Majčino mlijeko spašava svijet od superbakterija

Foto: Pinterest

OSIM SVIH poznatih činjenica o prirodnoj moći majčinog mlijeka koje se smatra apsolutno najboljom hranom za bebe, nedavno je dokazana još jedna - majčino mlijeko, odnosno protein laktoferin iz mlijeka, a koji se tek u tragovima nalazi primjerice u kravljem mlijeku, mogao bi postati antibiotik za superbakterije. 
 
Taj je protein poznat već dugo no tek su nedavno znanstvenici dokučili kako laktoferin uopće djeluje i došli su do nevjerojatnog otkrića kako on prepoznaje, napada i uništava patogene u tako brzom roku da se oni jednostavno nemaju kada obraniti. 
 
Još je ranije dokazano da taj protein štiti bebe od svih mogućih bakterija, gljivica te velikog broja virusa no dosad ga nisu pokušavali izdvojiti i napraviti antibiotik od njega. Doduše, tržište će još malo pričekati s puštanjem antibiotika u prodaju jer tek slijede dodatna testiranja, no s obzirom na mnoga dokazana super svojstva majčinog mlijeka ne sumnjamo da će testiranja pokazati dobre rezultate jer je laktoferin toliko djelotvoran da doslovno uništava bakterije čim ih dotakne. 
 
Preostalo je još nekoliko faza istraživanja tog super antibiotika, a osim što bi zaista mogao ubijati superbakterije znanstvenici spominju i kako će taj lijek moći liječiti i bolesti za koje do sada nije postojao lijek poput srpaste anemije.  
 
Ove informacije potvrdili su, i do njih došli stručnjaci Nacionalnog laboratorija pri londonskom sveučilištu, a tom su prilikom naglasili još jednu super činjenicu o dojenju. 
 
Naime, ako niste znali - dok beba papa između njenih usta i dojke stvara se vakuum, a sićušne kapljice sline koju beba ispušta iz usta prodiru kroz kožu bradavice te signalizira mlijeku kakvo je zdravstveno stanje bebe. Ukoliko je beba bolesna ili nedostaje nečega mlijeko će automatski promijeniti sastav i prilagoditi se bebinim potrebama. 
 
Poznato je da se sastav mlijeka mijenja kako beba raste, no jeste li znali da se sastav mijenja i tijekom godišnjih doba? Mlijeko je za vrijeme toplih dana nešto rjeđe kako bi beba dobivala dovoljno tekućine. Zanimljivo je i da je sastav mlijeka drugačiji za male muške, odnosno ženske bebe pa je tako dokazano da mlijeko za sina ima čak 25 posto više energije. 
 
Iz svijeta super činjenica o mlijeku izdvojimo i taj da će se, ovisno o tome što majka jede tijekom dojenja, kod bebe, a kasnije djeteta razviti sklonost upravo za takvim okusima. Ukoliko će majka jesti mnogo voća i povrća tijekom prvih mjeseci bebinog života, ona će znatno lakše prihvatiti takve namirnice prilikom dohrane jer će joj ti okusi biti već relativno poznati. Za razliku od beba koje su hranjenje formulom koja nema tu moć mijenjanja sastava niti okusa.