Mama u kafiću na Vrbanima htjela podojiti dijete, konobar je zamolio da ode u WC

Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Shutterstock

ČITATELJ Indexa u nedjelju je s obitelji posjetio Shopping centar Point na Vrbanima. Kad su sjeli u kafić Frida na drugom katu centra, njegova je supruga krenula dojiti gladno dijete.

"Supruga je bila primorana podojiti bebu, na što nas je ljubazan konobar upozorio da je dojenje u ovom prostoru, kao i u prostoru shopping centra, zabranjeno te da se isto obavlja u sanitarnim prostorijama koje su, uzgred rečeno, zaključane, pa se treba zvati da ih netko dođe otključati", prepričao nam je situaciju.

Ni jedan zakon ne brani dojenje na javnom mjestu. Štoviše, u svim hrvatskim gradovima svaka majka ima pravo dojiti svoje dijete bilo kada i bilo gdje.

Iz Shopping centra Point kažu da je izjava konobara bila nepromišljena i da nije u skladu s politikom centra.

"U Centru nije zabranjeno dojenje, dapače, pozdravljamo i veselimo se posjeti svih roditelja s malom djecom, a posebno najmanjih koji su najsretniji u majčinom krilu. Kao upravitelji trgovačkog centra, uvjeravamo vas kako u ovom slučaju sigurno nije bilo zle namjere prema majci i bebi te kako je ovo bio nepromišljen trenutak konobara kafića kao pojedinca", odgovorili su.

Dodali su i da će "o navedenoj situaciji obavijestiti i vlasnika kafića kako bi svoje djelatnike upoznao s ovakvim situacijama te ih educirati u vidu očuvanja najvećih vrijednosti, odnosno djece".

RODA: Braniti majci dojenje ili hranjenje djeteta je uskraćivanje prehrane djetetu

Na čitavu situaciju reagirala je i udruga RODA koja već preko 23 godine promovira i štiti dojenje.

"Možemo potvrditi da se situacije poput ove, kojoj su bili izloženi roditelji s dvomjesečnim djetetom, u Hrvatskoj zadnjih desetljeća zaista rijetko događaju. Braniti majci dojenje ili hranjenje djeteta jest uskraćivanje prehrane djetetu koje u toj dobi ne jede po rasporedu niti se može predvidjeti njegova potreba za hranjenjem/sisanjem. Prema majci je to diskriminatorno jer je ograničava u njenim aktivnostima, obavezama i društvenom životu. U Hrvatskoj brojne mjere zaštite i promicanja dojenja osiguravaju majci dojenje bilo kad i bilo gdje, a posebno je u tome proaktivan Grad Zagreb", kažu.

Predsjednica Hrvatske udruge doula Anita Buda smatra da "nametanje majkama da je normalno hraniti svoju dojenčad u sanitarnim prostorijama reflektira odnos našega društva prema novim majkama".

"Majke su u toj prvoj godini (a mnoge i kasnije) izolirane od društva, bez prave podrške i razumijevanja emotivnog i fizičkog napora koji donosi majčinstvo. Ovakve zabrane pojačavaju izoliranost i sram. Jedini razlog zabrani dojenja unutar shopping centra vidimo u nerazumijevanju potreba majki i beba te needuciranosti o dojenju i hranjenju dojenčadi. Ovakav incident obiteljski Shopping centar Point treba iskoristiti za revidiranje svojih praksi, educiranje svojih zaposlenika te postavljanje novih standarda s kojima će shopping centar biti uistinu inkluzivan i za majke i dojenčad", zaključuju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.