Mislite da su privremene tetovaže bezopasne? Dermatovenerologinja: To je veliko ne

Foto: Shutterstock

AKO imate dijete, sigurno su vam dobro poznate privremene tetovaže koje se dobivaju u pakiranjima nekih slatkiša, žvakaćih guma ili pudinga, a mogu se naći i na štandovima na Jadranu i šetnicama uz obalu. Koliko god su one djeci primamljive, roditelji bi trebali znati da njima djecu izlažu parafenilendiaminu.

Dermatovenerologinja Ružica Jurakić Tončić na Instagramu je podijelila fotografiju kontaktnog dermatitisa na ruci djeteta koji je nastao na mjestu privremene tetovaže.

"Parafenilendiamin se nalazi kao klasični alergen u bojama za kosu (kao stabilizator), ali i u drugim bojama, čime izlažete svoje dijete vrlo snažnom alergenu u ogromnim koncentracijama. Dakle, nije problem u tome što mi želimo djecu razveseliti time što će biti šarena i time sebi zgodna već u činjenici da dječju kožu, koja je sama po sebi vrlo tanka i time slabija kao barijera (lakši prodor alergena), izlažete ursolu, odnosno parafenilendiaminu", upozorila je dr. Jurakić Tončić.

Pozvala je roditelje da prenose ovu bitnu informaciju dalje.

"Dragi roditelji, koliko god da fora jest klincima, molim vas, ovakav tip izlaganja tanke dječje kože ogromnim količinama parafenilendiamina je veliko ne", poručila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.