Na ovih 10 načina ćete djetetu najbolje pokazati da ga bezuvjetno volite

Foto: Shutterstock

RODITELJSTVO je nedvojbeno najteži posao na svijetu. Kad je u pitanju iskazivanje privrženosti prema djeci, ponekad nastaje nesigurnost zbog prirodne neravnoteže moći koja postoji u odnosu roditelj-dijete, u kombinaciji sa zastarjelim i štetnim stajalištima prošlih generacija koje su pokušavale dehumanizirati djecu.

Srećom, sada živimo u svijetu rastuće svijesti o brizi i poštovanju, kao i o uvjetima potrebnima za odgoj zdravih i uspješnih ljudi. Ovo su neki od načina na koje možete pokazati djetetu da ga bezuvjetno volite:

Vrijeme

Djeca razmišljaju vrlo konkretno, što znači da su pretežno usredotočena na fizički svijet. To znači da će demonstracije ljubavi koje mogu vidjeti, dodirnuti i osjetiti najjače doprijeti do njih.

Kada vaše dijete primijeti da svaki dan odvajate vrijeme da se spustite s njim na pod i igrate neku vama dosadnu društvenu igru ili im redovito čitate priče za laku noć, ono ima stvaran i opipljiv primjer onoga što vaša bezuvjetna ljubav znači.

Prihvaćanje svih emocija

Jedan od najsnažnijih načina na koji će vaše ponašanje pokazati djetetu da ga bezuvjetno volite je ako dijete zna da neće biti kažnjeno niti poniženo zbog različitih snažnih emocija ni njihovog iskazivanja.

Vrijeme je da zauvijek zaboravimo na fraze poput "nemoj plakati", "ma dobro si, to je ništa" ili "nosi se s tim". Najjednostavniji način da shvatite da su ovakve izjave štetne je da zamislite da netko to govori vama u teškim trenucima za vas.

Postavljanje granica

Ponekad roditelji pogrešno protumače da izraz bezuvjetna ljubav znači ljubav bez postavljenih granica. Ako niste imali zdrave granice koje su vam kao djetetu postavili vaši roditelji, bit će vam eksponencijalno teže postaviti iste vašoj djeci.

Ako ste pak odrasli s prestrogim ograničenjima koja su bila nametnuta nezdravim motivatorima poput straha ili čak fizičkog kažnjavanja, možda ćete se nesvjesno uplasti u te iste oštre reakcije sa svojim djetetom ili ćete krenuti suprotnim putem i vrlo teško ćete postaviti ikakva ograničenja, da biste izbjegli privremenu nelagodu koju bi ona mogla izazvati kod vašeg djeteta.

Zdrave granice postavljene s povjerenjem i poštovanjem idu ruku pod ruku s bezuvjetnom ljubavlju jer zadovoljavaju vitalne primarne potrebe vašeg djeteta za sigurnošću i stabilnošću.

Prihvaćanje njihovih osobina ličnosti

Svako dijete dolazi na svijet s određenim karakteristikama i sklonostima čvrsto uklopljenim u njih. Ovi čimbenici poznati kao temperament i osobnost proučavani su desetljećima i igraju veliku ulogu u interakciji vašeg djeteta sa svijetom oko sebe.

Upoznavanje s osobinama i sklonostima osobnosti vašeg djeteta omogućit će vam da radite s njim kada je to potrebno i pomoći će vam da podržite i potaknete njegove jedinstvene i nevjerojatne talente.

Nuđenje empatije

Izlazak iz mozga odraslih kako biste svom djetetu ponudili empatiju ili sposobnost razumijevanja ili osjećaja onoga što vaše dijete doživljava možda je najsnažniji način da pokažete svoju predanost priznavanju i potvrđivanju iskustava vašeg djeteta. Vaše dijete se treba osjećati shvaćeno i voljeno bezuvjetno bez obzira na to u kojoj se izazovnoj situaciji nalazi.

Pustite ih da ostvaruju svoje interese

Proveli ste svoje najbolje godine na nogometnom igralištu ili ste pak jako zainteresirani za glazbu, ali vaše dijete možda neće dijeliti vaš entuzijazam, talent ni interes. Razgovori o tome mogu ići u dva smjera; jedan je nastojanje za zadovoljenjem vaših potreba, a drugi bi išao u smjeru zadovoljavanja potreba vašeg djeteta. Toliko je jednostavno.

Nuđenje oprosta i milosti

Najbrži put vašeg djeteta do učenja je život. Vaše dijete prolazi kroz faze ljudskog razvoja dok radi najbolje što može s vještinama koje posjeduje. Ono će činiti pogreške, a te se prilike mogu iskoristiti kako biste mu pomogli da nauči kroz podučavanje, prirodne posljedice i naučenu odgovornost (ispravljanje vaših pogrešaka).

Budite na djetetovoj strani

Iako je neophodno odlučiti kojim ćete granicama dati prioritet, ne morate se u tom procesu doslovno boriti sa svojim djetetom. Iskoristite svoju prirodnu moć kao roditelja, da se udružite sa svojim djetetom i umjesto toga krenete u borbu s njihovim izazovima, ali tako da zajedno pristupite izazovima.

Kada vaše dijete vidi da ste tu za njega čak i kad je teško i situacija ne izgleda lijepo, ono će razviti povjerenje koje je bitno za odnos ukorijenjen u bezuvjetnoj ljubavi.

Prestanite shvaćati djetetovo ponašanje osobno

Odrasli su često nevjerojatno kratkovidni kada je u pitanju ponašanje njihovog djeteta. Žalimo se izjavama poput "zašto mi to radi", "izaziva me", "ovo je znak nepoštovanja"...

Zapravo, vaše dijete je često bilo preumorno da bi reguliralo svoje emocije, ponijele su ga emocije, tantrumi, adolescentski hormoni i slično. Kad je riječ o ponašanju vašeg djeteta, vrijeme je da shvatite da niste u središtu i pokušate prodrijeti u ono što zaista stoji u pozadini njegovog ponašanja.

Modelirajte i podučavajte dijete poštovanju vaših i tuđih granica, kao i uvažavanje pojma pristanka

Fizički dodir je ogroman način na koji možete prenijeti bezuvjetnu ljubav svom djetetu, ali način na koji to radite je bitan. Ovo je ponekad vrlo teško. Vaše dijete je preslatko i želite ga grliti, ljubiti ili škakljati, ali kakav je to osjećaj njemu i njegovom tijelu?

Bezuvjetna ljubav znači inhibirati vlastite želje i davati svom djetetu poštovanje koje zaslužuje kada je u pitanju njegovo tijelo. Neka nauče zdravu tjelesnu autonomiju birajući odjeću u kojoj se dobro osjećaju i noseći frizuru kakvu vole. Objasnite mu da je svatko vlasnik svog tijela i koliko je važno poštovati tuđe granice, kao i držati se svojih, piše stranica Parents With Confidence.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.