Ovo su nevjerojatne greške koje roditelji čine pri zaštiti dječje kože

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: La Roche-Posay

SVAKA aktivnost na otvorenom za djecu je uzbudljivo iskustvo, no često ih vrebaju skrivene opasnosti poput štetnih UV zraka. Roditelji stoga moraju biti svjesni važnosti kvalitetne zaštite.

To vrijedi cijele godine, a posebno ljeti kad sunčeve zrake djeluju snažnije na kožu, čak i kroz oblake i prozorska stakla, što zahtijeva pravilnu i redovitu primjenu sredstva za sunčanje. Ponekad čak i kad dijete nije direktno izloženo. 

Dječja koža je značajno tanja i ranjivija u usporedbi s odraslom kožom - čak za 20 posto. Često je sklona atopiji, što je čini posebno osjetljivom na UV zrake. Osim toga, ima i nižu koncentraciju melaninskih pigmenata, zbog čega je izrazito podložna opekotinama od sunca.

Opekline od sunca u djetinjstvu mogu povećati rizik od razvoja kožnih problema kasnije u životu. Također, izlaganje UV zračenju tijekom djetinjstva i neadekvatna zaštita mogu dovesti do kumulativnih oštećenja kože, povećavajući rizik od razvoja kožnog raka, uključujući melanom, u odrasloj dobi.

Pravilno korištenje kreme za sunčanje, nošenje zaštitne odjeće i izbjegavanje izlaganja suncu tijekom najintenzivnijih sati ključni su za zaštitu dječje kože.

Foto: Shutterstock

No, kako odabrati zaštitu koja će adekvatno štititi i najnježniju kožu?

Nemojte zanemariti oznake na ambalaži 

Kada birate kremu za zaštitu djece od sunca, važno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih faktora kako biste osigurali da je proizvod siguran i učinkovit za vaše dijete. Prvo, potražite kreme koje su posebno formulirane za osjetljivu dječju kožu. Ovi proizvodi često imaju oznaku "za djecu" ili "za osjetljivu kožu" i sadrže sastojke koji su nježni i manje iritantni.

Drugo, obratite pozornost na SPF (eng. Sun Protection Factor) ili faktor zaštite od sunca. Odaberite kremu s SPF-om od najmanje 30. Veći broj ne znači uvijek da je krema bolja jer puno više utjecaja ima način na koji ju koristite, ali i njena druga svojstva.

Faktori zaštite od sunca se označavaju brojevima od 2 do 100. Manji brojevi znače slabiju zaštitu, dok veći brojevi pružaju jaču zaštitu od UV zraka. Na primjer, SPF 30 štiti od oko 97 posto UVB zraka, dok SPF 50 štiti od oko 98 posto. 

Za dječju kožu, preporučuje se proizvod s SPF-om 30 ili višim, koji je otporan na vodu i pruža širok spektar zaštite.

Također, važno je da krema pruža širok spektar zaštite od sunca (Broad Spectrum), što znači da štiti i od UVA zraka koje mogu uzrokovati dugoročne štete poput preranog starenja kože, ali i od UVB zraka koje uzrokuju opekline. Na proizvodu je lako naći oznaku jer obično bude jasno istaknuta kraticama UVA/UVB. 

Foto: Shutterstock

Obratite pozornost na ove sastojke

Treće, provjerite sastav proizvoda. Idealno je izbjegavati kreme koje sadrže štetne kemikalije poput parabena, ftalata i umjetnih mirisa. Umjesto toga, birajte one proizvode koji sadrže prirodne sastojke kao što su cinkov oksid ili titanijev dioksid, koji su efikasni i manje iritiraju kožu.

Anthelios UVMUNE 400 Dermo-Pediatrics proizvodi za zaštitu dječje kože stvoreni su kako bi pružili visoku zaštitu od sunčevih zraka. Kreirao ih je tim brenda La Roche-Posay, vodećeg na tržištu proizvoda za zaštitu od sunca, koji preporučuje 90.000 dermatologa. Ključni sastojci ove linije su Mexoryl 400, Mexoryl SX i Mexoryl XL, fotostabilni filteri koji pružaju širokospektralnu zaštitu od UVB i UVA zraka.

Mineralni filteri poput titanijevog dioksida i cink-oksida, koji se također nalaze u sastavu proizvoda, pružaju dodatnu fizikalnu zaštitu stvaranjem sloja na koži koji reflektira i raspršuje UV zrake. Osim toga, proizvodi sadrže širokospektralne organske UV filtere Tinosorb S i Tinosorb M te antioksidanse poput vitamina E, koji pomažu u neutraliziranju slobodnih radikala izazvanih sunčevim zračenjem.

Tijekom i nakon aktivnosti poput plivanja preporučuje se upotreba vodootpornih proizvoda poput Anthelios UVMune 400 Dermo-Pediatrics Invisible Spray SPF50+, dok su za igru na otvorenom pogodni Anthelios UVMune 400 Dermo-Pediatrics nevidljivi fluid ili losion koji pružaju dodatnu zaštitu od ultradugih UVA zraka. Ovi proizvodi su posebno formulirani za osjetljivu dječju kožu, uključujući i kožu sklonu atopiji, čime osiguravaju da djeca mogu uživati u vanjskim aktivnostima uz minimalan rizik od oštećenja od sunca. 

Foto: Promo

Posljednji, no ništa manje važan korak u odabiru pravog proizvoda za zaštitu od šetnih sunčevih zraka je testiranje. Uvijek isprobajte kremu na malom dijelu kože prije šire primjene kako biste bili sigurni da ne izaziva alergijske reakcije ili iritaciju.

Pazite kada se djeca izlažu suncu

Ljeti se sunčevim zrakama treba izlagati s posebnim oprezom i izbjegavati najjače sunce, nositi odgovarajuću odjeću, naočale, pokrivala za glavu. Za doba dana kad je zračenje najjače, od 10 do 17 sati, svi bismo se trebali skloniti sa sunca, a poglavito djeca, trudnice, starije osobe i bolesnici.

Dječja koža je tanja i osjetljivija od kože odraslih, što znači da je puno podložnija oštećenjima od sunčevih zraka. Djeca mogu brzo izgorjeti na suncu, što može biti ne samo bolno već i štetno za njihovo zdravlje.

Važno je djecu podučiti o važnosti zaštite od sunca kako bi razvila dobre navike koje će nositi kroz cijeli život. Na taj način smanjujemo rizik od kožnih problema i raka kože u budućnosti. Zato, kada sunce prži, sjetite se kako je bitno dobro zaštititi najmlađe i uživati u ljetu.

Sponzorirani sadržaj donose Index i La Roche-Posay u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.