Ne želite djetetu dati mobitel? Stručnjaci za mentalno zdravlje imaju pet savjeta

Foto: Unsplash

Teško je odoljeti djetetu koje traži pametni telefon, a roditelji diljem svijeta traže načine da svoju djecu zaštite od štetnosti njihova korištenja.

Smartphone Free Childhood, nedavno osnovana britanska organizacija, ima za cilj ujediniti roditelje koji svojoj djeci ne daju pametne telefone. Naime, pokazalo se da su djeca koja su dobila mobitel prije desete godine lošijeg mentalnog zdravlja. Istovremeno, najmanje 42 posto djece dobiva pametni telefon prije polaska u četvrti razred osnovne škole.

Neki roditelji svojoj djeci daju pametne telefone iz sigurnosnih razloga, uključujući mogućnost da ih kontaktiraju i prate njihovu lokaciju kada su izvan kuće, ali to može narušiti njihovo mentalno zdravlje.

Profesorica psihologije, Kathleen Pike, i znanstvenik, Zach Rausch, podijelili su za CNBC pet savjeta o tome kako izbjeći da djeci date pametni telefon.

Povežite se s drugim roditeljima

"Biti jedini roditelj koji odbija dati svom djetetu pametni telefon može biti izolirajuće i za vas i za vaše dijete", rekao je Rausch.

Smatra da je najbolje povezati se s roditeljima prijatelja djeteta i pokušati zajedno donijeti odluku o odgađanju kupovine mobitela.

"Kada niti jedno dijete nema mobitel, vašem će djetetu biti puno lakše. S druge strane, ako je vaše dijete jedino bez pametnog telefona, to može predstavljati cijeli niz dodatnih stresora za vaše dijete", dodala je Pike.

Osmislite zabavan sadržaj

Djeca koja nemaju pametni telefon morat će to zamijeniti drugim oblicima zabave. Prema Rauschu, djeci treba pokazati kako se igrati vani i riskirati, što je ključno za razvoj.

"Nije dovoljno samo ukloniti tehnologiju, roditelji moraju osigurati djetetu načine da izrazi svoju kreativnost. Možete se povezati s drugim roditeljima i dogovoriti vrijeme za zajedničko druženje, igranje u parku, odlaske na pizzu", predlaže Rausch.

Započnite razgovor

Pike i Rausch savjetuju da započnete razgovor o pametnim telefonima u ranom djetinjstvu kako vaše dijete kasnije ne bi bilo iznenađeno. Pojašnjavaju da je teško odvojiti dijete koje ne razumije motive svojih roditelja od pametnog telefona.

Modelirajte odgovorno korištenje pametnog telefona

"Djeca uče od svojih roditelja, pa je važno modelirati dobro ponašanje kako bismo im pokazali kako izgleda odgovorna upotreba pametnih telefona", smatra Rausch.

"Usredotočite se na ono što možete kontrolirati. Ako noću držite vlastiti telefon izvan spavaće sobe, to je nešto što djeca mogu vidjeti. Ili, tijekom večere, nikad ne donosite mobitel za stol", rekao je.

Postavite granice

Vaše će dijete ili tinejdžer vjerojatno imati ispad bijesa ili će se buniti zbog toga što mu niste dali pametni telefon, ali važno je ne popustiti.

"Biste li djetetu dali cigarete ili alkohol ako to traži? Ako je odgovor ne, onda se ista logika mora primijeniti na korištenje pametnog telefona. To je kao i svaki drugi proizvod koji dolazi s rizikom. Sukob će se vjerojatno dogoditi, ali kao roditelji, imamo odgovornost da kažemo ne i odgodimo davanje pametnog telefona djetetu", zaključio je Rausch.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.