Nutricionistica nam je otkrila koje namirnice dati bebama kojima izbijaju prvi zubići

Foto: Dorja Anić Pjevac/Shutterstock

PRVI zubi kod beba najčešće izbijaju između četvrtog i sedmog mjeseca. Tijekom razdoblja izbijanja zuba bebe su razdražljive i nervozne, a ponekad mogu dobiti i temperaturu. Mnogim roditeljima cilj je olakšati ovo razdoblje za djecu, a mi smo odlučili saznati kako im pomoći kroz prehranu. Porazgovarali smo s nutricionističkom savjetnicom Dorjom Anić Pjevac, koja nam je dala preporuke oko namirnica koje bebama mogu ublažiti nelagodu tijekom razdoblja izbijanja zuba. 

"Izbijanje zubića dio je bebina rasta i razvoja koji ne možemo izbjeći niti posve ukloniti bol i neugodan osjećaj, ali možemo bebi pružiti podršku, utjehu i olakšati joj na mnoge načine", kaže za Index Anić Pjevac.

Iako postoje brojni načini kako roditelji djeci mogu pružiti utjehu, savjetnica preporučuje da prije svega učine jednu stvar. 

"Kao prvi korak uvijek savjetovala podršku u smislu bivanja uz bebu, zagrljaja, maženja i utjehe. Ovaj dio je jako važan jer se beba nalazi u procesu koji je nov i nelagodan i potreban joj je roditelj koji će joj dati do znanja da je uz nju, da ovo nije ništa loše, samo dio odrastanja i koji će joj pokušati olakšati koliko god može", pojašnjava nam. 

Nemojte se uplašiti ako beba u ovom razdoblju manje jede ili odbija hranu

Kada je u pitanju prehrana, tijekom razdoblja izbijanja zuba na bebama će se vidjeti neke promjene. Anić Pjevac savjetuje da se roditelji ne uplaše ako dijete tijekom ovog razdoblja jede manje količine hrane, ili čak odbija hranu. 

"Ono što im može odgovarati je hladna hrana, hrana koju mogu sisati te ona koju mogu duže gristi bez da odlome komad. Sve ovo pomaže ublažiti pritisak na desni i otpustiti osjećaj boli", ističe savjetnica i objašnjava da i majčino mlijeko može pomoći u ublažavanju nelagode. 

"Majčino mlijeko ima dvostruki učinak jer osim što ga beba siše i tim pokretom može otpustiti napetost u desnima, dojenjem se otpušta i oksitocin, hormon sreće, koji može pomoći kod osjećaja napetosti i nervoze. Adaptirano mlijeko također pomaže jer bočica omogućuje bebi da sisanjem olakša osjećaj pritiska u desnima", dodaje ona. 

Ako bebi izbijaju zubi, dajte joj neku od ovih namirnica za ublaženi osjećaj nelagode

Bebe kojima izbijaju zubi roditelji mogu dati pojedince vrste hrane kako bi im olakšali nelagodu, bolove i slično. To je, kako nam pojašnjava nutricionistica, "hladna i tvrda hrana koju beba može pritiskati desnima ili je sisati". A podijelila je i nekoliko korisnih primjera za roditelje.

Ohlađena koštica manga na kojoj ima i mesa voća: Koštica manga je dosta velika i beba ju može samostalno držati rukama. Tvrda je i beba ne može odgristi komad, ali ju može stiskati desnima što će olakšati osjećaj u desnima. Hladnoća će pomoći kod otpuštanja pritiska, a mesnati dio manga je sočan pa ga beba može sisati i time si na još jedan način pomoći.

Hladni štapići od povrća (paprika, krastavac, celer): Povrće je potrebno narezati na deblje štapiće od otprilike duljine odraslog prsta i širine dva prsta te ohladili ili zalediti. Hladnoća će biti od velike pomoći kod upaljenih desni. Važno je paziti da beba nije bez kontrole i da se povrće ne daje bebi koja nije izvježbala žvakanje jer se komadi povrća mogu odlomiti. Ako ovakvu hranu želite bebi dati na početku dohrane, ohlađenu ili smrznutu namirnicu stavite u sisač za voće i povrće. 

Ohlađena sredina ananasa: Ovaj tvrđi dio ananasa odličan je odabir jer ga beba neće moći odgristi. Tako će funkcionirati
kao odlično pomagalo kod olakšavanja boli u desnima, a beba će ga moći sigurno gristi i sisati.

Meso na kosti: Meso na kostima je još jedan odličan odabir kod nicanja zubića jer ga beba može gristi i cuclati i tako si olakšati. Ovo mogu biti na primjer rebrica ili batak.

Sladoled od majčinog mlijeka ili "mumsicle": Majčino se mlijeko može zamrznuti i od njega napraviti sladoledni štapić koji može biti izvrsna pomoć kod nicanja zubića. Hladan je, tvrd i jedini je sastojak majčino mlijeko.

Također, jedno od mogućih rješenja je i zamrzivanje kašice koja se djetetu daje kao sladoled kako bi se rashladilo osjetljivo područje. Ali, kako ističe nutricionistica, treba biti oprezan. 

"Potrebno je paziti na starost djeteta. Kod bebe koja tek kreće s dohranom preporučila bih da se ohlađena ili smrznuta hrana daje ili u obliku koji je nemoguće odlomiti na manje komadiće (kao što je koštica manga) ili da se stavi u sisač za voće i povrće. Kod bebe ili starijeg djeteta koje je već vješto u hranjenju, sladoled od kašice je odličan odabir za pomoć kod nicanja zubića", savjetuje Anić Pjevac. 

Tijekom ovog razdoblja nema potrebe za izbjegavanjem određenih namirnica

Iako bi neki roditelji mogli odbiti dati djeci određene namirnice tijekom ovog razdoblja, nutricionistička savjetnica tvrdi da to nije potrebno. 

"Generalno ne postoji neka namirnica koju je zbog nicanja zubića potrebno izbjegavati", kaže nam Anić Pjevac i dodaje: "Beba smije jesti sve što je jela i do tada. Samo želim još jednom istaknuti da postoji šansa da beba odbija namirnice koje je do tada jela i da to ne znači da ih više voli, već joj samo trenutno ne odgovaraju zbog osjećaja u ustima". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.