Ove strašne misli motaju se po glavi svakom novopečenom roditelju

Foto: 123rf

NEPRESTALNA briga i strah su sastavni dio roditeljstva jednako kao mijenjanje pelena i neprospavane noći. Roditelji su umorni i pretjerano se brinu oko svega, od bezbolnog rezanja noktića do optimalne temperature vode u kadici, navodi Parenting com.

Pedijatar William Sears se svakog dana susreće s nervoznim roditeljima i ističe da se svi najviše brinu oko ovih pet situacija:

1. Čuvanje djeteta

"Dolaze mi stalno majke i govore kako im stvarno treba odmora, ali da se boje ostaviti dijete. Ja im uvijek kažem da je odmorena majka - sretna majka - najbolja majka. Potrebno je ponekad otići i na spoj s mužem, i u teretanu, i na kavu..učinite bilo što što vam puni baterije. Također se boje povratka na posao i smatraju da nitko nije dovoljno dobar da čuva njihovu bebu. Briga oko ostavljanja je normalna stvar, to samo znači da ste se jako povezali s vašim djetetom.", navodi dr. Sears.

2.  SIDS

SIDS, odnosno sindrom iznenadne dojenačke smrti vjerojatno je jedan od najvećih strahova svakog roditelja. Nema simptoma koji bi upozorili na opasnost, već do smrti bebe dolazi u snu kada ona jednostavno prestane disati. Kako bi smanjili opasnost od SIDS-a stavite bebu da spava na leđima, maknite iz njihovog prostora za spavanje sve nepotre/bne stvari (jastuke i plišane igračke), nemojte pušiti u blizini bebe održavajte optimalnu temperaturu prostorije u kojoj beba spava, prenosi parenting.com.

3. Gušenje


Bebe u fazu "sve što pokupim, stavljam u usta" uđu u otprilike devetom mjesecu života. Da, treba biti posebno pažljiv da bebe nešto ne proguta, ali ne trebate se izluđivati, kaže dr. Sears. Sklonite sve što predstavlja potencijalnu opasnost i uvijek nadzirite dijete dok jede, savjetuje doktor. Djeci mlađoj od godine dana ne treba davati žvake, bombone, cijele lješnjake, sirovu mrkvu i sličnu hranu.

4. Odgoj

Roditelji se često žale kako im njihova rodbina, dadilja ili prijatelji spočitavaju da će razmaziti djecu jer ih uzimaju u ruke čim zaplaču, jer ih uspavljivaju na rukama i jer ih stalno grle. "Nemoguće je razmaziti tako malo dijete. Djeca mlađa od 4 mjeseca trebaju roditeljski dodir kako bi se osjećala sigurno. Bebe plaću jer im treba nešto, a ne jer manipuliraju roditeljima. Samo slušajte vlastite instikte i nema straha da ćete ih razmaziti", kaže dr. Sears.

5. Zastoj u razvoju

Beba treba sjediti sa šest mjesecu, a puzati s devet mjeseci, piše u mnogim knjigama. Ipak, u stvarnosti ta granica nije tako čvrsto postavljena. Najvažnije je pratiti napredak i pratiti da li vaše dijete svako malo uči nešto novo. Ako vam dijete nešto naučiti raditi ranije ili kasnije, to ne govori ništa o inteligenciji već o temperamentu, ističe dr. Sears. Napravite dnevnik, unosite podatke o napretku, redovito odlazite na liječničke kontrole i nema razloga za brigu, dodaje doktor.

Čega se vi najviše bojite kad je u pitanju vaše dijete?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.