Ovi skriveni znakovi pokazuju da smo odrasli s emocionalno nedostupnim roditeljima

Screenshot: TikTok

Terapeutkinja Devon Caley odrasla je s emocionalno nedostupnim roditeljima. Na temelju vlastitog iskustva, popisala je znakove po kojima možemo prepoznati takve osobe.

"Ako nisam učinila nešto da zaradim vašu naklonost, neću vam vjerovati da ste iskreni prema meni. Potpuno ću se društveno izolirati svaki put kad osjetim neugodnu emociju", rekla je u viralnom videu koji je objavila na TikToku.

Devon tvrdi da je toliko ovladala perfekcionizmom da nitko ne mora brinuti o njoj ili njezinim potrebama. Zbog toga se često odvaja od ljudi, jer smatra da je dostatna sama sebi.

@devoncaleyy Replying to @Rachel Jenkins but wait, theres more 👀 #perfectionistproblems #emotionallyunavailable #insecureattachment #anxietycheck #anxiousgirl #childhoodemotionalneglect #perfectionist #emotionaldamage #mentalhealthmatters #intergenerationaltrauma #therapyhumor #psychology ♬ original sound - Devon 🪷

"Emocionalno nedostupni roditelji su odvojeni od vlastitih emocija, bore se s regulacijom vlastitih emocija i ne mogu biti prisutni na emocionalno intiman način. Njih možemo nazvati i emocionalno nezrelim roditeljima", pojasnila je za BuzzFeed.

Kaže da emocionalno nedostupan roditelj zadovoljava sve osnovne potrebe svoga djeteta, ali možda neće moći zadovoljiti njegove individualne emocionalne potrebe.

"Takvo ponašanje roditelja može dovesti do emocionalne potištenosti koju će dijete prenijeti u odraslu dob. Nedostatak emocionalnog angažmana i intimnosti naziva se emocionalno zanemarivanje u djetinjstvu", pojašnjava Devon.

Osobe koje su imale emocionalno nedostupne roditelje u odrasloj dobi mogu imati sjećanja na to da su ih roditelji voljeli, ali i krivili za vlastiti stres. Možda su bili pasivno-agresivni ili su neprestano tjerali djecu da daju prioritet potrebama svojih roditelja.

"Uvijek sam mislila da sam imala prilično normalno, idealističko djetinjstvo. Danas znam da to nije tako", zaključila je terapeutkinja.