Ovi znakovi ne odaju zločesto dijete, već su simptomi ADHD-a

Foto: Shutterstock

UOČAVANJE znakova poremećaja pažnje i hiperaktivnosti sve je jednostavnije, tvrde psiholozi. Dok se ranije smatralo da je dijete s ADHD-om zločesto, danas znamo da je riječ o složenom problemu koji može utjecati na ponašanje, pažnju te razinu hiperaktivnosti i impulzivnosti.

"ADHD je neurorazvojno stanje koje utječe na nečiju pozornost, razinu hiperaktivnosti i impulzivnosti", objasnila je psihologinja Deb Thompson.

"Kad netko ima ADHD, obično se bori sa svojom pažnjom, hiperaktivnošću i impulzivnošću - iako je moguće boriti se samo sa simptomima jedne od tih stvari", dodala je.

Simptomi ADHD-a nisu isti kod svakog djeteta, ali svako će se dijete s ADHD-om boriti s određenim poteškoćama.

"Na primjer, jedno dijete možda neće moći pozorno pratiti nastavu jer ima problema s pozornošću, dok će se drugo boriti s upravljanjem emocijama", tvrdi profesorica razvojne neuroznanosti Georgia Chronaki.

Važno je napomenuti da ako jedno dijete ima slične osobine ponašanja kao vaše dijete i ima dijagnozu ADHD-a, to ne znači nužno da i vaše dijete ima ADHD.

ADHD može uzrokovati nisko samopoštovanje, depresiju i tjeskobu

"Poteškoće s hiperaktivnošću i impulzivnošću, povezane s ADHD-om, mogu uključivati nemogućnost mirnog sjedenja bez vrpoljenja, pretjeranu uznemirenost, osjećaj da je tišina neugodna, poteškoće s obavljanjem zadataka u tišini ili činjenju stvari bez razmišljanja o posljedicama, kao i sklonost da se ne uzmu u obzir rizici ponašanja", dodala je dr. Thompson za The Mirror.

Još jedan znak je zaboravljivost. Ako dijete često gubi stvari ili ima poteškoća s pamćenjem, čini se da mu se lako odvlači pažnja i da umjesto toga sanjari.

"Zamislite da stvarno želite obratiti pozornost na razgovor koji se odvija, ali vaš vam mozak to ne dopušta. Svijet može biti vrlo frustrirajuće mjesto za mlade ljude s ADHD-om, osobito ako ne razumiju zašto njihov mozak radi na takav način. Zbog toga bi se ADHD itekako mogao odraziti na dijete i uzrokovati nisko samopoštovanje, depresiju i tjeskobu", napominje dr. Thompson.

Ako mislite da bilo koji od ovih znakova utječe na vaše dijete ili ste zabrinuti jer pokazuje simptome ADHD-a, potražite stručnu podršku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.