Pretile majke imaju veći rizik od rađanja djece s astmom, prema istraživanju

Foto: Shutterstock

ASTMA je najčešće dugotrajno stanje među djecom u Ujedinjenom Kraljevstvu, a pogađa oko jednog od 11 mladih ljudi. Studija provedena na više od 67.000 žena objavljena je u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Težina žena prije trudnoće uzeta je iz njihove medicinske dokumentacije ili upitnika

Dok je tri četvrtine imalo normalan indeks tjelesne mase (BMI), oko 7 posto ih je imalo prekomjernu tjelesnu težinu prije začeća, a gotovo dva posto je bilo pretilo. Među djecom, 11 posto je imalo astmu prije treće godine.

Veći rizik od astme u djece pretilih majki, u usporedbi s onima od majki zdrave tjelesne težine, utvrđen je čak i nakon što su se uzeli u obzir drugi važni čimbenici.

To uključuje jesu li majke imale astmu, za koju je vjerojatnije da će prenijeti na svoju djecu, kao i jesu li pušile u trudnoći, zbog čega je astma vjerojatnija kod djece, te spol njihove djece, budući da je astma češća među dječacima tijekom djetinjstva.

Neki stručnjaci sugeriraju da bi to moglo biti zato što žene s prekomjernom tjelesnom težinom proizvode više hormona zvanog leptin, koji dišne putove njihovog nerođenog djeteta može učiniti osjetljivijima.

Koautor dr. Emiko Noguchi, sa Sveučilišta Tsukuba, rekao je: "Ovi nalazi su važni jer je astma često doživotno stanje koje može poremetiti svakodnevni život." Međutim, autori ističu da je studija provedena u Japanu, gdje je prekomjerna tjelesna težina daleko rjeđa nego u Velikoj Britaniji.

Istraživači su također otkrili da su alergije u djetinjstvu na kravlje mlijeko i jaja rjeđe kod male djece i beba rođenih od pretilih majki, a uzrok tome nije jasan. Studija pak nije pronašla vezu između težine majki i ekcema u djetinjstvu.

O novim nalazima dr. Noguchi je rekao: "Žene bi trebale paziti na svoju težinu prije trudnoće kako bi smanjile vlastiti rizik od mnogih stanja, a također bi mogle smanjiti rizik od astme kod njihovog djeteta", piše The Daily Mail.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.