Psihologinja: Djeca poštuju roditelje koji prakticiraju tri navike

Foto: Pexels

Svi roditelji žele da ih djeca poštuju, no ponekad nije lako znati odakle početi. To je osobito istinito ako za početak ne postoji čvrst temelj poštovanja ili povezanosti.

Stoga je psihologinja dr. Shefali Tsabary podijelila neke jednostavne navike koje roditelji mogu usvojiti kako bi ih njihova djeca više poštovala.

"Poštovanje vaše djece zaslužuje se dosljednim postupcima i ponašanjem koje pokazuje ljubav, integritet i odgovornost. Male svakodnevne navike mogu značajno utjecati na to kako vas vaša djeca gledaju i poštuju", rekla je za YourTango.

Evo koje navike je izdvojila.

1. Postavite i dosljedno provodite pravila 

Kada je riječ o odgoju, važno je da su roditelji dosljedni. Na primjer, ne mogu samo reći da je elektronika isključena danas u šest sati, a zatim sutra granicu prebaciti na ponoć. Također bi trebali biti dosljedni svojim obećanjima, kao i svojim pravilima. To je uzor djeci da poštuju vlastite obveze, dok im pomaže da poštuju riječ roditelja.

"Biti dosljedan svojim pravilima i postupcima pomaže djeci razumjeti očekivanja i osjećati se sigurno, potičući poštovanje", ističe dr. Shefali.

2. Priznajte svoje greške

Roditeljima ponekad može biti teško priznati svoje pogreške. Mnogi ljudi koji su danas roditelji, nikada nisu vidjeli svoje roditelje kako priznaju pogreške ili se ispričavaju, pa se osjećaju neugodno, a priznavanje greške im je zastrašujuće, tvrdi psihologinja. 

Međutim, djeca moraju znati da nitko, dakle ni njihovi roditelji, nije savršen. Osim toga, priznavanjem svojih grešaka pokazuju djeci da je u redu biti iskren i otvoren. 

"Priznavanje vlastitih pogrešaka uči djecu da je to normalno i da je odgovornost važna. To zaslužuje njihovo poštovanje", kaže psihologinja.

3. Provedite kvalitetno vrijeme sa svojom djecom

Život brzo može postati užurban; međutim, važno je razumjeti da, ako želimo stvoriti okruženje izgrađeno na poštovanju, prvo moramo stvoriti temelje povezanosti.

"Redovito sudjelovanje u aktivnostima u kojima vaša djeca uživaju pokazuje da cijenite vrijeme koje provodite s njima, što zauzvrat gradi poštovanje", zaključila je dr. Shefali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.