Psihologinja: Ovih pet postupaka roditelja pomaže u razvoju samopouzdanja djece

Foto: Pexels

Većina roditelja želi pomoći u jačanju i razvoju samopouzdanja svoje djece. Pozitivne povratne informacije i pohvale mogu ojačati njihovo samopouzdanje i potaknuti ih da istraže nove mogućnosti. Međutim, dječja psihologinja i edukatorica za odgoj, Jaimie Bloch, tvrdi da samo pohvale ponekad nisu dovoljne.

"Srž samopoštovanja proizlazi iz osjećaja da ste voljeni i sigurni te iz razvoja kompetencije u vlastitim vještinama i stvarnog iskustva tog razvoja", istaknula je u nedavnoj objavi na Instagramu. Podijelila je pet odgojnih metoda koje mogu podržati razvoj samopouzdanja djece.

1. Dajte djeci prostora za vježbanje i eksperimentiranje s novim vještinama

Psihologinja tvrdi da djeci trebamo dopustiti neovisnost. Savjetuje da djeci osiguramo prostor primjeren njihovoj dobi kako bi mogla samostalno raditi stvari. 

2. Slušajte ih

"Ako odvojite deset minuta dnevno kako biste svojoj djeci posvetili nepodijeljenu pozornost slušanja, pokazat ćete im da su vam važna", navodi Bloch. Tvrdi da djeca koja se osjećaju cijenjenima, viđenima, saslušanima i shvaćenima lakše razvijaju samopouzdanje i ljubav prema sebi.

3. Igrajte se s njima

Psihologinja savjetuje da se "spustimo na razinu svoje djece i zakoračimo u njihov svijet". Ključno je posvetiti im svoju pažnju te se s njima zabavljati jer to potiče ljubav i povezanost.

4. Dopustite im da griješe bez osuđivanja

Greške su dio života, stoga je važno djeci dopustiti da pogriješe. "Ponudite im emocionalnu podršku, dajte im prostora da pokušaju to riješiti. Pokažite im kako savladati grešku i krenuti naprijed, ali nemojte to činiti umjesto njih", savjetuje Bloch. To djeci pomaže da razviju odlučnost i ustrajnost.

5. Pružajte im prilike da donose odluke

Dopuštanje djeci da samostalno biraju svoju odjeću ili donose druge vlastite odluke pomaže u poticanju odlučnosti, mišljenja te shvaćanja svojih granica i potreba.

"Dijete koje zna što želi, dijete je koje je samouvjereno u svoje odluke i izbore", naglasila je psihologinja. Objašnjava da je neuspjeh dio razvoja samopouzdanja.

"Želimo da naša djeca osjete i znaju da mogu pogriješiti, doživjeti padove i da ti trenuci ne određuju njihovu vrijednost. Važno je da shvate kako su takvi trenuci dio razvoja njihovih vještina. Ne možemo im pomoći da izgrade samopouzdanje ako im ne dopustimo da istražuju, doživljavaju i aktivno sudjeluju u svijetu oko sebe", zaključila je Bloch.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.