Psihoterapeutkinja tvrdi da uobičajena navika može uništiti brak

Foto: Shutterstock

Učenje učinkovitih komunikacijskih vještina jedan je od najvažnijih aspekata veze ili braka, ali kada par igra igru okrivljavanja, nitko ne sluša i nitko se ne čuje, tvrdi psihoterapeutkinja Nancy Carbone.

"Ako se pitate kako imati zdravu vezu i natjerati partnera da sluša kako se osjećate, postoji nekoliko jednostavnih načina za korištenje učinkovitih komunikacijskih vještina koje ne dopuštaju da krivnja ili ljutnja stanu na put. Bračni život ili biti u vezi nisu uvijek zabava i igre", rekla je za YourTango.

Možda smo ponekad frustrirani jer nas partner ili partnerica ne žele slušati. Nekako je naš odnos zapeo u igri okrivljavanja, ispunjen kritiziranjem ili traženjem mana.

"Svatko prolazi kroz probleme u vezi. No, ako uporno nastavljate isticati svoje mišljenje kako bi vas se čulo, možete izgledati kao da očajnički napadate partnera ili partnericu. Ako se oboje osjećate krivima, ne možete čuti kako se druga osoba osjeća. Problemi se ne rješavaju kada parovi zapnu u igri okrivljavanja", dodala je Carbone.

Istaknula je devet načina na koje parovi prakticiraju ovu negativnu naviku.

  1. Osjećate gorčinu jedno prema drugom, umjesto da izrazite što osjećate.
  2. Ne možete odustati od problema i kažnjavati jedni druge, umjesto da se pozabavite problemom kada su stvari mirne.
  3. Igrate milo za drago, umjesto da postavljate granice.
  4. Uzvraćate jedno drugome za stvari koje su vas povrijedile, umjesto da odlučno pokušate riješiti problem.
  5. Okrivljujete svog partnera za to kako se osjećate, umjesto da im priznate kako njihovo ponašanje utječe na vas.
  6. Krivite, etiketirate ili osuđujete karakter osobe, umjesto da se fokusirate na problem.
  7. Upirete prstom i tražite u njima krivnju za uzrok problema, umjesto da im date do znanja gdje griješe.
  8. Iznosite optužbe ili pretpostavke o njihovom ponašanju, izvlačeći svoje zaključke, umjesto da ste znatiželjni i otvoreni za istraživanje stvari i problema.
  9. Iznosite stvari kada ste ljuti, pa izgledate kao da napadate ili se žalite, umjesto da rješavate problem u stvarnom vremenu kada se pojavi.

"Poput mnogih parova, lako je zaglaviti u negativnom obrascu interakcija koji vas štiti od toga kako se osjećate. No, istraživanje Johna Gottmana predvidjelo je da su okrivljavanje, obrambeni stav, prezir i kritiziranje jaki prediktori razvoda. Međutim, kada možete odgovoriti na način koji ne izaziva reakciju, možete biti pristupačniji i čuti jedno drugo. Umjesto da se branite i povređujete jedno drugo, možete se otvoriti primanju i davanju ljubavi. Ako je vaša veza zapela u međusobnom optuživanju, možete razbiti te obrambene navike, prebroditi ih i stvoriti trenutke dublje povezanosti", poručuje Carbone. 

Kako bi parovi razbili tu naviku, psihoterapeutkinja predlaže četiri stvari: 

  • Izražavanje svojih osjećaja korištenjem "ja" izjava, umjesto "ti" izjava.
  • Rješavajte probleme nakon što ste shvatili kako se osjećate, umjesto da reagirate u žaru trenutka.
  • Ako stvari eskaliraju, dajte drugoj osobi do znanja da u ovom trenutku ne možete voditi razgovor i vratite se nakon pauze.
  • Pronađite prikladno vrijeme za iznošenje pitanja kada ste smireni i pristupačni jedno drugome.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.