Reforma strukovnog obrazovanja donosi više sati hrvatskog, ukida se biologija

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Na jesen 2025. godine u škole bi trebala doći najavljena reforma strukovnog obrazovanja. Povijest će se učiti samo u jednom razredu.

"Reforma predviđa ukidanje nastave povijesti u nekim zanimanjima za 50, a u nekim za 66 posto. Učit će se samo od 18. stoljeća do danas, i to nacionalna povijest", rekla je za RTL Danas Miroslav Šašić iz inicijative Nastavnici povijesti.

Biologija se ukida i postaje dio strukovnih modela.

"Dentalni tehničari će imati onaj dio biologije koji im je potreban za posao, primalje u svom strukovnom dijelu ono što im je potrebno, isto tako medicinske sestre", objasnila je Sunčica Remenar, voditeljica Stručnog vijeća nastavnika biologije u strukovnim školama Grada Zagreba.

Broj sati hrvatskoga, matematike i stranog jezika povećat će se. Nastavnici predlažu da se ti dodatni sati ponude na izbor učenicima koji žele polagati državnu maturu i upisati fakultet.

"Rezultati državne mature pokazuju da učenici strukovnih škola prilično loše stoje, pogotovo kada je riječ o hrvatskom jeziku. Zato smatramo da smo bili u pravu kada smo predložili da učenicima strukovnih škola treba više sati hrvatskog", dodao je Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Među nastavnicima postoji strah da će postati višak, no iz Ministarstva obrazovanja poručuju da nitko neće ostati bez posla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.