Roditelji koji žele promijeniti život nabolje sebi i djeci primjenjuju ove navike

Foto: Pixabay

BITI roditelj nevjerojatno je iskustvo s mnogo mogućnosti za učenje, kako za roditelje, tako i za djecu. Kada dobiju djecu, nije važno samo ono što roditelji rade, već i kako žive te koje vrijednosti prenose svojoj djeci. Uključivanje određenih praksi u svakodnevno roditeljstvo može značajno promijeniti život nabolje i stvoriti pozitivno okruženje.

Usavršavanje životnih vještina, a ne toliko tehnika roditeljstva

Roditeljstvo nije fokusiranje i ovladavanje nizom tehnika poput autoritativnog ili blagog roditeljstva, već prenošenje vrijednih životnih vještina djeci. Životne vještine, kao što su pravilno komuniciranje, življenje s ograničenim budžetom, pomoći će im da postanu bolja ljudska bića, sposobna nositi se sa svijetom s empatijom, snagom i mudrošću. 

Ovakve životne vrijednosti, koje roditelji trebaju pokazati na vlastitom primjeru, uključuju kritičko razmišljanje, emocionalnu inteligenciju i sposobnosti rješavanja problema. Fokusiranje na njih može opremiti dijete alatima koji će mu služiti cijeli život.

Roditelji trebaju biti svjesni svojih reakcija

Ako ste roditelji, važno je zapisati zašto vam, kao roditeljima, smetaju određena ponašanja ili situacije. Treba li se doista promijeniti ponašanje djeteta ili su percepcija i reakcija roditelja ono što zahtijeva prilagodbu? Razmišljanje o vlastitim osjećajima i reakcijama može pomoći da postanete prihvatljiviji i suosjećajniji. Ova samosvijest ne samo da poboljšava odnos s djetetom, već daje snažan primjer za razumijevanje i upravljanje vlastitim emocijama, prenosi The Times of India.

Više se fokusirajte na pozitivne stvari

Umjesto da se roditelji fokusiraju na negativno ponašanje djeteta, trebali bi se usredotočiti na pozitivne osobine i postignuća. Kao roditelji, pohvalite i ojačajte te pozitivne strane, vrlo je vjerojatno da ćete vidjeti porast dobrog ponašanja u budućnosti. Ovo pozitivno potkrepljenje pomaže djeci izgraditi samopoštovanje i potiče ih da nastave težiti pozitivnim djelima, smanjujući potrebu za stalnim ispravljanjem i kritiziranjem.

Izgradite siguran dom pun ljubavi

Stvaranje sigurnog kućnog okruženja punog ljubavi ključno je za razvoj djeteta. Siguran dom je onaj u kojem se djeca osjećaju sigurno, podržano i bezuvjetno voljeno. Kako prenosi The Times of India, roditelji trebaju uspostaviti rutine koje osiguravaju stabilnost i predvidljivost te izgraditi atmosferu u kojoj se djeca osjećaju ugodno izražavajući svoje misli i osjećaje. Ovaj osjećaj sigurnosti pomaže djeci da napreduju, i emocionalno i akademski.

Nemojte zaboraviti voljeti sebe

Kao roditelju lako je dati prednost djetetovim potrebama nad svojima. Međutim, za učinkovito roditeljstvo važno je voljeti sebe i brinuti se o sebi. Briga o sebi uključuje fizičko, mentalno i emocionalno blagostanje. Kada smo odmorni, zdravi i emocionalno uravnoteženi, možemo biti strpljiviji, prisutniji i brižniji prema svojoj djeci. Modeliranje ljubavi prema sebi također može naučiti našu djecu važnosti brige za sebe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.