Šest stvari koje nikada ne biste trebali reći nekome tko je doživio gubitak bebe

GUBITAK bebe traumatično je iskustvo za ženu i njenog partnera. Često rezultira izolacijom, osjećajima krivnje, srama, samooptuživanja i bespomoćnosti. 

Pored suočavanja s takvim traumatičnim gubitkom, mnogim ljudima je to tema o kojoj je teško razgovarati, u nekim zemljama se smatra tabuom.

Mnogi ne razumiju ili ne znaju što reći nekom tko je doživio spontani pobačaj ili rodio mrtvorođenče. Psihologija Bethany Howsley otkrila je koji šest stvari nikada ne biste trebali reći u takvoj situaciji.

1. "Barem možeš zatrudnjeti"

Istina je da nekim ženama nije lako zatrudnjeti. Međutim, ovakve izjave neće ublažiti tugu kroz koju prolazi osoba. Ta rečenica može zvučati prezirno i neosjetljivo.

2. "Uvijek možeš pokušati ponovno"

Ova rečenica nikako neće ublažiti proces kroz koji prolazi osoba koja pati od gubitka.

3. "Je li vam ovo prvo?"

Ovo pitanje insinuira dvije stvari: ili da mogu pokušati ponovno ili da "barem imaju drugu djecu".

4. "Barem imate još djece"

Svako dijete je posebno, a gubitak djeteta može ostaviti dugoročne posljedice na osobu. Svaka šesta žena koja izgubi dijete u ranoj trudnoći ima dugotrajne simptome posttraumatskog stresa.

5. "Sve se događa s razlogom"

Ovo je često prirodan ljudski odgovor, ali nije nešto što želi čuti osoba koja tuguje.

6. "Nije bilo suđeno"

Komentar "nije bilo suđeno" vrlo je sličan onom "sve se događa s razlogom". Iako je dobronamjeran, važno je čuti iskustvo osobe, a ne pokušavati pomoći joj da se osjeća bolje.

Dr. Howsley savjetuje da, ako se nađete u ovakvoj situaciji, jednostavno budete prisutni i slušate osobu koja je doživjela gubitak i koristite jednu od navedenih fraza: "žao mi je", "nisi sam/a", "tu sam ako želiš razgovarati", "mogu li nešto učiniti?" i "tvoja bol je razumljiva".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.