Šokantni eksperiment otkrio koliko su djeca ranjiva na internetske predatore

Foto: Shutterstock

Većina roditelja vjeruje da su naučili svoju djecu o opasnostima interneta i stranaca, ali komičar Coby Persin iz New Jerseya proveo je šokantan socijalni eksperiment koji pokazuje da to baš i nije tako.

Persin je, uz pristanak roditelja, kreirao lažni profil na Facebooku, predstavljajući se kao 15-godišnji dječak Jason Biazzo. Poslao je zahtjeve za prijateljstvo trima djevojčicama dobi 12, 13 i 14 godina te se dogovorio s njima da se sastanu uživo. Šokantno, sve tri djevojčice pristale su na susret s neznancem, unatoč opasnostima.

U prvoj sceni, 13-godišnja Mikayla dogovorila je susret s Jasonom u parku nakon samo nekoliko dana dopisivanja. Kada je stigla, iznenadio ju je njezin otac, skrivajući se kako bi je suočio s posljedicama njezine odluke. "Jesi li poludjela? Mogao te napasti pedofil!" viknuo je. Nakon toga, Persin joj je otkrio pravi razlog ovog eksperimenta - upozorenje o opasnostima komunikacije s neznancima na internetu.

Sljedeća scena prikazuje 12-godišnju Juliannu koja se dogovorila za susret s Jasonom dok je njezin otac spavao. No, umjesto toga, njezin otac i Persin dolaze do kuće kako bi je suočili s istinom. Kada otvara vrata, njen otac joj u nevjerici govori: "Što ti je? Kako si mogla ovo napraviti?"

U trećem eksperimentu, 14-godišnja Jenna razgovarala je s Jasonom online. On joj je rekao da će je pokupiti njegov brat kombijem. Međutim, umjesto toga, njeni roditelji, koji su se skrivali u stražnjem dijelu kombija, suočavaju je s realnom opasnošću. "Što bi se dogodilo da ovdje nismo bili mi, nego neki opasni ljudi?" pitala ju je majka.

Snažna poruka i reakcije javnosti

Ovaj radikalan pristup izazvao je veliku pozornost. Coby Persin izjavio je da su roditelji, koji su pristali na ovaj eksperiment, heroji jer su na drastičan način pomogli podići svijest o ovoj velikoj prijetnji. Iako su neki roditelje kritizirali da su otišli predaleko, Persin smatra da su učinili pravu stvar. "Mislim da su heroji", rekao je.

Dječja psihologinja, Susan Bartell, komentirala je ovaj eksperiment za CBS, rekavši da je video važan alat koji roditelji trebaju gledati s djecom. "Ovo se može dogoditi bilo kome", upozorava Bartell. "Pravilo je jasno: nikad ne ideš nikamo sam s neznancem, bez obzira na to koliko ti se pažnje posvećuje."

Bartell naglašava važnost otvorene komunikacije s djecom i postavljanja jasnih granica kada je riječ o sigurnosti na internetu i društvenim mrežama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.