Što je to rana adolescencija i kako je kao roditelj preživjeti?

Foto: Pixabay

ADOLESCENCIJA je period od kojeg roditelji najviše zaziru. Oko nje kruže predrasude i generalizacije, stoga mnogi roditelji imaju iskrivljena očekivanja, što dovodi do razočarenja i frustracije. U ovom periodu između djetinjstva i zrelosti postoji nekoliko faza. Osvrnut ćemo se na prvu fazu, a to je rana adolescencija.

Radi se o periodu između 10. i 13. godine. Važno je znati da ove granice nisu striktne i variraju od djeteta do djeteta. U nekim slučajevima, ova faza može početi i oko 8. godine, a djevojčice ranije ulaze u tu fazu nego dječaci, ponekad čak i do dvije godine ranije. Transformacije koje se počinju pokretati utječu na brojne aspekte života djeteta. Pokrenute hormonima, utječu na fizički, emocionalni i psihološki razvoj.

Fizičke promjene

Tijelo adolescenata se mijenja na brojne načine. Hormoni rasta i spolni hormoni su najodgovorniji za ove promjene. Povećavaju se razlike između djevojčica i dječaka.

Promjene na kognitivnoj razini

Stručnjaci su nekad vjerovali da je do ovog perioda mozak već razvijen i da se više ne događaju neke značajne promjene. Međutim, nedavno je otkriveno da područja mozga poput prefrontalnog korteksa prolaze značajan razvoj u ovom periodu života. S obzirom na to da je taj dio mozga zadužen za planiranje, rezoniranje i samokontrolu, sasvim je jasno da će djeca u tom periodu biti impulzivni i imati problema s postavljanjem kriterija.

Emocionalne i društvene promjene

Sve navedene promjene u mozgu također utječu na povećanu emocionalnu osjetljivost i velike promjene raspoloženja. Adolescent proživljava sve s velikim intenzitetom i najviše im odgovara okolina u kojoj se nalaze ljudi koji prolaze isto što i oni, a to su ostali adolescenti. Buntovništvo i prkos postaju dio njihovog ponašanja, dok se bore pronaći svoj identitet. Roditelji su i dalje osnovne figure u razvoju djece u ovoj fazi.

Kako se postaviti?

Neki adolescenti se snađu u ovim promjenama i prožive ih s uzbuđenjem, a drugi možda razviju anksioznost i strahove. Uloga roditelja je izuzetno važna. Razgovarajte sa svojom djecom o promjenama koje proživljavaju i onima koje tek dolaze. Budite spremni odgovoriti na pitanja koja vam mogu postaviti i usmjerite ih tamo gdje je potrebno. Pružite razumijevanje prema promjenama raspoloženja i osjećajima koji ih preplavljuju. Uz dobar pristup, ovo može biti jedan lijep period u životu vas i vaše djece, piše portal You Are Mom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.