Terapeut dijeli pet razloga zašto bi roditelji trebali brak stavljati na prvo mjesto

Foto: Shutterstock

Prirodno je da roditelji djeci posvećuju veliku pažnju, no važno je ne zaboraviti na odnos s partnerom. Ulaganje u brak ili dugoročnu vezu ne samo da jača odnos, već i stvara zdravu okolinu za djecu. Prema bračnom i obiteljskom terapeutu, Assaelu Romanelliju, ovo su ključni razlozi zašto je važno staviti partnerstvo na prvo mjesto.

1. Jača vašu vezu

"Svaka se veza sastoji od tri aspekta: ljubavnika (erotika), prijatelja (intimnost i smijeh) te partnera (vođenje domaćinstva i odgoj djece). S dolaskom djece, partnerstvo često preuzima većinu resursa, dok aspekti prijateljstva i ljubavi ostaju zanemareni. Mnogi parovi zapadaju u krizu upravo zato što se previše fokusiraju na roditeljstvo, a gube intimnost i prijateljstvo. Ulaganje u ta dva aspekta pomaže očuvanju veze", objašnjava terapeut.

2. Stvara zdravu okolinu za djecu

Djeca odrastaju u prostoru između roditelja i upijaju energiju iz odnosa koji je pun ljubavi, igre i razumijevanja. "Kada je prostor između roditelja fokusiran samo na funkcionalnost, djeca gube priliku za učenje o zdravom, emotivno ispunjenom odnosu. Zato je važno da djeca vide roditelje ne samo kao partnere u roditeljstvu, već i kao ljubavnike i prijatelje", tvrdi Romanelli.

3. Modelira zdravu intimnost

"Najveći dar koji možete dati svojoj djeci su sretni roditelji u zdravom odnosu. Kada prioritet postane vaš partnerski odnos, pokazujete djeci koliko je važna i vrijedna intimnost. Time ih učite da je zdrava intimnost moguća i poželjna te da su odnosi vrijedni truda i rada", napominje terapeut.

4. Oslobađa djecu za vlastiti razvoj

Kada su djeca glavni fokus roditelja, mogu razviti osjećaj odgovornosti za roditeljsku sreću. To ih može ograničiti u stvaranju vlastitih veza i prijateljstava. Romanelli ističe: "Kada roditelji prioritet daju svom partnerskom odnosu, djeca znaju da nisu odgovorna za sreću roditelja, što im daje slobodu za istraživanje vlastitog života i svijeta."

5. Dugoročna investicija u vlastitu sreću

Biti roditelj nije lako, ali partnerski odnos je simetričan i recipročan. "Ulaganje u tu vezu znači ulaganje u sebe, gdje će se ljubav, podrška i sreća uzajamno vraćati. Kada djeca odu iz doma, taj će vam odnos pružiti ljubav, smijeh i društvo koje će vas ispunjavati", zaključio je terapeut.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.