Trebaju li se žene odreći svog prezimena nakon udaje? Sve više žena kaže ne

Foto: Shutterstock

BRAK postaje sve progresivniji - barem što se žena tiče. 

Prema novim podacima, broj žena koje nakon udaje izaberu da suprugovo prezime dodaju uz svoje raste. Odvjetnička tvrtka Deed Poll Office, specijalizirana za promjenu imena, objavila je statistiku koja pokazuje da su zahtjevi mladenki da zadrže djevojačko prezime i dodaju prezime supružnika (a ne da promijene prezime u suprugovo) porasli za 30 posto između 2020. i 2021. godine, piše Victoria Richards za The Independent.

"Napokon, čini se, žene sustižu zaostatak. 2022. godina je. Nijedna žena ne bi se smjela odreći vlastitog identiteta zbog identiteta svog muža. Mi nismo pokretnina", smatra Richards i ističe da to govori iz iskustva. Udala se 2009. godine pa promijenila prezime u suprugovo. 

"Nikad se nisam osjećala kao ja. A kako bih i mogla? Imala sam svoje ime, svoj identitet, 30 godina. Ipak, očekivalo se da ću preko noći postati netko drugi. To uopće nije imalo smisla. Već sam bila dio obitelji svog tadašnjeg muža, pa zašto sam se onda morala odreći imena koje nosim od rođenja? I tako sam to ispravila. Za 36 funti sam ponovno promijenila prezime da bih se opet osjećala kao ja. Pozvala bih svaku ženu da učini isto", pojašnjava.

Richards spada među žene koje čvrsto vjeruju da žena nikad ne bi trebala uzeti prezime svog muža. Smatra da je to zastarjela tradicija koja treba prestati jer služi samo za jačanje štetnih rodnih stereotipa. 

Lego je proveo analizu gotovo 7000 roditelja i djece u dobi od 6 do 14 godina u Velikoj Britaniji, SAD-u, Kini, Japanu, Poljskoj, Češkoj i Rusiji. Rezultati su pokazali da su djevojčice samopouzdane i željne istraživati širok raspon aktivnosti, dok isto ne vrijedi za dječake. Zapravo, 71 posto dječaka bojao se da će biti ismijani ako se igraju onime što su opisali kao "igračke za djevojčice".

Fawcett Society 2019. godine objavio je istraživanje koje je pokazalo cjeloživotni utjecaj rodnih stereotipa u ranom djetinjstvu, uključujući značajne učinke na izbor karijere i osobne odnose. Jedna studija također je pokazala da je pet puta veća vjerojatnost da će se djevojčice poticati na ples i igre odijevanja u odnosu na dječake, i tri puta veća vjerojatnost da će ih se poticati na kuhanje, dok su dječaci ohrabrivani da se bave sportom ili STEM aktivnostima. 

"Važnije je nego ikad da razmišljamo o tome što modeliramo svojoj djeci. Naposljetku, mizoginija šteti i muškarcima i ženama – a brak je ukorijenjen u mizoginiji", ističe Richards.

Zašto žene mijenjaju prezime?

Kad je prijateljice upitala zašto žele promijeniti prezime, Richards je čula nekoliko različitih odgovora.

"Neke kažu da žele isto prezime kao i njihova djeca ili žele biti viđene kao dio obitelji. Shvaćam to, ali mi i dalje stvara nelagodu jer je to samo još jedan način na koji se od žena očekuje da napuste vlastiti identitet kako bi se stopile s identitetom svog supružnika", nastavlja. 

U Nizozemskoj žene i muškarce pitaju koje prezime žele koristiti. U Švedskoj žene tradicionalno zadržavaju svoje prezime. U Ujedinjenom Kraljevstvu oko 90 posto žena uzima suprugovo prezime, a u SAD-u njih oko 70 posto. 

"Slavim one koji pokušavaju narušiti tradiciju, kao Lewis Hamilton koji je u ožujku najavio da mijenja prezime i uzima Larbalestier u čast svojoj majci. Kad bi barem svi Britanci bili tako progresivni. Ne bismo trebali čekati da zastarjeli, patrijarhalni običaji postanu iznimka, a ne norma", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.