Tri fraze koje nikada ne biste smjeli reći partneru, prema savjetnici

Foto: Shutterstock

Svađe su dio svake veze. Međutim, postoji velika razlika između zdravog neslaganja i izgovaranja stvari zbog kojih ćemo kasnije požaliti. Lako je dopustiti da nas emocije nadvladaju u trenutku, a tada štetne riječi obično izmaknu - riječi koje se ponekad ne mogu povući.

Dakle, važno je birati riječi, osobito kada smo ljuti. Stoga je obiteljska i bračna savjetnica Tina Fey upozorila na tri fraze koje nikada ne bismo smjeli reći partneru ili partnerici tijekom sukoba.

1. "Ti uvijek..." ili "Ti nikad..."

"Ti apsolutni pojmovi - 'uvijek' i 'nikad' - često se razbacuju tijekom svađa. Moćni su i mogu trenutno eskalirati napetost između vas i vaših partnera. Problem s ovim riječima je u tome što generaliziraju ponašanje osobe, obično na negativan način", rekla je savjetnica za Hack Spirit. Zbog toga se naši partneri ili partnerice mogu osjećati napadnutima i obrambenima, što samo potiče neslaganje.

"Umjesto da koristite ove apsolute, pokušajte se usredotočiti na specifično ponašanje koje uzrokuje nevolju. Na primjer, umjesto da kažete: 'Nikad ne pereš suđe', recite: 'Osjećam se shrvano kad svake večeri sam perem suđe'", savjetuje Fey.

2. "Zašto ne možeš biti sličniji..."

Uspoređivanje naših partnera s drugima samo će pogoršati situaciju. To nije samo bolno, već i pokazuje nedostatak uvažavanja jedinstvenih kvaliteta naših partnera.

"U svom radu s parovima često ovo viđam, a to se nikad ne završi dobro. Svaka osoba je drugačija i ima svoje snage i slabosti. Dakle, umjesto usporedbi, pokušajte cijeniti jedinstvene kvalitete svog partnera. To ne samo da će ublažiti napetost tijekom svađe, već će i potaknuti ljubav i poštovanje u vašoj vezi", poručuje savjetnica.

3. "Da me voliš, ti bi..."

"To je manipulativna taktika, i vjerujte mi, nije poštena. To je način igranja na partnerove emocije kako biste dobili ono što želite. Izjave poput ovih stavljaju vaše partnere u tešku poziciju. To implicira da je njihova ljubav prema vama uvjetovana time da rade ono što vi želite. Ta vrsta emocionalne ucjene može dugoročno naštetiti vašoj vezi. Umjesto korištenja emocionalnih ucjena, pokušajte izraziti svoje potrebe i želje na izravniji način s poštovanjem", zaključila je Fey.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.