Upoznajte primalje: Rade danju, noću i vikendima, ali posao ne bi mijenjale ni za što

Foto: Shutterstock

5. SVIBNJA poznat je kao Međunarodni dan primalja. Ovaj dan obilježava se od 1992. godine te nam svake godine pruža priliku da zahvalimo primaljama koje cijeli svoj radni vijek posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, ali i najsretnijim trenucima u životu.

Cilj Međunarodnog dana primalja je podići svijest o ulozi primalje u zajednici i njezinoj ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta te skrbi za majke i novorođenče. Njezina podrška, utjeha i riječi motivacije najdragocjenija su pomoć koja ženi daje snagu da prođe kroz najteži i najvažniji posao - da na svijet donese novo biće. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti je i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.

Iako na poslu gotovo nikada ne sjede, često se sagibaju, dižu i prenose teške terete, mogu biti izložene neugodnim mirisima, prljavštini, vrućini i vlazi, rade u dnevnim i noćnim smjenama, nedjeljom i praznikom, gotovo svaka primalja reći će da je riječ o najljepšem poslu u medicinskoj struci.

Kako postati primalja?

Za obavljanje poslova primalje potrebno je završiti najmanje srednje strukovno obrazovanje u trajanju od četiri godine. Za upis u srednjoškolski obrazovni program primalje-asistentice/primaljskog asistenta potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja, navodi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Kontraindikacije za posao primalje su: oštećenje funkcije vida, gluhoća i teža nagluhost u govornom području, oštećenja glasa i/ili govora koja utječu na komunikaciju, teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog sustava, teže oštećenje funkcije kože na šakama i podlakticama, kronični poremećaji koji mogu dovesti do gubitka svijesti i/ili poremećaja ravnoteže, kronični poremećaji koji remete kognitivno i emocionalno funkcioniranje.

Primalja treba biti osoba dobrog općeg psihofizičkog stanja i izdržljivosti, dobre opće spretnosti i otpornosti na stres, empatična, razvijenih komunikacijskih vještina. Ona skrbi o trudnici od trenutka dolaska u bolnicu; pruža joj podršku, prati njeno zdravstveno stanje i priprema je za porođaj.

Što radi primalja?

Pri porođaju pomaže trudnici, vodi računa o sprečavanju eventualne zaraze i prepoznavanju znakova mogućih komplikacija. Prepoznaje nepravilan tijek porođaja i pravodobno poduzima potrebne mjere, pomaže liječniku pri spontanim i težim porođajima.

Brine se o tek rođenom djetetu - o prohodnosti dišnih putova, tonusu mišića, sudjeluje u procjeni njegova općeg stanja. Primalja poduzima potrebne mjere u nužnim slučajevima, njeguje novorođenčad i dojenčad, organizira, prati ili izvodi propisani dijagnostičko-terapeutski program. 

Primalja nakon porođaja skrbi o majci novorođenčeta - brine se o njenom odmoru, prehrani i psihičkom stanju. Pojašnjava majci tehnike pravilnog dojenja, provođenja higijene i daje upute o brizi za dijete nakon otpusta iz bolnice do dolaska patronažne sestre.

Primalje se uglavnom zapošljavaju u rodilištima i u patronažnoj službi domova zdravlja, a srodno zanimanje je medicinska sestra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.