Vaše dijete voli samo bolonjez? Ova tri jela obožavat će i najveći izbirljivci

Foto: 123RF

PREFERENCIJE djece kad je riječ o hrani nikad nas ne prestaju čuditi. Neki ne žele jesti ništa hrskavo, drugi izbjegavaju sve zeleno, a treći žele samo pahuljice.

Ako kod kuće imate mališana koji spada u najčešću skupinu "filozofa", onu djecu koja jedu samo hranu crvene boje, ovi recepti vam mogu pomoći. 

Trešnje, maline, jagode, crvena paprika, šipak, lubenica, pa čak i mrkva, namirnice su koje mogu jelima dati crveni ton. Potrebni su vam samo pravi recepti.

Punjene paprike s mljevenom govedinom

Sastojci: 

- 0,5 kg mljevenog mesa

- 4 gljive nasjeckane

- 1,5 šalica kukuruza

- 2 celera nasjeckana na sitno

- 1 srednji luk nasjeckan

- 2 režnja češnjaka mljevena

- 0,5 kg pasirane rajčice 

- 2 žlice koncentrirane paste od rajčice

- 2 žlice bosiljka

- 1 žlica origana

- 1/2 žličice narezane ljute papričice

- sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

- 1,5 šalica kuhane riže dugog zrna

- 1/4 šalice nasjeckanog talijanskog peršina

- 6 crvenih paprika

- 1 šalica nasjeckanog sira

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Mljevenu govedinu dinstajte u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pet minuta ili dok ne posmeđi. Dodajte gljive, kukuruz, sjeckani celer, luk i češnjak pa kuhajte dok povrće ne omekša.

Umiješajte pasiranu rajčicu, pastu od rajčice, bosiljak, origano i ljute papričice. Začinite solju i mljevenim paprom po ukusu i kuhajte 15 do 20 minuta.

Umiješajte kuhanu rižu i nasjeckani peršin te kuhajte još pet minuta. U međuvremenu, odrežite vrhove paprika i žlicom izvadite sjemenke, a zatim ih isperite.

Unutrašnjost paprika posolite pa ih napunite smjesom vrućeg mesa i riže. Zatvorite vrhove sirom i pecite 20 minuta ili dok paprike ne omekšaju, a sir ne porumeni.

Poslužite vruće.

Domaće pizza rolice

Ove rolice mogu začiniti večer pizze i filma te ugoditi vašem ljubitelju crvenog. 

Sastojci:

- suhomesnata kobasica po želji

- sir za pizzu

- tijesto za proljetne rolice (ili po želji)

- maslinovo ulje

- pasirana rajčica, češnjak, sol, papar i origano

Priprema:

Kobasicu i sir narežite na tanke šnite. U donji kut tijesta za proljetne rolice stavite sir, žlicu umaka i kobasicu po želji. Zatvorite donji (bliži) dio preko sastojaka, prebacite lijevu i desnu stranu preko sastojaka (u oblik otvorenog pisma) i zarolajte prema gore. Navlažite prst vodom i zalijepite koru na površinu.

Deset minuta prije pečenja rolice namažite maslinovim uljem i pecite desetak minuta s jedne strane i isto toliko s druge.

Poslužite uz pizza umak koji možete pripremiti od pasirane rajčice s dodatkom soli, papra, sušenog origana, malo maslinovog ulja i sitno sjeckanog češnjaka.

Piletina i čili

Čili je omiljeno jelo svih onih koji vole crvenu hranu, a ovaj recept donosi i notu ukusnog roštilja.

Vaše dijete će obožavati kombinaciju trgane piletine, kobasice i graha. Budući da se jelo poslužujete pojedinačno, možete dodati preljeve drugih boja za sebe. 

Sastojci:

- 2 žlice maslinovog ulja

- 400 g piletine ili trgane piletine

- 250 g kuhane kobasice chorizo (ili kobasice po želji)

- 1 luk narezan na kockice

- 2 češnja češnjaka mljevena

- 1 šalica piva

- 1/3 šalice čilija u prahu

- 1 žlica sušenog origana

- 1/4 žlice mljevenog cimeta

- 2 lovorova lista

- 800 grama pečenih rajčica u limenci

- 2 šalice pilećeg temeljca

- 1 šalica pirea od rajčice

- 400 g kuhanog graha, ispranog

- nasjeckani sir (za preljev)

- kiselo vrhnje (za preljev)

- svježi korijandar (za preljev)

- sol i papar po ukusu

Priprema: 

U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. U lonac dodajte luk, češnjak, sol i papar. Promiješajte da se sjedini i kuhajte dok luk ne omekša, otprilike oko pet minuta. Dodajte pivo i dovedite smjesu do vrenja. Kuhajte dok tekućina potpuno ne ispari.

Dodajte u smjesu čili prah, origano i cimet. Promiješajte sve začine da kuhaju oko minute. Umiješajte pečene rajčice, pileći temeljac, pire od rajčice i dodajte lovorov list.

Smjesu ponovno dovedite do vrenja, a zatim smanjite na laganu vatru. Nastavite kuhati dok tekućina malo ne ispari i dok se čili ne počne zgušnjavati, otprilike oko 20 minuta.

Zatim u lonac dodajte piletinu, kobasice i grah. Promiješajte i nastavite kuhati dodatnih 10 minuta. Čili poslužite u zdjelicama i ukrasite preljevom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.