Veselite se povratku s rodiljnog, postoji barem 5 dobrih razloga za to

Foto: 123rf

AKO ničemu drugome, veselite se tome. 

Jedna od tipičnih noćnih mora svih mama na svijetu je dan kad će morati ostaviti svoju bebu i ponovno krenuti na posao. Taj dan nijedna mama vjerojatno ne priželjkuje, iz više razloga - osjećaja krivnje jer ostavlja bebu nekom drugom, zbog umora koji osjeća u svojoj novoj ulozi i straha kako će sada, uz bebu, obitelj i dom, moći obavljati još i odgovoran posao, kao i bojazni kako će se opet snaći u poslovnom okruženju, među odraslim ljudima. 

Vjerojatno postoje i drugi razlozi zbog kojih mame strepe od prvog radnog dana po završetku rodiljnog dopusta, no mame moraju znati da povratak na posao nema samo mane nego i vrline. 

Da bismo malo uveselili mame koje se tek spremaju na svoj prvi poslovni dan otkako su postale majke donosimo pet razloga zašto je dobro ponovno se naći na starom ili novom radnom mjestu. Razloge je iz svog iskustva istaknula mama Jenny Sherlock koja vjeruje da nije usamljena s ovakvim razmišljanjem.

1. Kava i obrok samo za sebe 

''Mislim da je šalica vruće kave jedna od najvećih prednosti prvog dana na poslu bez bebe, jer kad shvatite da možete popiti cijelu šalicu kave dok je još vruća i da pritom ne morate niti jednom ustati od stola - e, to je nagrada uz koju ćete barem nakratko zaboraviti na bebu i dane kod kuće, koji su iza vas. Mala je to stvar, ali velika nagrada, baš kao i prvi obrok koji ćete na poslu pojesti a da ne morate hraniti ikoga osim sebe.''

2. Druženje s odraslima

Mnoge se mame plaše upravo ovog trenutka: "Hoću li uopće znati komunicirati s odraslima i znam li više uopće neke druge teme koje nisu vezane za bebu, hranjenje, pelene?'' No već nakon prvih nekoliko minuta razgovora o nečem drugom, mame se često osjete preporođenima.

Ne samo da se znaju snalaziti u društvu odraslih nego odmah uvide i veliku prednost tog trenutka. Mama je opet odrasla žena. 

3. Cijeli dan bez brisanja, spremanja, pranja 

Uz to što na poslu nemaju bebu koju će stalno morati nositi i brisati, na poslu se ne moraju brinuti ni o obrocima niti o flekicama na ramenu, podu ili stolu, a to je jedna novootkrivena blagodat u kojoj će svaka mama opet naučiti uživati. 

4. Veselit ćete se svojoj bebi, a i ona će se jako veseliti vama 

Zagrljaj i osmijeh koji će doći nakon posla, osobito u prvih nekoliko dana, učinit će vaš odlazak još vrjednijim. Nećete se osjećati krivima što ste otišle, ali ćete se zato osjetiti jako sretnima kad se vratite, a vaše vas malo dijete izgrli kao da vam kaže: "Sve razumijem, ali sada si tu", iz čega će majke postati samo još bolje i još više uživati u djetetu. 

5. Odjeća za odrasle 

Kako se mnoge žene tamo negdje od sredine trudnoće pa sve do konca rodiljnog dopusta radije odijevaju u udobnu, sportsku odjeću, povratak na posao gotovo je prva idealna prilika da se opet i po odijevanju osjećate odraslo i zrelo.

To je možda minorna stvar u odnosu na bebu i novu ulogu u životu, ali vraćanje u poslovni look mame će brže vratiti i u poslovno okruženje te će već nakon nekoliko dana naučiti živjeti s dvije uloge - udobnom ulogom mame i zrelom ulogom žene. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.