Za sve supermame: Balzam koji rješava problem bolnih bradavica

Foto: Promo

BOLNE bradavice jedan su od glavnih razloga zašto mnoge majke odustaju od dojenja. No, uz pravu pomoć i podršku, taj se problem često može jednostavno riješiti.

Normalno je da vaše grudi postanu veće i samim time teže, toplije i neugodnije kako se mlijeko povećava u količini, dva do pet dana nakon rođenja bebe.  Do bolnih bradavica najčešče dolazi oko tri do sedam dana nakon početka dojenje i to se obično događa jer vaša beba nije dobro smještena i učinkovito pričvršćena na dojku.

Kako se vi i beba zajedno učite vještini dojenja i postajete sigurniji, često se bol postupno smanjuje. Možda ćete osjetiti jake senzacije kad beba počne sisati, ali bol tijekom dojenja nije normalna. Ako bradavice na jednoj ili obje dojke počnu „pucati“ ili krvariti, trebate potražiti pomoć kako pravilno postaviti i pričvrstiti bebu na dojku.

Savjeti za samopomoć kod bolnih bradavica

Imajte na umu da savjeti o samopomoći neće biti učinkoviti ako je vaša beba slabo pričvršćena tijekom dojenja. Međutim, možda može pomoći:
- ručno izdojite malo mlijeka na kraju hranjenja i lagano ga umasirati u bradavicu
- potpuno osušite bradavice prije nego se ponovno obučete
- nosite pamučni grudnjak tako da zrak može cirkulirati
- ako koristite jastučiće za dojilje, promijenite ih nakon svakog hranjenja - ako je moguće, koristite jastučiće 
- nemojte koristiti sapun jer isušuje vašu kožu
- koristite balzam koji je posebno formuliran za njegu i zaštitu osjetljivih bradavica dojilja

Što vjerojatno neće pomoći?

- ako dojite kratko kako biste „odmorili bradavice“ – neće smanjiti bol i može utjecati na vašu proizvodnju majčinog mlijeka i ostaviti će vašu bebu nezadovoljnom nakon hranjenja
- ako koristite zaštitu za bradavice - to neće poboljšati bebino pravilno  „hvatanje dojke“ 

Kada beba ne uhvati pravilno ustima bradavicu, dolazi do ranica na bradavice koje se nazivaju ragade. Začepljenje mliječnih kanalića i mastitis, upala dojke s visokom temperaturom, jedan je od problema do kojih može doći. Uvijek je važno ne prestati dojiti nego mijenjati položaje dojenja. 

Nekoliko puta dnevno ili prema potrebi, možete nanijeti tanki sloj balzama na čistu kožu i pustiti da se upije. Nakon nanošenja balzama, može se neometano dojiti. Balzam za dojilje trenutačno umiruje i ublažava smetnje, te održava kožu bradavica mekom i zdravom. Sadrži isključivo prirodne sastojke - lanolin, ulje badema, ekstrakte sladića, cvijeta nevena i zobi, te vitamin E i provitamin B5 i može vam pomoći da riješite problem bolnih bradavica tijekom dojenja i dalje pružate svojoj bebi ljubav i najbolju hranu koju možete tijekom važnih prvih šest mjeseci – kao prava super mama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.