Žene priznale čime uspavljuju djecu i zgrozile javnost: Opasno i nepromišljeno

Foto: Facebook

MNOGE majke suočile su se s kritikama zbog takozvanih "obroka koji bacaju u nesvijest", kako ih one nazivaju. Naime, lavinu je pokrenula Alexis Delaney koja je u studenom prošle godine na Facebooku priznala da svom djetetu prije spavanja daje bočicu u kojoj se nalazi izdojeno ili adaptirano mlijeko u koje dodaje pahuljice ili žitarice i Tylenol, paracetamol koji je u SAD-u često korišten analgetik i antipiretik. U prijevodu, može pomoći za smanjenje tjelesne temperature, ublažavanje glavobolja i drugih slabijih tegoba i bolova. 

Njena objava je podijeljena preko 20 tisuća puta, a druge majke iz čitavog svijeta podijelile su vlastita priznanja da rade slično i da to "čini čuda" te da "bebe zato prospavaju noć u komadu".

Kontroverzna objava izazvala je zgražanje javnosti, posebno roditelja koji smatraju da djeci mlađoj od šest mjeseci ne treba davati ništa osim mlijeka, a posebno lijekove.

"Žitarice se ne bi smjele stavljati u bočicu", jedan je komentar.

"Naučite voljeti djecu, a ne ih šopati glupostima da bi spavali cijelu noć", dodaje drugi.

"Ovo je odvratno i opasno. Tko je dopustio da ovakvi idioti izađu s bebom u rukama iz bolnice? Ovo prelazi sve granice", obrušio se treći.

Međutim, neke majke odlučile su biti iskrene i dati podršku Alexis. Napisale su da su dojenačku formuli znale miješati sa sokom od jabuke, piletinom, žitaricama, voćem i kašicama.

"Očajnički sam željela spavati, a moje četveromjesečno dijete je urlalo jer su mu izbijali zubi. To me spasilo", napisala je jedna.

"Žitarice sam stavila u bočicu s lijekovima, benadrylom i melatoninom. Dijete sam polegla, pustila da vrišti dva sata i nakon toga je spavao cijelu noć", savjetovala je druga, a što je šokiralo čak i struku.

"Ne preporučuje se bebe hraniti krutim namirnicama koristeći bočicu. Pijenje mlijeka je puno drugačije od gutanja krute hrane i dijete izlažete riziku od gušenja", kaže za Daily Mail nutricionistica Charlotte Stirling-Reed.

Stručnjakinja za bebe Jill Irving također se oštro protivi ovakvim metodama uspavljivanja.

"Prvo, to može dovesti do debljanja. Nema garancije da će beba spavati ako je u bočici kruta hrana, a da ne spominjem da se bez savjetovanja s liječnikom ne bi trebali djetetu davati lijekovi. Opasno i nepromišljeno", poručila je Irving.

Pedijatrica Bahee Van de Bor tvrdi da je normalno da se bebe bude dva do tri puta kroz noć.

"Istraživanja idu u prilog tome da im pružite ljubav i naučite ih kako se ponovno uspavati te ih umirite kad se probude", zaključuje Van de Bor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.