Znanstvenici su korak bliže mogućnosti otkrivanja autizma iz krvnih pretraga

Foto: 123RF

IDEJA krvnih pretraga kako bi se otkrio autizam kod djece nije nova, ali znanost je korak bliže ka njenoj realizaciji.

Nedavno razvijen test krvi za autizam mogao bi pomoći u ranijem dijagnosticiranju ove bolesti. To bi moglo značiti ranije intervencije, a samim time i povoljnije ishode za djecu koja boluju od autizma.

Ova nova eksperimentalna metoda mjeri metabolite iz uzorka krvi, a izvješće o inovaciji objavljeno je u časopisu Bioengineering & Translational Medicine.

“S točnošću od 88 posto možemo predvidjeti imaju li djeca autizam”, rekao je glavni autor istraživanja, prof. dr. Juergen Hahn.

Prve znakove autizma moguće je vidjeti između 18 i 24 mjeseca života, no djeci se najčešće ne dijagnosticira do 4. godine. Naime, dijagnoza ovisi o kliničkim promatranjima, a djeca jasne znakove autizma ne pokazuju do starije dobi.

Hahnova metoda traži metabolite u krvi koji su relevantni za dva povezana stanična putovanja.

“Sumnja se da su metioninski ciklus i put i transsulfuracije povezani s poremećajem autističnog spektra. Prethodno istraživanje razvilo je algoritam koji koristi koncentraciju komponenti u krvi kako bi se vidjelo je li krv od uobičajeno razvijenog djeteta ili djeteta s autizmom”, izjavio je Hahn za Healthline.

Hahnov tim prikuplja sredstva za daljnja ispitivanja koja bi mogla pomoći u što ranijem dijagnosticiranju autizma, a samim time i boljem ishodu bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.