Brendovi poput Zare i H&M-a uvode promjene u svoje trgovine

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

POPULARNE modne trgovine pokušavaju svoje trgovine učiniti što privlačnijim kupcima pa u njih dodaju kozmetičke salone i neke nove digitalne značajke. Robne marke, uključujući H&M i Zaru, zatvorile su stotine trgovina posljednjih godina kako bi smanjile troškove jer se sve više kupaca okreće e-trgovini. Sada ulažu u one koje su ostale kako bi privukli kupce na načine na koje ne mogu online.

Kako piše Wall Street Journal, trgovine novog izgleda obično su veće i prostranije, nude usluge kao što su kozmetički saloni, servisi i kafići te omogućuju nove digitalne značajke kao što su aplikacije koje kupcima omogućuju virtualni razgled skladišta. "Sada se radi o interakciji s potrošačima i pružanju iskustva", rekao je Henrik Nordvall, upravitelj H&M-ovog poslovanja u Velikoj Britaniji.

U nedavno redizajniranoj trgovini brenda u londonskoj ulici Regent Street promet je važniji od prodajnih brojki, rekao je Nordvall. Dok je prodaja u trgovinama još uvijek jaka, mnogi kupci tamo provode vrijeme razvijajući afinitet prema robnoj marki, a zatim kasnije kupuju odjeću online, dodao je.

"Trgovine poput turističkih destinacija"

U preuređenoj trgovini nalazi se TV ekran od poda do stropa, za koji tvrtka kaže da je najveći u bilo kojoj trgovini u Europi. Nadalje, tu je beauty bar za kupce koji mogu rezervirati tretmane za nokte ili trepavice i odjel za iznajmljivanje gdje kupci mogu posuditi odabrane artikle, npr. skupe komade iz H&M-ovih dizajnerskih kolaboracija.

Od uvođenja promjena, prosječno trajanje vremenskog posjeta kupaca znatno se povećalo, rekao je Nordvall, koji je odbio dati konkretne brojke. Ovakav koncept trgovina, u kojima kupci provode vrijeme mimo same kupovine, jest model koji je Apple izbrusio svojim prostranim, znamenitim trgovinama ispunjenim korisnim gadgetima.

Trgovci su nekoć trebali veliku mrežu trgovina "kako bi došli do ljudi, ali sada za to imaju internet", rekla je Patricia Cifuentes, analitičarka u upravitelju imovinom Bestinver. "Sada se trgovine bave imidžom robne marke. Oni su poput turističkih destinacija."

>> Ovo je budućnost izloga modnih trgovina?

No ne slijedi svaki trgovac pristup velikih svjetskih modnih marki. Macy's, primjerice, otvara manje trgovine kako bi doveo svoj brend na mjesta gdje kupci obavljaju svoje svakodnevne obaveze. Lanac elektroničke robe Best Buy zatvara veće lokale i umjesto njih otvara male trgovine.

Ali globalne modne marke s velikim prodajnim brojkama već rade pomak prema manjim, ali boljim trgovinama. No iako bi se investicija mogla obiti o glavu ako trgovine ne uspiju privući stalni promet, za sada se čini da strategija funkcionira.

Novi dizajn Zarinih trgovina

Inditex, grupacija unutar koje je Zara, eliminirao je četvrtinu svojih trgovina od 2018. i sada ima 5745 lokacija za svoje robne marke, koje također uključuju Bershku, Pull&Bear, Stradivarius i Massimo Dutti.

Ukupni prihod španjolske grupe od trgovina porastao je 8% u 2022. u usporedbi s četiri godine ranije, pri čemu je svaka trgovina u prosjeku prodala 30% više, rekao je glavni izvršni direktor Oscar Garcia Maceiras u nedavnom razgovoru o zaradi.

>> Vlasnik Zare: Radit ćemo odjeću od recikliranog tekstilnog otpada

Nakon zatvaranja slabijih lokacija i nadogradnje ostalih, ostala im je "mreža većih, boljih i ljepših trgovina u najboljim maloprodajnim odredištima na globalnoj razini", rekao je Garcia. Unatoč sveukupnom poslovanju s manje trgovina, Inditex je povećao svoj proračun kapitalnih izdataka za 2023. za 14% na 1.6 milijardi eura, od čega je polovica namijenjena poboljšanju trgovina.

Velik dio tog novca troši se na uvođenje novog dizajna Zarinih trgovina, uključujući i novih lokacija, kako bi iskustvo kupnje bilo ugodnije. Naglasak kod novog izgleda je prostraniji osjećaj u trgovinama i više otvorenog prostora kako kupci ne bi osjećali gužvu. 

S više otvorenog prostora, trgovine će sve više imati diskretne butike za isticanje pojedinačnih kolekcija. Zara ima tim internih arhitekata koji dizajniraju njezine trgovine i koristi pilot-trgovine u svom sjedištu u Španjolskoj za eksperimentiranje s novim izgledima.

>> Massimo Dutti predstavio je novu kolekciju parfema, ali ljudi pišu: "Bojkot"

Garcia, koji redovito obilazi Zarine trgovine diljem svijeta, rekao je u nedavnom intervjuu da mu upravitelji trgovina govore da se žele proširiti jer samo prostranije trgovine mogu primiti većinu ili cijeli Zarin asortiman. Također, Zara je otkrila da su veće trgovine - produktivnije. 

Zara osim toga u svoje trgovine uvodi i tehnologiju kao što su automatska mjesta povrata i preuzimanja, kao i područja za samoposlužne blagajne. Također, kupci mogu koristiti mobilnu Zarinu aplikaciju za provjeru sadržaja i stanja skladišta kako bi vidjeli je li artikl dostupan u njihovim veličinama, na primjer.

H&M isto smanjuje broj svojih fizičkih trgovina

Što se tiče H&M-a, ovaj trgovac je smanjio broj trgovina za 14% u odnosu na vrhunac iz 2019. na današnjih 4375 prodajnih mjesta. Tvrtka ne dijeli svoje prihode na fizičke i online i kaže da su ta dva dijela poslovanja komplementarna.

Trgovine su sve više "način za kupce da dobiju inspiraciju", rekla je izvršna direktorica Helena Helmersson u nedavnom intervjuu. H&M je povećao svoj proračun kapitalne potrošnje za 43% za 2023. na otprilike milijardu dolara, dijelom kako bi nastavio s modernizacijom trgovina.

>> Nakon Barcelone H&M planira prodavati rabljenu odjeću i u svojoj trgovini u Londonu

Čak i prije pandemije covida-19, čelnici H&M-a prepoznali su da je vrijeme za ažuriranje fizičkih trgovina kako bi ponudile zanimljivije iskustvo, rekao je Nordvall, upravitelj za Ujedinjeno Kraljevstvo. Kad je pandemija dovela do porasta internetske prodaje, tvrtka je ubrzala svoje napore da redizajnira svoje trgovine, rekao je.

S time u vezi preuređena je trgovina brenda u londonskom Regent Streetu, a cilj je bio potaknuti kupce da tamo provode više vremena. Trgovina sada ima second-hand dio, legiće u dječjem dijelu i kabine za presvlačenje s ugrađenom selfie funkcijom.

H&M također koristi trgovinu za održavanje događanja za kupce koji se prijave za njegov članski program. U studenom je organizirala zabavu povodom početka suradnje s modnom kućom Rabanne i sl.

Uniqlo isto otvara destinacijske trgovine

Osim navedenih, i Uniqlo, znatno manji brend od H&M-a i Zare, otvara tzv. destinacijske trgovine na zapadnim tržištima. Nedavno otvorena trgovina lanca u londonskom Covent Gardenu nalazi se u preuređenoj zgradi iz viktorijanskog doba, a dvorište je osunčano i nalazi se ispod zasvođenog staklenog krova. Na katu je trgovina japanskih čajeva s balkonom, a dolje cvjećarnica.

Kupci mogu upotrijebiti stroj za ispis vlastitih dizajna majica, dati promijeniti ili popraviti odjeću u popravljačkoj stanici u trgovini i odmarati se u udobnim stolicama dok pregledavaju knjige za stolić za kavu. 

Dok internetska prodaja raste, odredišne ​​trgovine "postale su pokretač europske zarade", kao i mjesta gdje brend komunicira što predstavlja, rekao je Taku Morikawa, izvršni direktor Uniqlo Europe, tijekom nedavne prezentacije zarade. Samo nezaboravno iskustvo u trgovini natjerat će kupce da vjeruju i dive se vašem brendu, dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.