Ako Hrvatska prođe skupinu, ovo joj je najvjerojatniji suparnik u osmini finala

Foto: EPA

NAKON pobjede Španjolske 1:0 protiv Italije kompletirano je drugo kolo skupine B na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Hrvatska više ni teoretski ne može biti prva u skupini jer ta pozicija sigurno pripada Španjolskoj. No, pobjeda Furije nije loša vijest jer Hrvatska sada ima veće šanse biti druga u skupini. Hrvatska bi pobjedom protiv Italije bila gotovo sigurno druga.

Plan bi joj mogla poremetiti jedino Albanija ako pobijedi Španjolsku. Između te dvije reprezentacije tada bi odlučivala gol-razlika, a Albanija je tu zasad bolja za dva gola. No, čak i da Albanija završi ispred nje, s četiri boda kao treća, Hrvatska bi praktično osigurala osminu finala. U tom scenariju bi Talijani ispali iz skupine. U slučaju remija, Hrvatskoj igra još samo teorija.

Španjolci bi trebali pobijediti Albance, a u preostalih pet skupina morale bi se naći barem dvije trećeplasirane reprezentacije koje su osvojile maksimalno dva boda, a i u tom slučaju bi odlučivala gol-razlika. U teoriji Hrvatska i porazom u zadnjem kolu može biti treća ako Španjolci pobijede Albaniju vrlo visokom razlikom, ali to joj ni u jednoj projekciji ne bi bilo dovoljno da bude među četiri najbolje plasirane trećeplasirane momčadi.

Ovo su najvjerojatniji suparnici u osmini finala

Zbog neuobičajenog sustava natjecanja gdje iz četiri skupine prolazi i trećeplasirani, a iz dvije ne prolazi, teško je unaprijed znati s kime će se reprezentacije križati u nokaut-fazi ako prođu skupinu. Kada iz skupina prolaze po dvije momčadi (kao na Svjetskom prvenstvu), onda je to predviđeno ždrijebom, ali u slučaju Eura u ovoj fazi se moraju koristiti simulacije koje uključuju sve preostale utakmice.

Stranica We Global Football je specijalizirana za razne projekcije i simulacije nogometnih natjecanja. Prema njihovim predviđanjima, Hrvatska teoretski u osmini finala može igrati protiv 11 reprezentacija, ali jedna se ističe kao najvjerojatnija. Ovo su svi mogući suparnici prema postotku vjerojatnosti:

1.   Švicarska - 32.16%
2.   Njemačka - 7.44%

3.   Portugal - 1.28%
4.   Slovačka - 0.72%
5.   Turska - 0.60%
6.   Rumunjska - 0.40%
7.   Belgija - 0.24%
8.   Škotska - 0.16%
9.   Ukrajina - 0.08%
10. Češka ili Gruzija - 0.04%

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.