HNL

Bjelica predstavio Santinija: On govorio o Dinamu, Vukovaru i reprezentaciji Hrvatske

Foto: NK Osijek

OSIJEK je u svojim prostorijama predstavio napadača Ivana Santinija. Bivši hrvatski reprezentativac, koji će u svibnju napuniti 32 godine, raskinuo je ugovor s kineskim Jiangsu Suningom te je s Osijekom potpisao ugovor do kraja sezone uz opciju produljenja.

Santini je na predstavljanju istaknuo veselje zbog povratka u Hrvatsku, a u dva navrata spomenuo je Vukovar.

"Prvi dojmovi su jako pozitivni, sretan sam što sam tu. Prepoznao sam da je ovo stvarno dobra prilika da se vratim kući u jednu priču. Osijek je blizu i jednom i drugom trofeju i želim dati sve od sebe. Meni je momentalno najvažnije biti s obitelji i biti kod kuće."

Što je presudilo za dolazak u Osijek?

Presudilo je to da obitelj bude sa mnom. Ali i puno pozitivnih stvari i razgovor s trenerom. Drago mi je da ću moći surađivati s njim i mislim da će mi on pomoći u karijeri da napravim korak više. Uvijek sam volio dolaziti u Osijek, blizu je i Vukovar i Slavonija uvijek ima posebno mjesto u mom srcu.

Koliko ste fizički spremni?

Zadnju sam utakmicu odigrao prije tri mjeseca. Od tada stalno treniram. Vjerujem da sam 70-80 posto svojih mogućnosti i da mi malo fali treninga s ekipom i da ću brzo uhvatiti tempo.

Ciljam na to da Osijek osvoji titulu, a onda ćemo vidjeti što dalje.

Igrao sam u skoro svim sustavima. Drago mi je da Osijek ima odlične napadače, da je Osijekov napadač među najboljim napadačima lige. Siguran sam da će trener znati nas uklopiti i da sad ima širinu sa mnom.

Mišljenje o klubu, navijačima i gradu?

Pratim pobliže Osijek otkako mi je brat tu potpisao prije tri godine. Otkad je trener Bjelica preuzeo Osijek, svakako me zanimalo što on može donijeti Osijeku. Stvarno sam se iznenadio kako su stvari počele ići dobrim putem. Ne iznenađuje me ovakav rast Osijeka. Kohortu znam iz vremena dok sam i ja igrao u Ligi, imam stvarno dobro mišljenje o Osijeku kao gradu. Slavonija mi je u srcu. Blizu je Vukovar, imat ću vremena sad tu malo češće otići.

Reprezentativne ambicije?

Moj jedini cilj je svaki dan davati sve od sebe i pomoći klubu. Ako me ikad reprezentacija zatreba, ja sam tu. Realno, sad reprezentacija ima jako dobre napadače i svi dobro igraju. Ako im zatrebam ja, kamo sreće opet vratiti se u omiljeni dres.

Osijekove šanse za titulu?

Jako se promijenio HNL otkad sam ja igrao. Dinamo igra i europske utakmice, puno je to plutajućih mina, ekipa koje mogu uzeti bodove. Ekipa koja bude najodlučnije i najviše povezana će to na kraju uspjeti izgurati. Mislim da je sve još otvoreno.

Postoji li neka posebna veza s Vukovarom?

Posebno mjesto. Kako sam već 10 godina odsutan, kod kuće samo mjesec dana godišnje. Puno stvari sam propustio. HNL ima svoju draž, drago mi je vratiti u svlačionice i stadione koliko god izgledali loše.

Bjelica predstavio Santinija i govorio o Dinamu

Nenad Bjelica predstavio je kratko Santinija, a nakon toga prokomentirao i derbi s Dinamom u kojem je Osijek izgubio 1:0 prošle subote.

"Ne trebamo previše objašnjavati koga smo doveli. Osvajao je prvenstva s klubovima u kojima je igrao, sretni smo da nam je došao pomoći u ostvarivanju naših ciljeva. Želimo da bude zdrav", rekao je Nenad Bjelica.

"Mi smo po dolasku oformili skautsku službu. Jako se puno konzultiramo. Kod Ivana smo bili jednoglasni da je on pravi igrač za nas. Razgovarali smo s Ivanom prije 15-ak dana, u tom trenutku to nije bilo toliko izgledno. Nije nas u tom trenutku odbio, ovo se u zadnja 3-4 dana izrealiziralo jako brzo. Dogovorili smo se u jednom danu."

Hoće li biti promjene formacije?

Mi smo mijenjali sustav igre i tijekom ovih 20-ak utakmica, koliko sam u Osijeku. Igrali smo u sustavu 4-3-3, a u nekim utakmicama smo igrali 4-4-2 i 3-5-2 tako da će to biti sigurno opcija u budućnosti. Nema to veze s Ivanom i njegovim dolaskom, moramo biti fleksibilni i u nekim situacijama.

Bjelica je nakon poraza od Dinama rekao kako je Dinamo potrošio 15 milijuna eura, a Osijek - ništa. Dodatno je objasnio što misli.

"Svoju sam izjavio izrekao javno u eteru. Interpretacije te moje izjave su razne, tko je želio razumjeti, razumio je, tko nije, nije. Htio sam komplimentirati svojoj momčadi koja se protiv moćnijeg protivnika bori rame uz rame. Sam podatak da je Livaković igrač utakmice govori sve o utakmici. To je bio moj cilj zašto sam izrekao. Nisam uopće kritizirao Dinamo, imaju pravo raditi što hoće. S igračima Dinama i prije i poslije utakmice sam se pozdravio i sa svima imam korektan odnos."

Put Ivana Santinija

Santini je u Kinu otišao u ljeto 2019. godine iz Anderlechta za pet milijuna eura i u 31 nastupu je zabio 13 golova uz dvije asistencije. Prošle sezone je zabio pet golova u prvenstvu uz hat-trick protiv Henan Jianyea, ali nije bio standardni član prve postave.

U play-offu kineskog prvenstva zabio je jedan gol, a njegova momčad je na kraju osvojila kinesku Superligu. Santini je odlično igrao i pretprošle sezone, kad je u Kinu došao na polovici prvenstva, te je do kraja sezone zabio šest golova u deset utakmica.

Santini je najveći trag ostavio u Kortrijku, za koji je zabio 32, te u Caenu, za koji je zabio 27 golova. Zahvaljujući dobrim igrama u Caenu, dobio je krajem svibnja poziv u reprezentaciju za prijateljsku utakmicu s Meksikom u Los Angelesu. Nakon toga je još četiri puta igrao za reprezentaciju, a zadnji put 2018. godine u prijateljskoj utakmici s Jordanom.

U HNL-u je Santini zadnji put igrao 2012. godine u dresu Zadra. Za tadašnjeg prvoligaša je u 64 utakmice zabio 26 golova.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.