Bulatova rečenica i potez Vlatke Peras je sve što trebate znati o ovom Dinamu

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

DINAMO je izgubio od Viktorije Plzen (0:1) na Maksimiru u trećem kolu grupne faze Konferencijske lige. Bio mu je to drugi poraz zaredom u tom natjecanju i četvrti u zadnjih pet susreta. 

Za razliku od debakla na Kosovu, susret protiv češke momčadi nije bio ni izbliza toliko katastrofalan i uz malo sreće se moglo uzeti bod. No jasno je da je trend igre i rezultata užasan, da više od pola igrača izgleda neprepoznatljivo i da trener Sergej Jakirović zasad ne nudi rješenja.

Pitanje njegove smjene postavlja se već neko vrijeme i nije teško primijetiti da su neki njegovi prethodnici odletjeli s klupe i za puno manje "grijeha". No smjena treneru u ovom trenutku bila bi još jedan kukavički čin onih koji su najzaslužniji za situaciju u kojoj se Dinamo nalazi danas.

Nema Petkovića, nema igre

Utakmica s taktičkog aspekta nije bila naročito bogata ni zanimljiva. Dinamo je imao defenzivnu stabilnost koja je pukla tek na kraju utakmice kada je pojurio za izjednačenjem, ali prema naprijed je kreirao premalo, posebno s obzirom na to da je imao 70% posjeda.

Tužno je da se Dinamo doveo do toga da mu je najbolja šansa za gol pokušati iznuditi prekršaj u zoni Marka Bulata i nadati se da će on majstorijom iz slobodnjaka prelomiti susret. Kao i većina problema koje Dinamo ima u fazi napada, oni koje smo vidjeli protiv Viktorije vuku korijene u izostanku Brune Petkovića.

Dinamo nije izgubio samo primarnog kreatora u zadnjoj trećini terena nego i jedinog igrača koji može u kontinuitetu povezivati linije tako što se uvlači iza leđa suparničkoj vezi i tjera ju na rotaciju. Bilo je bolno vidjeti kako Dinamo nema rješenja čim mu se oduzme dodavanje prema sidrunu. 

Jakirović je napravio dobru adaptaciju, ali onda su se naplatili duhovi prošlosti

U nastavku je Jakirović napravio dobru adaptaciju s obzirom na stanje na terenu. Iz igre je izvadio Mahira Emrelija i Darija Špikića, uveo je Maximea Bernauera i Josipa Drmića te je prešao na 3-5-2 formaciju.

Time je dobio bolju kontrolu tranzicije i dubine defenzivno (samo par minuta ranije je Dino Perić zamalo zaradio crveni karton jer nije iskontrolirao dubinsku loptu), dobio je igrača viška u otvaranju napada, a u Bernaueru je dobio stopera kojem su distribucija i dijagonale najbolji element igre.

Ironija često ima glavnu riječ u nogometu pa je tako francuski stoper skrivio penal iz kojeg je pao jedini gol na susretu i bio je to klasičan trijumf duhova prošlosti. Onih u kojima su neki igrači imali neograničen kredit, a drugi minimalan pa su daleko od pravog ritma i greške u ključnim trenucima rade puno češće nego inače.

Jakirović će poslužiti kao magla pred problemima, a Bulat je nakon utakmice rekao ključnu stvar

Vlatka Peras, nekad nositeljica kuverti kojima je Zdravko Mamić potplaćivao osječke suce, a već dulje vrijeme Dinamova predsjednica, ekspresno se pokupila iz lože još tijekom utakmice, kada su Česi golom najavili još jedan neuspjeh s njenim potpisom.

Za očekivati je da će Mirko Barišić i ona, ako ne sad, onda vrlo uskoro, gurnuti trenera pred rafalnu paljbu i preživjeti. Jakirović je napravio puno grešaka otkad je postao trener Dinama, ali linija odgovornosti ne funkcionira i ne postoji ako je trener prva, jedina i zadnja osoba koja to plati glavom.

Marko Bulat je nakon utakmice, vjerojatno nesvjesno, sve rekao. "Drugi poraz, opet naša prosječna partija, ne znam što se događa, crni oblak se nadvio nad nas", poručio je Dinamov veznjak smoždenog pogleda nakon susreta.

Kada poput Barišića prevariš navijače i učiniš sve u svojoj moći da uništiš atmosferu koju je Dinamo imao krajem prošle sezone, onda su crni oblaci neminovnost. Onda dobiješ osam tisuća ljudi na europskoj utakmici, lekciju na Kosovu i kola koja se ne mogu zaustaviti otkad su krenula nizbrdo.

Dinamovi problemi su duboki i odavno opjevani, a najgore tek slijedi. U međuvremenu oni koji trebaju ponuditi odgovore i priznati da nemaju pojma o poslu kojim se bave bježe iz lože u nadi da će krvožedni navijači biti zadovoljni trenerovom glavom.