Dalić je na njemu izgradio sve svoje uspjehe. Sad mu je veliki upitnik

Foto: EPA

OSTALA su još samo tri dana do prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. U subotu od 18 sati igra u Berlinu protiv Španjolske, četiri dana poslije suočit će se s Albanijom u Hamburgu, a grupnu fazu završit će 24. lipnja u Leipzigu protiv Italije.

Na zadnjim probama uoči turnira Hrvatska je pobijedila Makedoniju na Rujevici 3:0, a potom protiv Portugala u gostima izvrsnom predstavom izborila prvu pobjedu nad tom reprezentacijom u povijesti. Zlatko Dalić je postavom u Portugalu otkrio više-manje sve karte o udarnom sastavu za Euro, a upitne su samo jedna stoperska pozicija i jedna u napadu.

Ono što Dalić sigurno neće mijenjati je tercet Brozović-Kovačić-Modrić, koji je pokretačka snaga reprezentacije još od srebra u Rusiji 2018. godine. Trojica igrača koji se znaju u dušu sada u reprezentaciju dolaze u znatno drukčijem kontekstu.

Mateo Kovačić igra nogomet života u najboljim godinama za jednu od najboljih ekipa na svijetu - Manchester City. Luka Modrić više nije na vrhuncu, ali ga Real Madrid tijekom cijele sezone pažljivo dozira i očekuje se da će imati dovoljno snage da odigra sve ključne minute na turniru. No Marcelo Brozović danas je, s obzirom na svoj značaj, možda i najveći upitnik u reprezentaciji.

Dojam protiv Portugala nije bio sjajan

Na utakmici protiv Portugala Brozović je bio najmanje vidljiv član Dalićeve jedanaestorke. To je križ koji često nose defenzivni veznjaci jer njihova trka, pokrivanje prostora i doprinos defenzivnoj stabilnosti nisu nešto što osvaja mase i što se na prvu primijeti.

No ovog puta to nije bio slučaj. Brozović je djelovao umorno, kasnio je u pokrivanju leđa u tranziciji i generalno malo utjecao na utakmicu. Imao je tek jednu osvojenu loptu i dobio jedan od samo dva duela u koje je ušao.

Slabiju partiju u tom segmentu prikrio je preciznom dodavačkom igrom. Pogodio je 43 od 46 dodavanja i nije gubio posjede, ali za igrača koji igra uz Kovačića i Modrića to nikako nije presudan element igre. Brozović je u Interu nekoliko sezona zaredom bio jedan od najboljih veznjaka Serie A i jedan od najboljih zadnjih veznih na svijetu.

Grafika: Sofascore

Njegova energija i trka bili su ključ za tempo Intera i reprezentacije, a sjajna intuicija da prepozna kada bi se lopta mogla izgubiti i da je ekspresno vrati u posjed bila je ključ za stabilnost njegovih momčadi. Protiv Portugala, a i u nekim utakmicama reprezentacije, ostao je dojam da je Brozović sporiji i na lopti i bez nje te da mu treba sekunda više za svaku odluku na terenu.

Je li ga Saudijska Arabija koštala u onome što može dati ekipi?

Radi li se o kratkotrajnoj i prolaznoj lošijoj formi ili dugoročnijem trendu, doznat ćemo vrlo brzo. S jedne strane, biološki je normalno da igrač, posebno onaj koji se snažno oslanja na svoje trkačke kapacitete, s godinama opada po učinku.

Brozović, za razliku od suigrača u Al Nassru Ronalda, nikad nije bio fanatik za vođenje brige o svom tijelu, a javna je tajna da su se zbog njegovog jelovnika klupski i reprezentativni nutricionisti hvatali za glavu.

S druge strane, moguće je da Brozovića u igračkom smislu košta baš to što je otišao u Saudijsku Arabiju. On je i tamo jedan od najboljih u ligi na svojoj poziciji, ali brojke sugeriraju da više nije blizu europske elite. To je donekle i očekivano jer unatoč svoj sili zvijezda, saudijska liga podražajno nije ni blizu talijanske.

Modrić je uvijek bio najbolji, ali Brozović je bio ključan. O njegovoj formi ovisit će i rezultat Hrvatske na Euru

Modrić je oduvijek bio najbolji igrač ove generacije, ali Brozović je bio njen ključni čovjek, bez kojeg ne bi bilo nijednog od velikih uspjeha u Dalićevoj eri. Tome svjedoči i činjenica da se u šest godina nije našla odgovarajuća zamjena za njega i da praktički bez alternative igra svaku minutu svake važne utakmice. Igrača tog profila i takve kvalitete teško je naći i na svjetskoj razini, a Hrvatska osim njega nema nijednog.

Doprinos svih ostalih u ekipi suigrači mogu barem donekle kompenzirati, a kod Brozovića je to nemoguće. Bit će zanimljivo vidjeti i reakciju Dalića ako situacija ne pođu po planu. U slučaju da ocijeni da Brozović više ne može sam biti korektor, Dalić bi mogao i promijeniti formaciju.

U tom slučaju mogao bi odustati od inzistiranja na 4-3-3 i prijeći na 4-2-3-1. To bi, uz dublje spuštanje Modrića ili Kovačića, potencijalno otvorilo i prostor na desetki igračima koji tu mogu dati puno, poput Lovre Majera, Luke Sučića ili Andreja Kramarića. Modrić s godinama igra sve bliže golu u reprezentaciji pa bi se Dalić mogao odlučiti i na takvu soluciju.

To ne bi bila velika promjena s obzirom na to da Hrvatska već neko vrijeme situacijski igra s barem dva veznjaka niže u polju. I dok se rasprava o reprezentaciji u javnom prostoru uglavnom svodi na to tko treba biti prvi napadač, treba li Gvardiol igrati beka ili tko je najbolji izbor na krilu, rezultat reprezentacije prije svega će ovisiti o Brozovićevoj formi i učinku.

Kako bi Hrvatska mogla izgledati u 4-2-3-1

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.