Dalić opet nije zvao najboljeg veznjaka HNL-a. To nema nikakvog smisla

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL / Slavko Midzor/PIXSELL

HRVATSKA 14. lipnja od 20:45 igra protiv Nizozemske u polufinalu Lige nacija u Rotterdamu. Finale i utakmica za treće mjesto igraju se 18. lipnja, a drugi polufinalni par čine Italija i Španjolska (15. lipnja, 20:45). Hrvatska pripreme započinje za točno dva tjedna u Rijeci, a uoči akcije izbornik Zlatko Dalić objavio je popis igrača na koje će računati u borbi za trofej.

Imena na popisu potpuno su očekivana i ovo je u najvećoj mjeri najbolje što Hrvatska trenutno ima. Doduše, Dalić nije zvao Mislava Oršića jer već pola godine ne igra, što je brojne navijače podsjetilo na "presedan Vlašić", kada hrvatski veznjak nije igrao u West Hamu, a Dalić je komunicirao kako ga preko reprezentacije želi zadržati "na životu".

Popis sadrži i jednu potpuno nejasnu odluku. Nije problem koga je Dalić zvao, nego koga nije. Još bi preciznije bilo reći da je problem to što Dalić za jednu poziciju nije zvao skoro nikoga. Hrvatska je opet vrlo tanka na šestici i to je trenutno najveća muka hrvatskog izbornika.

Finale Lige prvaka je loša vijest za reprezentaciju

Naime, Marcelo Brozović je ponovno jedini zadnji vezni igrač na popisu. On će, podsjetimo, igrati finale Lige prvaka protiv Manchester Cityja 10. lipnja, što znači da će se reprezentaciji pridružiti najranije 11. lipnja.

Odradit će tek jedan ili maksimalno dva prava treninga s ekipom. To za igrača koji je tu jako dugo ne bi trebao biti naročit problem, ali Brozović će vjerojatno biti emocionalno potrošen i umoran, a samo četiri dana nakon najvažnije klupske utakmice u karijeri morao bi se vratiti u svoju standardnu ulogu u reprezentaciji.

Već smo nakon prvog mini ciklusa kvalifikacija za Europsko prvenstvo pisali kako je Hrvatska najtanja baš na njegovoj poziciji. Dalić je još jednom odlučio da će u situaciji krajnje nužde tu poziciju pokriti Kovačić ili Modrić, ali takva odluka u ovim okolnostima nema previše smisla.

Brozović je pao ove sezone. Pitanje je može li udarati ritam kao proteklih sezona

Bivši igrač Dinama godinama je bio nositelj Interove igre, jedna od najboljih šestica na svijetu i ključan igrač hrvatske reprezentacije. Njegova pluća, odgovornost u obrani, ali i odlična distribucija lopte stavili su ga na listu želja najvećih svjetskih klubova kada je prošle sezone trajala saga oko toga hoće li produljiti ugovor s Nerazzurrima.

Njegove igre i brojke su ove sezone doživjele osjetan pad iz niza objektivnih razloga. Neki se odnose na djelomičnu promjenu stila igre bivšeg prvaka Italije, ali daleko najveći problem su ozljede koje su ga izbacile iz ritma kao nikad otkako je u Italiji. Za igrača koji puno toga u igri oslanja na fizikalije, ozljeda predstavlja poseban problem.

Nakon Svjetskog prvenstva najprije je ozlijedio tetivu, a poslije toga i list. U jednom trenutku prošlo je više od 150 dana a da nije započeo utakmicu za Inter. Iako je u zadnje vrijeme uhvatio solidan ritam igara u prvenstvu, indikativno je da je obje utakmice polufinala Lige prvaka protiv Milana počeo na klupi, kao i obje utakmice protiv Porta u osmini finala.

Da stvari nisu najbolje, pokazao je i početak kvalifikacijskog ciklusa i utakmica protiv Turaka. Prema Sofascoreu, bio je daleko najgore ocijenjeni igrač na terenu, izgubio je najviše duela, nije imao nijednu oduzetu ili presječenu loptu, a u nekoliko navrata je prodao loptu suparniku u zoni u kojoj se to ne smije raditi. 

Argument u korist Dalićevoj odluci da pozove samo Brozovića može biti to što Hrvatska ide na turnir gdje će igrati maksimalno dvije utakmice, ali u nokaut-fazi Lige nacija nema drugih prilika, a ozljeda ili loša predstava Brozovića predstavljali bi udarac od kojeg bi se bilo skoro nemoguće oporaviti.

Dalić je opet preskočio najboljeg veznjaka HNL-a

Izbornik Hrvatske vjerojatno se uzda u to da Modrić i Kovačić mogu u nuždi pokriti poziciju zadnjeg veznog, ali Hrvatska bez Modrića ili Kovačića na osmicama igra sasvim drugačije nego kada su oni tamo. 

S obzirom na to da je Dalić pozvao čak petoricu napadača - Petkovića, Livaju, Belju, Kramarića i Musu - iako je jasno da barem dvojica od njih neće vidjeti nijednu minutu na devetki, odluka da ne zove barem još jednu šesticu dodatno nema smisla. A odgovor je vrlo očit.

Josip Mišić je već dvije godine ključan igrač Dinama i daleko najbolji veznjak HNL-a. Sjajno čita igru, što mu, unatoč prosječnim fizikalijama za nogometaša, omogućava da bude defenzivni balans u sredini terena.

U napadu je baš on taj od kojeg započinju svi napadi, koji drži ritam utakmice u svojim nogama i koji se stalno nudi kao rješenje. Mišić nije dokazan igrač samo u Dinamu. U PAOK-u je bio jedan od najboljih veznjaka grčke lige, a Rijeku je kao nositelj igre odveo do naslova prvaka.

Dalić ima pravo ne željeti Mišića, ali je iracionalno da sam sebi oduzima opcije i širinu

Ako činjenica da Hrvatska nema zamjenu na zadnjem veznom nije dovoljna da najbolji veznjak HNL-a dobije poziv barem kao zadnja opcija, onda Dalić vjerojatno ima plan što želi u tom dijelu terena. Na kraju krajeva, ima potpuno pravo reći da ne treba i ne želi Mišića jer je prespor ili ga jednostavno ne vidi kao rješenje koje stilski odgovara reprezentaciji.

Dalić nema previše izbora. Projicirana Brozovićeva zamjena Kristijan Jakić je ove sezone puno više igrao u obrani nego u sredini terena, a onda se sredinom travnja i ozlijedio. Nikola Moro, koji u Bologni malo igra pa malo ne igra, na popisu je, ali je dobio pretpoziv.

Ako je Dalićeva vizija da je on potrebniji ili kvalitetniji od Mišića, onda se za njega moralo naći mjesta među udarna 23 igrača umjesto jednog od pet stopera ili središnjih napadača. S obzirom na to da se trenutno ne nazire novo rješenje na toj poziciji, Dalić će ga morati puno aktivnije tražiti. Sve drugo je iracionalno smanjivanje opcija ondje gdje ih Hrvatska ionako nema previše.