Dinamo igra sramotno. Hajduk mu nabija komplekse na Poljudu

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

HAJDUK je pobijedio Dinamo i u drugom prvenstvenom derbiju ove sezone te otišao na pet bodova prednosti. Aktualni prvak Hrvatske ima utakmicu manje u odnosu na Bijele i eventualnom pobjedom može ponovno doći blizu te se nadati da će Bijeli u narednim derbijima protiv Rijeke i Osijeka prosuti bodove.

Jedini pogodak na susretu zabio je Emir Sahiti u 59. minuti na asistenciju Aleksandra Trajkovskog, a gol je pao nakon akcije u stilu Ivana Leke. Dinamo ni prije ni poslije toga nije kreirao nijednu pravu šansu, a njegovi rezultati i igra u velikim utakmicama već postaju uzorak.

Odluke na Dinamovom lijevom beku su za znanstveno istraživanje

Sergej Jakirović se odlučio za očekivanu postavu, na koju nemamo puno zamjerki. Jedina upitna odluka je to što je ponajboljeg igrača Plavih Gabriela Vidovića izvadio u 60. minuti. Osim ako nije bila riječ o ozljedi ili velikom padu u snazi (koji nije bio vidljiv), tu je odluku teško objasniti.

Ono što je teško shvatiti i što će jednog dana biti predmet istraživanja na nekom sportskom sveučilištu jest situacija na lijevom beku. Ondje je ponovno zaigrao Robert Ljubičić. Uz sve probleme koje to nosi, a o kojima smo detaljno pisali, Ljubičić nije defenzivni specijalist 1 na 1, a u ovakvoj utakmici može se očekivati puno takvih duela.

Dojam je da ne zna koja mu je točno uloga, a ako je suditi prema zamjenama koje radi Jakirović (a i njegovi prethodnici), ni trener nije siguran što točno želi od njega. Dinamo je jedan od rijetkih klubova na svijetu koji gotovo svaki put kad stvari krenu nizbrdo mijenjaju lijevog beka.

Ovo što Hajduk radi Dinamu na Poljudu polako prerasta u kompleks

Dinamo je sve do gola u suštini u posjedu izgledao dobro. Kontrolirao je tempo utakmice, s loptom je relativno lagano izlazio iz prve faze napada i konstantno dolazio pred zadnjih 30 metara terena.No za više je bio prestatičan, a lopta nije dolazila dovoljno brzo u međuprostor Baturini.

Jako je odmogla i ozljeda Petkovića, a od koristi nisu bili ni Mahir Emreli i Sagedh Moharrami, koji djeluju potpuno pogubljeno u linijama kretanja. Veliki kadrovski problem Plavima je očita ranjivost na ključnim mjestima u obrani. Oba beka su slaba u situacijama 1 na 1, a stoperski par, posebno Boško Šutalo, prespor je za obranu na centru i svaka bolja ekipa to će znati iskoristiti.

Hajduk je imao problema s loptom u nogama veći dio susreta jer Lekin brz i direktan stil nogometa, u kojem ima vrlo malo odgođenih napada i povratnih lopti, dovodi do velikog broja tehničkih grešaka. No upravo je najdirektnijom akcijom došao do gola koji mu je donio pobjedu.

Bila je to prva prava izrađena šansa Hajduka na utakmici, a činjenica da Bijeli u zadnje vrijeme mogu pobijediti Dinamo i kad ne igraju ništa posebno vrlo je indikativna. Dinamo na Poljudu ne zna za pobjedu tri godine, a u ključnim trenucima igrači djeluju izgubljeno.

To polako prerasta u kompleks jer se Plavi užasavaju gostovanja u Splitu i nadaju se pomoći koju će im eventualno dati Rijeka, Istra, Varaždin ili neka druga momčad kod koje će Hajduk izgubiti bodove. Ovo je veliki i važan brejk splitskog kluba koji od početka sezone tek na mahove pokazuje pravu igru.

Jakirovićev medeni mjesec odavno je prošao. Dinamo igra užasno

Dinamo je u zadnje dvije utakmice prije derbija, ne računajući Kup protiv niželigaša Ponikvi, dao deset golova Astani i Rudešu. No igra je bila daleko od briljantne, a ključni čovjek u tim susretima bio je Vidović, koji je već igrač koji radi razliku na ovom nivou.

U tim susretima Jakirović je dosta rotirao, a na samom kraju prijelaznog roka došlo mu je nekoliko igrača koje tek treba uklopiti. Ozlijedio se Ristovski, a otišli su Livaković, Ivanušec i Šutalo. Jasno je da je jako teško složiti momčad u takvim okolnostima.

To ne može i ne smije sakriti činjenicu da Dinamo igra loše. Izgubio je derbi, od Sparte je šokantno ispao nakon što je primio četiri komada, a u Osijeku je imao neviđenu sreću da izvuče pobjedu i smanji zaostatak za Hajdukom.

Jedni od glavnih argumenata za zadovoljstvo navijača njegovim dolaskom na Bišćanovo mjesto bili su karizma i energija koja se prelijeva na momčad. U zadnje vrijeme se pokazuje da su to uglavnom klišeji koji dobro zvuče.

Sad je jasno da od energije i pobjedničkog garda već neko vrijeme nema ništa. Medeni mjesec je porazom na Poljudu i službeno završio, a ovo je debelo ispod razine na kojoj Dinamo smije i treba igrati.