Dinamo je htio od njega stvoriti novog Ademija. Dobio je oružje kakvo nikad nije imao

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

DINAMO je s visokih 5:1 porazio kazahstanskog prvaka Astanu u prvoj utakmici grupne faze Konferencijske lige te je na najbolji mogući način debitirao u još jednom europskom natjecanju. Dva gola dao je Bruno Petković iz penala, dok su iz igre zabijali Tibor Halilović i Antonio Marin.

Još jedan gol djelo je Marka Bulata, koji je ponovo bio precizan iz slobodnog udarca. Time je još jednom potvrdio da bi mogao biti najveći dobitak Dinamove sezone. Dugo ozlijeđen, a još dulje osporavan, u kratkom je vremenu prošao put na kraju kojeg sve ukazuje na to da je sazrio s novom ulogom. Dimenziju koju on donosi na prekidima Dinamo nije imao dugo. A možda i nikad.

Uspjeh koji nije pošao za rukom ni Prosinečkom, Petkoviću, Oršiću, Moralesu, Sammiru...

Bulatov gol iz slobodnjaka Astani bio je čak drugi ove sezone u Europi postignut na taj način. Podsjetimo, u drugom pretkolu Lige prvaka je i proparao mrežu AEK-a za vodstvo Plavih na Maksimiru prije velikog preokreta.

Dva gola iz slobodnjaka su zasad pothvat koji nije pošao za rukom niti jednom jedinom igraču u Dinamovoj povijesti od hrvatske samostalnosti, a Bulat je to postigao u jednoj sezoni. Prvoj pravoj koju igra u Dinamovom dresu.

Marko Rog je zabio Dinamu iz Tbilisija, Andre Mijatović Mariboru, Tomislav Rukavina Sturmu, Paulo Machado Petrolulu... Majstori poput Roberta Prosinečkog, Igora Cvitanovića i Mislava Oršića su ih izveli na desetke, ali Bulat ih je nadmašio u samo nekoliko utakmica.

Oružje kakvo Dinamo dugo nije imao

Nije stvar samo u golovima. Dinamova velika boljka je godinama bila to što je relativno bezopasan u ofenzivnim prekidima, a Bulat se tu pojavio kao idealno rješenje. Svaki prekid koja se nalazi u zadnjih 35 metara suparničke polovice ima potencijal postati gol ili šansa.

Prvak Hrvatske dugo nije imao takvu dimenziju više, a to se najbolje vidi kod kornera, na kojima Bulat sjajnim i brzo padajućim loptama uvijek gađa prostor ispred golmana, u kojem i najmanji trzaj može završiti golom.

Čak i kad ne igra dobro, Bulat ekipi može donijeti puno toga, posebno u Europi, gdje standardizirane situacije poput prekida zbog manjeg uzorka igraju još i veću ulogu. Dinamo je konačno jako opasan iz mrtvih lopti.

Još uvijek se navikava na novu ulogu, ali i tu napreduje

Pisali smo uoči početka sezone kako u Marku Bulatu i Bošku Šutalu leže ogromne unutarnje rezerve Dinama i kako bi njih dvojica mogli biti najveća pojačanja u novoj sezoni. I Bulat je, baš kao i Šutalo, propustio dobar dio prošle sezone zbog ozljede, a rehabilitacija i postepeni ulazak u ritam su mu praktički trajali nekoliko mjeseci.

Bulatu je tek 21 godina i još puno može napredovati, ali je u odnosu na početak sezone bolji u novoj ulozi. U Šibeniku i na početku svoje karijere u Dinamu bio je dubinski playmaker, no ta pozicija je na Maksimiru rezervirana za Josipa Mišića.

Najprije Bišćan, a onda i Jakirović, od Bulata su htjeli u fazi napada napraviti "novog Ademija", igrača koji će stalno dolaziti naprijed, napadati dubinu iz drugog plana i što češće tražiti situacije iz kojih udarcem ili centaršutom može nauditi suparniku.

Idealan primjer adaptacije na novu ulogu bio je gol koji je zabio Rijeci na asistenciju Petkovića. Bulat se nakratko izvukao ispred obrane, a onda joj je brzo ušao iza leđa i zabio gol. U sezoni u kojoj Dinamo ima puno pretumbacija, novih igrača i nepoznanica, sjajna je vijest da još jedan prvotimac izgleda i igra sve ozbiljnije.