Dinamo nije kriv. AEK se sramotno iživljava nad tragedijom

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

NAKON velikih navijačkih nereda u kojima je život izgubio 29-godišnji fan AEK-a, odgođena je utakmica trećeg pretkola Lige prvaka između atenskog kluba i Dinama. U jednom trenutku se čak i spominjala mogućnost da se hrvatskog prvaka izbaci iz Europe, ali UEFA je na kraju u suradnji s klubovima i grčkom policijom dogovorila da će se 15. kolovoza igrati prva, a četiri dana kasnije druga utakmica.

Predstavnici AEK-a su otišli s prvog sastanka, na kojem su bili predstavnici Dinama i UEFA-e. Direktor AEK-a Giorgos Kosmas poručio je da mu je "nezamislivo biti na istome mjestu i razgovarati s ljudima iz zagrebačkog kluba koji su znali za konvoj svojih navijača, koji je došao unatoč UEFA-inoj zabrani", te dodao "kako iz Dinama nikoga nisu obavijestili o navijačima, već su tek rekli za njih 30-ak koji su kupili ulaznice".

Takva reakcija, iako u potpunosti promašena, shvatljiva je. Nijednom klubu na svijetu nije i ne smije biti svejedno je li neki njegov navijač smrtno stradao i svaki klub ima pravo biti ljut i frustriran zbog toga te tražiti odgovore. Međutim, način na koji se AEK ponio u ovoj situaciji je sramotan i degutantan primjer gaženja preko leša.

Sablasno nesposobna grčka policija

Tom prilikom AEK je naveo dva ključna krivca - policiju i Dinamo. U slučaju policije je u pravu. Grčke snage reda u potpunosti su zakazale, a dokaz tome je i smjena sedam viših dužnosnika policije dan nakon tragedije.

Postoji već pozamašna kolekcija dokaza koji govore kako su Grci znali, zahvaljujući dojavama hrvatske i crnogorske policije, da će preko 100 Dinamovih navijača probati ući u Atenu i otići na zabranjeno gostovanje. Štoviše, tijekom kobnog dana je čak i na Twitteru osvanula snimka kolone vozila iz Hrvatske, nastala negdje u Albaniji i dostupna svakome tko ima internet.

U policiji se i dalje provodi interna istraga kako bi se utvrdilo čija je odgovornost činjenica da je 150 ljudi ne samo ušlo u Atenu nego se i kretalo gradom u grupi do stadiona večer prije utakmice visokog rizika. S druge strane, svaka krivica koju AEK pokušava svaliti na Dinamo u potpunosti je suluda.

Μιχάλη, η ΑΕΚ δε θα σε ξεχάσει ποτέ! Παραδειγματική τιμωρία για τους δολοφόνους και τους υπεύθυνους!

Objavljuje AEK FC / ΠΑΕ ΑΕΚUtorak, 8. kolovoza 2023.

Dinamo ni po kojoj logici ne može biti kriv

Zagrebački klub je savršeno jasno danima komunicirao da na utakmici u Ateni ne smiju biti gostujući navijači. Nije prodavao ulaznice niti je na bilo koji način mogao utjecati na to tko će probati ući u Grčku.

Na klubu može ležati odgovornost ako proda karte ljudima koji imaju važeće sudske zabrane dolaska na utakmice. Sve ostalo je posao policije i drugih službi koje rade na sprječavanju ekscesa. Dinamo niti može niti smije obnašati ulogu policije.

Kako je napisao u priopćenju: "GNK Dinamo je odmah idućeg dana, 04. kolovoza, uputio pisanu obavijest prema Ravnateljstvu policije u kojem je Ravnateljstvo informirano o vremenu polaska i povratka, brojevima leta, mjestu smještaja i mogućem odlasku navijača."

U istom tom dopisu naglašeno je: "Ovisno o broju okupljenih navijača ne može se isključiti mogućnost sukoba s drugim navijačkim skupinama koje će u tom vremenu boraviti u Ateni." Iako je AEK više puta naglašavao "drakonske kazne", jasno je kako je Dinamo svoj dio posla odradio. 

Isto tako, praksa UEFA-e u ovakvim slučajevima je jasna. Klubovi koji su dosad doživjeli najdrastičnije kazne - izbacivanja iz Europe - to su zaradili zbog nereda koji su se dogodili isključivo na stadionima na kojima postoji njihova organizacijska odgovornost.

AEK-ovo zanemarivanje očitog i pritisak na UEFA-u kako bi lakšim putem dobio ono što tek treba zaraditi na terenu, kombiniran s divljačkim izvještavanjem grčkih medija od kojih dobar dio podsjeća na Vučićeve propagandne tabloide, čisto je iživljavanje na žrtvi čija se smrt koristi u odvratne svrhe.

Sramotno priopćenje AEK-a nastavak je grčkog iživljavanja nad događajem

Priopćenje koje je objavio grčki klub nije priopćenje, već direktno žicanje UEFA-e da izbaci Dinamo iz Europe i licitiranje ubijenim navijačem. U priopćenju su huligani iz Hrvatske nazvani kriminalnim čoporom koji je došao ubijati, a onda je u nastavku dodano i da su "oni koji su došli ubijati sastavni dio Dinamove organizacije".

AEK se nije samo poigrao suca i porote - to su napravili i svi revni Hrvati u komentarima na društvenim mrežama - nego je svojom objavom dodao ulje na vatru ionako stravičnog, mučnog i odvratnog događaja.

Klub koji je prije četiri godine prvotno osuđen na četiri godine zabrane igranja Europe zbog napada na navijače Ajaxa molotovljevim koktelima na stadionu otvorio je sezonu lova na hrvatske glave i klubove prije negoli je ijedan rezultat istrage objavljen. A oni prvi i neslužbeni, ironično, idu u smjeru toga da je počinitelj ipak bio grčki državljanin.

Nije AEK u tom iživljavanju nad žrtvom ostao usamljen. Njegova objava samo je savršeno zaokružila orgijanje grčkih medija koji su senzacionalističkim izvještavanjem podsjetili na Miloševićevu propagandu 90-ih.

Navijači AEK-a, koji su se, inače, prvi pohvalili na društvenim mrežama razbijenim lubanjama svojih suparnika, odjednom su postali ministranti koji nemaju veze s tim i koji su bili žrtve divljačkog pohoda zagrebačkih trupa koje su lutale po gradu i mačetama rezale uši djeci.

Misija grčkog kluba da pod svaku cijenu izbaci Dinamo iz Europe otela se kontroli. A kako se sudbina uglavnom pobrine za to da stvari stavi u ispravan okvir, već se idućeg dana pojavila informacija da su tri Boysa probodena. 

AEK je navijački okršaj s odvratnom posljedicom htio iskoristiti za prljavi cilj

Grčki nogomet ima ogromnih problema s huliganizmom. U zadnje četiri godine ima isto toliko smrtnih slučajeva povezanih s navijačkim tučnjavama, a praktički svaka druga utakmica prvenstva predstavlja veliku opasnost i na derbijima su uglavnom zabranjena gostovanja. Smrt mladog AEK-ovca je, nažalost, samo brojka u tužnoj knjizi grčkog nogometa. 

O odgovornosti počinitelja, bez obzira na to koju putovnicu imali, mora se pričati i ni na koji način ju se ne smije relativizirati. No, kada se dogodi tragedija, klubovi moraju raditi na tome da smire tenzije i pokušaju, u suradnji s nadležnim organima, napraviti sve da se šanse za sličnu tragediju u budućnosti umanje.

Nikako ne smiju raditi ono što je napravio AEK: pokušati profitirati na smrti dečka koji je život izgubio potpuno bespotrebno i agresivno iscrtavati put da se isto dogodi nekom drugom skretanjem pozornosti s ključnih pitanja.