Dinamo se već treći put mogao opeći zbog iste Bišćanove odluke

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

DINAMO je s 2:0 porazio Astanu u gostima i time se s ukupnih 6:0 na efikasan način plasirao u treće pretkolo Lige prvaka, gdje ga čeka ozbiljan izazov u vidu grčkog prvaka AEK-a. Prvak Hrvatske je ovime osigurao i minimalno skupine Konferencijske lige, u koje će ući ako ispadne od AEK-a, a onda i od još jednog kluba u kvalifikacijama za Europa ligu.

Utakmica je, posebno nakon prvog Dinamovog gola, djelovala kao da je revijalnog karaktera. Dinamo je u prvih sat vremena bez problema kontrolirao igru i mogao je komotno na poluvrijeme otići s tri gola razlike, a Astana ni u jednom trenutku nije djelovala kao momčad koja vjeruje u to da može zakomplicirati stvari niti je pokazala za to kvalitetu sve do zadnjih pola sata dvomeča.

Upravo smo u tom periodu vidjeli preslike prve dvije utakmice sezone, protiv Hajduka u Superkupu i HNL-u. Dinamov pad u igri u tom dijelu susreta je nešto što polagano postaje uzorak i teško je shvatiti Bišćanove reakcije u tim trenucima.

Bišćan gradi Dinamo kakav smo gledali pod Vahom i Bjelicom. To je recept za Europu

Koliko god se Astana nakon dvije utakmice činila lošom, stvari se moraju staviti u perspektivu. Taj klub je sve do korone bilježio ozbiljne europske rezultate, a klubovi iz te zemlje su u zadnjih par sezona izbacili Hajduk i Osijek.

Jasno je kako je Dinamo kvalitetom daleko ispred, ali Plavi su mirno i rutinirano riješili pitanje prolaska. To je veliki napredak u odnosu na početak prošle sezone kada je Dinamo kod kuće u istoj fazi odigrao bljutavih 2:2 s makedonskim Škupijem, a onda u uzvratu prošao jedinim golom na susretu.

Iz te perspektive nam dvomeč s Astanom nije puno rekao o tome gdje Dinamo trenutno stoji pred ključne utakmice u Europi koje će odrediti čitavu sezonu, ali uzvrat u Kazahstanu nam je ponudio jednu dimenziju Dinama koju nismo dugo gledali.

Bišćan je odlučio da je sasvim u redu prepustiti Astani loptu i navući ih na svoju polovicu, a onda brzim kontranapadima tražiti šansu da zakuca protivnika. Uz napadača poput Petkovića koji može zadržati loptu i proigrati suigrače te dva brza krila Emrelija i Špikića koji traže loptu u prostor, takva ideja itekako ima smisla.

Štoviše, Dinamo je sve najveće europske uspjehe u zadnjih 15-ak godina izgradio na nekoj varijaciji tranzicijske igre. Takvu je momčad sagradio Vaha, a osam godina kasnije i Bjelica. Cijena toga je da Dinamo neće uvijek, a posebno u HNL-u biti atraktivna ekipa.

Bišćan je još jednom dobro analizirao suparnika i pokazao je određenu dozu taktičke fleksibilnosti koju dio navijača dovodi u pitanje nakon njegovog posljednjeg ciklusa u mladoj reprezentaciji. Dinamov trener je ove sezone sve utakmice dobro pripremio i u njima dominirao.

Jedina zamjerka može biti konverzija šansi koja ovdje zbog rezultata iz prve utakmice nije imala šansu biti skupa, ali to je luksuz koji će nestati već u idućem susretu. No, ono što se događa s ekipom i Bišćanom nakon šezdesete minute teško je objasniti.

Dinamo se već treći put mogao opeći zbog iste odluke

Dinamov suparnik se ponovno, baš kao i Hajduk u prve dvije utakmice sezone, potpuno otvorio oko šezdesete minute utakmice. Kao i Bijeli, Astana je nanjušila krv u nekoliko Dinamovih loših posjeda, neprisiljeno izgubljenih lopti i loših obrambenih duela.

Takav pad može se shvatiti kao kombinacija više faktora - početka sezone u kojoj nisu svi dostupni igrači u istoj fazi spreme i periodizacije treninga, kao i toga da je suparnik nasrnuo svom snagom jer nema što izgubiti.

Baš kao i protiv Hajduka, Bišćan je dugo čekao da reagira i prodrma momčad zamjenama. To je posebno nejasno u susretu u kojem je pitanje prolaska dalje bilo odavno riješeno i nije bilo potrebe da igrači iz udarne postave igraju umorni.

Drmić je dobio samo petnaestak minuta, ali je iz teške situacije sjajno pucao, a Marin je zabio i gol na kraju susreta. Dinamo u odsustvu ozljeda ima sasvim dovoljno municije na klupi da promijeni ritam utakmice ili, u ovom slučaju, bez stresa i problema dovrši posao.

To će posebno doći do izražaja ako prvak Hrvatske odluči prodati nekog od nositelja igre. Bišćan je kraj prošle i početak ove sezone odradio vrlo dobro, ali u tri od četiri utakmice je imao probleme zbog istog principa koji je i kod Čačića izluđivao navijače.