ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

DJ je na skije prvi put stao prije šest godina i pao 27 puta. Sad je na Igrama

Foto: Profimedia

PRIČA Benjamina Alexandera govori o bogato iskorištenom i ispunjenom životu. Rođen u Northamptonshireu, ovaj diplomirani inženjer imao je kratkotrajnu karijeru u financijama prije nego što je postao DJ. Živio je diljem svijeta, od Sjedinjenih Američkih Država do Azije, a Peking bi trebao biti njegova sljedeća destinacija jer će postati prvi alpski skijaš Jamajke na Zimskim olimpijskim igrama, samo šest godina nakon što se prvi put okušao u ovom sportu, piše BBC.

No, nastup za Jamajku na Zimskim olimpijskim igrama nije nimalo jednostavan zadatak. Samo 14 sportaša iz tri sporta natjecalo se za ovu karipsku naciju na zimskim Igrama. Najpoznatija je bob reprezentacija iz 1988., koja je besmrtnost stekla filmom Cool Runnings (Ledena staza).

Pilot legendarne bob posade danas mu je mentor

Alexander je taj film gledao kao dijete. Kao sin Jamajčanina i Engleskinje i s prilično malim utjecajem Jamajke u svom životu osim "hrane koju bi mi skuhala baka", mislio je da je to "najbolja ideja koja čovjeku može pasti na pamet".

Desetljećima kasnije, Alexander ima pilota tog boba Dudleyja Stokesa za mentora i njihov svakodnevni kontakt od vitalne mu je pomoći dok piše vlastitu priču. Priznaje da Jamajka bez tih pionira možda još uvijek ne bi nastupila u zimskim sportovima i da bi njegov put do Olimpijskih igara bio nevjerojatno težak.

"Kažu da nikad ne bismo trebali upoznavati svoje heroje, ali Dudley je fenomenalan. Mnogo dugujem tim herojskim naporima ekipe iz 1988. Sam dizajniram svoje odijelo za utrke i volio bih da bude bliska verzija odjeće boba. Izreka kaže da stojimo na ramenima divova i oni su bili divovi u mojoj priči", kaže 38-godišnji Alexander za BBC Sport.

Njegova priča počela je 2015. godine. Alexander je tada bio DJ na Burning Man festivalu i već 10 godina imao je rezidenciju na Ibizi. Nikada prije nije skijao kada se pridružio prijateljima na putovanju u Kanadu. Ostao je zapanjen krajolikom. Skijanje mu tada nije bilo na dnevnom redu, ali znao je da "želi ovo raditi".

Na prvom spuštanju stazom pao je 27 puta

Prilika za to ukazala mu se nekoliko mjeseci kasnije kada je bio pozvan kao DJ na zabavu u Whistleru. Prvi put je stao na skije i nakon toga sve je krenulo nizbrdo - doslovno.

"Upravo sam odabrao jedan zeleni spust, dakle najlakši i samo sam iznova prolazio stazom. Prvi put kada sam išao ovim spustom mislim da sam pao 27 puta. To je bila moja osnova. Da vidimo mogu li to poboljšati. Mislim da sam završio dan tako što sam na toj stazi pao samo sedam puta i za mene je to bio napredak", objašnjava Alexander.

Otišao je na Zimske olimpijske igre u korejskom Pyeongchangu 2018. kao navijač, a na svoj vlastiti olimpijski san u tom trenutku nije ni pomišljao. Ali sjeme je bilo posijano. Prošla je još jedna godina dok to sjeme nije počelo rasti, dobio je priliku učiti od bivšeg američkog skijaša Gordona Graya koji ga je uputio u pravom smjeru - i suočio ga sa stvarnosti.

Neustrašivi luđak

"Povukao me u stranu i rekao: 'Benji, reći ću ti što vidim. Tvoja tehnika je apsolutno grozna, ništa gore nisam vidio. Kažeš mi da si samo 25 dana proveo na snijegu i da si imao samo dvije skijaške lekcije? Naravno da se tehnika ne može steći osmozom, ali ono što ja ne mogu shvatiti je kako uspijevaš držati korak sa mnom! Ti si jebeni luđak, neustrašiv si! Činjenica da si neustrašiv znači da si dobio više od pola bitke'", prisjeća se Alexander i dodaje: "Gray mi je pomogao shvatiti da mi je sve nadohvat ruke ako se istinski posvetim tome. Od tada sam u ovoj misiji puno radno vrijeme".

Bilo je to početkom 2019. Tri godine kasnije, Alexander se sprema debitirati na Olimpijskim igrama u veleslalomu nakon što je postigao kvalifikacijski standard za nastup u Pekingu.

Kvalifikacije su bile teška bitka, pozitivan test na covid-19 tijekom Božića zaprijetio je njegovom pokušaju da izbori ZOI. No, u utorak na inauguracijskom nacionalnom skijaškom prvenstvu Zelenortskih Otoka, održanom u Lihtenštajnu, to mu je ipak uspjelo.

Kvaka koja nastup na ZOI-ju omogućuje i egzotičnim zemljama

Dakle, kako se jedan karipski sportaš može kvalificirati za Zimske olimpijske igre?

"Međunarodni olimpijski odbor nastoji potaknuti što više zemalja da sudjeluju i u što više različitih disciplina. Stoga svakoj zemlji dopuštaju da predloži jednog sportaša prema B kriteriju", kaže Alexander i dodaje:

"Nije baš da mogu tek tako pokazati svoju jamajčansku putovnicu i dobiti mjesto. Mora se pokazati neka razina profesionalizma. Što je najvažnije, neću se osramotiti pred milijardu televizijskih gledatelja, ali malo je vjerojatno da ću se natjecati za medalju.

To nije šetnja parkom. Nije isto natjecati se protiv Davea Rydinga za mjesto u britanskoj reprezentaciji ili pokušati ući u američku, švicarsku ili austrijsku ekipu. Tu su i sve druge egzotične nacije, kao što su Jamajka i Gana, koje sudjeluju s nadom da mogu potaknuti više zemalja na taj sport", govori Alexander za BBC.

Ali Alexanderovo je putovanje postalo mnogo više od njegovog osobnog cilja - radi se o onome što on predstavlja. "Kada sam započeo ovu misiju, bila je to stvarno sebična potraga, želio sam vidjeti što mogu učiniti. Onda sam nakon incidenta koji se dogodio prošle godine s Georgeom Floydom dobio dosta pažnje i podrške kao rezultat zagovaranja raznolikosti u zimskim sportovima", rekao je Alexander i zaključio:

"Sada osjećam kao da nosim taj pritisak na svojim ramenima zbog raznolikosti u zimskim sportovima. Jako sam uzbuđen što sam postao osoba koja može pokazati da bez obzira na podrijetlo, socioekonomsku ili rasnu pripadnost, svatko ima svoje mjesto u zimskim sportovima".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.