Došao neobrijan i u muškoj opremi pa srušio ženski rekord transrodne dizačice

Foto: Instagram / Avi Silverberg

KANADSKI dizač utega Avi Silverberg želio je ukazati na problematiku dopuštanja natjecanja biološkim muškarcima koji se deklariraju kao žene u ženskoj konkurenciji. Ovaj bradati muškarac prijavio se na natjecanje u Alberti identificiravši se kao žena, a zatim srušio rekord u ženskoj konkurenciji pred očima transrodne dizačice, koja ga je do tada držala.

Silverberg je više od 10 godina glavni trener kanadske reprezentacije u powerliftingu. Na natjecanju se pojavio neobrijan i u standardnoj muškoj opremi, a zatim rutinski iz benča podignuo 167 kilograma i tako za 43 kg srušio stari rekord, koji je držala transrodna dizačica Anne Andres.

Ruganje diskriminacijskoj politici

Andres i dalje drži ženski državni rekord Alberte u deadliftu, a u posljednje četiri godine pobijedila je na osam od devet ženskih natjecanja na kojima je nastupila. Na ovoj je priredbi bila volonterka i gledala natjecanje.

Aktivistička skupina ICONS (Neovisno vijeće ženskih sportova) objavila je snimku uz objašnjenje da se Silverberg želio "narugati diskriminacijskoj politici kanadskog saveza powerliftinga" koja dopušta natjecateljima da se prijave pod svojim rodnim identitetom, a ne na osnovi spola ili roda, te smatra da to nema posljedica.

Anders: On je kukavica i licemjer sa zlim namjerama

Silverberg je inače i online trener i kolumnist, ali sam se nije oglašavao o svom potezu. No Anders ga je na društvenim mrežama u nizu videa optužila da je zlonamjerna kukavica i licemjer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.