Albanija slavi povijesnu pobjedu, Rumunji idu kući

Foto: Getty Images / Guliver Image; HINA

ALBANIJA je svladala Rumunjsku s 1:0 u posljednjem trećem kolu skupine A Europskog prvenstva. Nevjerojatnu pobjedu, prvu u povijesti na velikim natjecanjima, potpisao je Armando Sadiku u 43. minuti.
 
Rumunji su pogodili prečku u drugom poluvremenu, ali nisu uspjeli izjednačiti, pa ih je momčad Giannija De Biasija poslala kući, a ona će čekati i nadati se jednom od četiri najbolja trećeplasirana mjesta u Francuskoj.
 
Također, bila je to prva pobjeda Albanije nad Rumunjskom u 14. međusobnom susretu, poslije 10 poraza i svega tri remija. 
 
Rumunji krenuli agresivnije
 
Na početku susreta Rumunji su ti koji su prijetili golu Albanije. Nicolae Stanciu, Ovidiu Hoban i Denis Alibec, ali su njihovi pokušaji završavali preko gola Albanije, dok je vratar Etrit Berisha jednom morao intervenirati kod šuta Stanciua. Međutim, bili su to jalovi napadi momčadi Anghela Iordanescua.
 
Težak promašaj Lenjanija i povijesni gol Sadikua
 
Albanija se u nastavku prvog poluvremena probudila, a do vodstva je mogla u 22. minuti, kada je Andi Lila s desne strane ubacio loptu na drugu vratnicu, a Ermir Lenjani s šest-sedam metara uspio prebaciti gol Rumunjske i osramotiti se. Bio je to nevjerojatan promašaj igrača Albanije, sigurno jedan od najvećih na Euru, ako ne i najveći.
Međutim, u 43. minuti momčad Giannija De Biasija uspjela je doći do vodstva i ispisati povijest. Ledian Memushaj je centrirao s desne stane, a napadač Armando Sadiku iskoristio pogrešno istrčavanje vratara Cipriana Tatarusanua i glavom zabio za vodstvo! Napadač švicarskog Zuricha potpisao je prvi povijesni gol Albanije na velikim natjecanjima. 
Nepostojeće zaleđe i prečka Rumunjske
 
Sve do 72. minute gledali smo uspavaku u Lyonu. Rumunji nisu uspjeli stvoriti priliku za gol, a Albanija se sjajno branila. Ipak, u spomenutoj minuti pomoćni sudac Tomaš Mokruč dosudio je nepostojeće zaleđe u kojem nije bio Florin Andone, čime je oštetio Rumunjsku za izjednačenje.
 
A, samo tri minute kasnije rezerva Andone sjajno je opalio s desne strane i pogodio prečku Albanije. Bio je to pravi projektil, a Berisha ništa nije mogao. No, Albanija je uspjela preživjeti i na kraju slaviti prvu povijesnu pobjedu na velikim natjecanjima, kojom je ostala u igri za jedno od najbolja četiri treća mjesta na Europskom prvenstvu.

RUMUNJSKA - ALBANIJA 0:1

Tijek utakmice:

94' Kraj utakmice! Albanija je potpisala povijesnu pobjedu i osvojila treće mjesto u skupini A, a Rumunjsku poslala kući.

86' Balaj je pokušao nakon kornera, ali je bio neprecizan.

83' Loric Cana ulazi umjesto Bashe.

80' Stanciu je šutirao s ruba šesnaesterca, ali je njegov pokušaj završio na tribine.

75' PREČKA ZA RUMUNJSKU! Andone je s desne strane opalio i pogodio prečku! Albanija je preživjela!

71' Rumunjska je odigrala odličnu akciju na desnoj strani i trebala postići gol, ali je sudac dosudio zaleđe kojeg - nije bilo!

68' Florin Andone zamijenio je Adriana Popa.

68' Torje je šutirao iz daljine, ali je njegova lopta završila daleko od Berishe. Rumunjska je nemoćna, a Albanije se sjajno brani.

66' Sanmartean je pokušao iz slobodnog udarca, ali je pogodio živi zid. 

61' Odgovor Albanije. Sjajni Memushaj šutirao je s ruba šesnaesterca, a Tatarusanu obranio njegov udarac.

60' Rumunji su pritisnuli Albaniju, no ne uspijeva stvoriti priliku pred golom Berishe.

53' Alibec se teško ozlijedio. Umjesto njega u igru je ušao Gabriel Torje.

52' Matel je zaradio žuti karton.

47' Lucian Sanmartean zamijenio je Andreija Prepelitu.

46' Krenulo je drugo poluvrijeme.

45' Kraj prvog poluvremena. Albanija je prvim golom na Europskim prvenstvima povela protiv Rumunjske u 43. minuti golom Sadikua, koji je glavom svladao Tatarusanua.

43' GOOOOOL za ALBANIJU! Strijelac ARMANDO SADIKU! Albanija je povela i postigla prvi povijesni gol na Euru! Memushaj je centrirao s desne stane, a napadač Sadiku iskoristi pogrešno istrčavanje Tatarusanua i glavom zabio za vodstvo!

35' Basha se sjajno ubacio nakon kornera, ali i poslao loptu na tribine. 

34' Ledian Memushaj šutirao je s desne strane, a Tatarusanu skrenuo loptu u korner. 

28' Lenjani je centrirao s lijeve strane, a Tatarusanu uhvatio loptu i spriječio opasnost.

22' VELIKA PRILIKA ZA ALBANIJU! Andi Lila je s desne strane ubacio loptu na drugu vratnicu, gdje je Ermir Lenjani s šest-sedam metara uspio prebaciti gol Rumunjske i osramotiti se! Nevjerojatan promašaj igrača Albanije! Sigurno jedan od najvećih na Euru, ako ne i najveći!

19' Basha je uzvratio na drugoj strani iz daljine, ali je vratar Ciprian Tatarusanu lako obranio njegov pokušaj.

16' I igrač Dinama Alexandru Matel poslao je loptu preko gola Albanije.

12' Napadač Rumunjske Denis Alibec sjajno je prošao i s 20 metara šutirao, ali je lopta otišla malo pored lijeve vratnice.

7' Ponovno je Stanciu šutirao iz voleja s ruba šesnaesterca, ali je Berisha opet uspio obraniti njegov udarac.

6' Migjen Basha dobio je žuti karton nakon grubog prekršaja nad Hobanom. 

4' Novi pokušaj Rumunjske. Ovidiu Hoban šutirao je iz daljine, ali je vratar Etrit Berisha intervenirao.

2' Odmah je Nicolae Stanciu pokušao s 20 metara. No, njegov udarac završio je preko gola Albanije.

1' Utakmica je krenula. Sudac je Pavel Kralovec iz Češke.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.