Euforiji nema mjesta. Jakirović vidi problem za koji zna čitava Europa

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

DINAMO je u prvoj utakmici play-off kvalifikacijske runde za Europa ligu pobijedio prašku Spartu 3:1 iako su gosti bili poveli. Plavi su se konsolidirali do kraja prvog poluvremena, koje je bilo daleko od idealnog, i na kraju preokretom došli nadomak grupne faze drugog najkvalitetnijeg europskog međunarodnog natjecanja.

Bila je to važna pobjeda i za mir u kući i za dobar start novog trenera Jakirovića, koji momčad preuzima u teškim i turbulentnim vremenima na svim razinama. Iako je val euforije oprao Dinamove navijače nakon debija novog trenera, dvoboj s češkim prvakom pokazao je da Dinamo muče problemi koji nisu od jučer i koji se pod hitno moraju riješiti. Štoviše, Jakiroviću je odlascima Livakovića i (pogotovo) Ivanušeca posao dodatno otežan.

Dinamo je jedna od najlakših momčadi za skautiranje u Europi

Sparta je povela iz penala koji je dosuđen nakon igranja rukom Dine Perića. Iako je VAR snimka otkrila da je gostujući igrač vukao Dinamovog stopera, sudac je pokazao na bijelu točku i Česi su poveli u 39. minuti. Bila je to jedina šansa Sparte u prvom dijelu, a i ona je došla sasvim slučajno.

Bez obzira na to što je Dinamo rezerviranog gosta učinio neopasnim, prvo poluvrijeme nije bilo najbolje i još se jednom pokazalo koliko je lako skautirati i neutralizirati Dinamo. Formula je jednostavna - ako ne igra Mišić, Dinamo nema nikakav protok lopte.

Tu formulu su Česi dosljedno slijedili i stalno su igrali flastera na Dinamovoj šestici. Najbolji primjer je situacija iz 20. minute kada je Ljubičić krenuo u prodor iz svoje trećine terena. Iako mu je napadač Sparte Victor Olatunji mogao lako zapriječiti put i iskočiti u presing da se pomaknuo dva koraka ulijevo, odlučio je ostati zalijepljen na Mišiću.

Dodatan problem, a to se vidjelo još i kod Bišćana, dvije su osmice koje se u tim situacijama postavljaju vrlo visoko i Dinamovi stoperi nemaju kome predati pas kojim bi probili prvu liniju. Više puta su uspjeli spustiti loptu Petkoviću na sidruna, ali se Panak vrlo dobro nosio s njim u duelu u kojem Dinamova devetka nije toliko dominantna kao prije.

Jedina ključna razlika u odnosu na Bišćanove pripreme utakmice bila je povratak Ljubičića na lijevi bok. Nije poznato radi li se o tome da Mihajličenko nije mogao igrati otpočetka, ali vezna linija u sastavu Mišić-Bulat-Baturina na momente je djelovala pretromo i idealno bi joj došla Ljubičićeva energija.

Bitno bolje drugo poluvrijeme

U drugom poluvremenu Dinamo je bio puno bolja momčad i zasluženo je došao do velike prednosti uoči uzvrata. Malim adaptacijama momčad je dobila bolju distribuciju u prvoj liniji i prostor za braniče da sami iznesu loptu, ako već ne mogu preko Mišića, pa su Ljubičić, Perić i Ristovski lakše dolazili u pozicije iz kojih su mogli aktivirati Baturinu ili Ivanušeca između linija.

Momčad se nije ispuhala u 50. minuti, za razliku od dosadašnjeg dijela sezone, već je imala snage da od početka drugog dijela do 60. minute udari presing na koji češka momčad nije imala adekvatan odgovor. 

Već je u prvom dijelu bilo vidljivo da Jakirović od igrača traži da krenu u presing nakon prvog okomitog pasa iz obrane i Dinamo je osvajanjem takvih lopti uspijevao napadati nepostavljenu obranu Sparte. Novi trener Dinama, čini se, inzistira na puno bržim završnicama te je više orijentiran na frekvenciju napada nego kontrolu posjeda.

Kao jedina zamjerka u drugom dijelu utakmice možda se može izdvojiti činjenica da su u isto vrijeme na terenu bili Sučić i Stojković u trenucima kada je suparnik napadao, a Dinamo gubio duele u sredini terena. Njihov rast je nešto što ovaj, tranzicijski Dinamo mora proći i Jakirović tek mora vidjeti može li klince zajedno gurnuti u vatru.

Uspješno odrađen debi, ali euforija dijela javnosti je sasvim promašena. Problemi su od danas još i veći

Dio navijača, medija i ostatka javnosti već je izbrisao i uspomenu na Igora Bišćana, a novog trenera obasuo lovorikama. Kako u nogometu, baš kao ni u društvu, često nema sredine, očaj je zamijenila euforija u kojoj je sve novo najbolje što je ikad postojalo, a sve što je do jučer bilo stvarnost je nešto što je zabranjeno spominjati.

Dinamo je i protiv Sparte pokazao dio problema koje je imao pod Bišćanom, koji je u Europi ipak ispao od jačeg suparnika. Jakiroviću je posao otežan odlaskom dvojice nositelja, a čini se da će uskoro uz Kačavendu na Maksimir sletjeti još poneko ime pa će trener Plavih morati ne samo igrati na dva fronta nego i graditi sasvim novu momčad.

Ova pobjeda je velika i važna, ali Dinamo već za tri dana ima novu utakmicu sezone, za mnoge navijače i bitniju od Sparte. Naime, pobjeda protiv Rijeke potvrdila bi izlazak iz krize i ne bi dozvolila da Hajduk u najgorem scenariju ode na 11 bodova prednosti.