Guardiola može riješiti najveći Dalićev strah

Foto: Profimedia

MATEO KOVAČIĆ je novi igrač Manchester Cityja, objavio je Fabrizio Romano, najpoznatiji svjetski stručnjak za transfere. Talijan je na svom Twitteru objavio i detalje velikog posla koji se spremao tjednima, a sada su preostali još samo liječnički pregled i službena objava posla.

Veznjak Chelseaja bi tako trebao postati prvi hrvatski igrač u Građanima nakon Vedrana Ćorluke. Doduše, u Cityju je bio i Ante Palaversa, ali nikad nije zaigrao za prvu momčad, već je stalno bio na posudbama. Za Kovačića se očekuje da će odmah postati važan dio Guardiolinih planova.

Za to ima kvalitetu i poseban set vještina koje ima rijetko koji igrač na svijetu. Osim toga, vijest da Kovačić ide kod jednog od najboljih trenera ikad mogla bi biti velika i za Zlatka Dalića i hrvatsku reprezentaciju.

Kovačić nije i ne može biti zamjena za Gundogana

Iako jedan od kapetana Ilkay Gundogan odlazi u Barcelonu, Kovačić nije zamjena za njega. Njemački i hrvatski veznjak su dva sasvim različita profila igrača i Pep će morati naći način kako da uklopi hrvatskog reprezentativca.

Gundogan je u zadnje tri sezone doživio preporod. Pep ga je pretvorio u vrhunskog box to box veznjaka u kojem su igra bez lopte i dolazak u završnicu postali glavni forte njemačkog reprezentativca. U zadnje tri sezone Gundogan je dao 29 prvenstvenih golova. U 11 godina karijere prije toga dao ih je jednako toliko.

Iako su različiti tipovi igrača, za očekivati je da će Kovačić dobiti barem dio Gundoganovih minuta i da će uglavnom igrati na njegovoj poziciji. Pep već neko vrijeme igra sa stoperom Stonesom kao dodatnom šesticom, a hrvatski igrač će vrlo vjerojatno i na toj poziciji dobiti šansu.

Kovačić Cityju donosi ono što nema nijedan igrač u klubu. Može biti novi Pepov Iniesta

City može kupiti praktički bilo kojeg igrača na svijetu i sama činjenica da dovodi Kovačića je velika čast za hrvatskog igrača. No, Pep će zauzvrat dobiti nešto što nema nijedan igrač u njegovoj svlačionici.

Kovačić je među najboljim igračima na svijetu kada je u pitanju stvaranje prednosti u prvom koraku. Može se u bilo kojoj situaciji, uz minimalno prostora, osloboditi presinga i stvoriti višak za svoju ekipu.

Kroz godine je razvio i drugu vještinu koja ga čini izuzetnim. Može doslovno nositi loptu u nogama i tako osvajati prostor, svojim kretnjama i pronalaženjem rupa razbijati suparničke linije i protivnika tjerati na regrupiranje.

Pep to nema u svlačionici, barem ne od veznjaka koji mogu igrati duboko u svojoj polovici. S tog aspekta, Kovačić bi mogao dati potrebno ubrzanje Pepovom kontroliranom posjedu i biti faktor X u veznoj liniji, onaj kroz kojeg će se manifestirati. Ono što je za njegovu Barcelonu u tom smislu bio Iniesta, za City može, barem na nekoj razini, biti Kovačić.

Može li Pep riješiti najveći strah Hrvata?

Ništa manje važna od njegove uloge u Cityju nije činjenica da će Kovačić raditi s jednim od najvećih nogometnih umova u povijesti. Suprotno popularnom prvoloptaškom mišljenju, Pep je prije svega trener koji razvija igrače.

U Cityju je redefinirao uloge Walkeru, Stonesu, Gundoganu, Cancelu, Akeu i drugima te iz njih izvukao najbolje. Teško je zamisliti da igrač Kovačićevih sposobnosti i tehničkih kvaliteta neće napredovati pod Guardiolom.

To bi mogla biti ogromna vijest i za Zlatka Dalića, hrvatsku reprezentaciju i njegove navijače i mogla bi im pomoći riješiti se najvećeg straha, a to je Modrićev odlazak koji je izvjestan nakon Europskog prvenstva iduće godine.

Više puta smo pisali da je za Modrića gotovo nemoguće naći zamjenu, ali i da je Kovačić gotovo najbolje dostupno što postoji u tu svrhu. Na Svjetskom prvenstvu u Kataru bio je jedan od najboljih igrača brončane Hrvatske, u kvalifikacijama je riješio Tursku s dva gola u gostima i bio je jedan od najboljih igrača finala Lige nacija protiv Španjolske.

U Cityju bi pod vodstvom katalonskog trenera mogao napraviti onaj konačan, mali korak koji ga dijeli od sjajnog igrača do apsolutnog vođe nove hrvatske generacije. Za nekog tko je igrao u Dinamu, Interu, Realu, Chelseaju i Cityju, to je jedina adekvatna uloga.