Hajduk je godinama tražio podršku za Livaju. Sad ju je dobio

Foto: Hajduk.hr

DINAMO i Hajduk navikli su na to da se svaka nova sezona proglašava povijesnom, najbitnijom ikad i sudbonosnom. Takva pretpostavka postala je klišej, ali trenutna sezona je jedna od onih rijetkih koje zadovoljavaju taj opis. Dinamu je nužna titula za mir na svim razinama, financijsku stabilnost i satisfakciju navijača kojima je domaća liga danas puno bitnija nego prije par sezona.

S druge strane, Hajduk je kontinuirano opasniji rival nego što je bio još od sredine nultih. Pretprošlu sezonu tjerao je Dinamo do pretposljednjeg kola, a u prošloj je serijom loših rezultata Igor Bišćan morao spašavati stvar i ne dozvoliti da Dinamova dominacija dođe u pitanje.

Hajduk je narastao, ali zadnje dvije sezone čeka pravi iskorak

Svi pokazatelji govore da je Hajduk narastao, ali isto tako i da je Dinamo i dalje osjetan favorit, najbolja HNL momčad i lovina za sve ostale klubove. U kontekstu Hajduka i onoga što mu nedostaje da bi preskočio stepenicu na kojoj se, uz manje ili veće varijacije, nalazi zadnje dvije sezone.

Jedan od glavnih faktora bio je Marko Livaja. Najefikasniji igrač HNL-a uglavnom je sam teglio momčad prema naprijed, a samo donekle je imao pomoć Filipa Krovinovića. Suparnici su imali relativno jednostavan zadatak - anuliranjem Krovinovićevog utjecaja onemogućiti kvalitetan protok lopte prema Livaji i učiniti Hajduk potpuno bezopasnim.

Iz te perspektive su se ocjenjivali Hajdukovi ulazni transferi ove sezone. Uzorak je još uvijek mali i svatko od njih treba tek dokazati da je pojačanje, ali za jednog igrača je jasno da profilom i kvalitetom može riješiti puno Hajdukovih problema. Vadis Odjidja-Ofoe je igračina, španer i zasad je koncepcijski najveća razlika između ovog i prošlosezonskog Hajduka.

Ozbiljan rezime

Iako su navijači uvijek skeptični prema igračima koji stignu besplatno jer im je s prethodnim klubom istekao ugovor, jasno je da Odjidja-Ofoe ima CV kakvim se rijetko koji igrač u prvenstvu može pohvaliti.

Igrao je za mlađe uzraste Genta i Anderlechta, dok je 2008. otišao u HSV. U njemačkom klubu zadržao se godinu dana pa potpisao za Club Brugge. Ondje je bio pet godina jer ga je Norwich 2014. kupio za pet milijuna eura. Bio je na posudbi u Rotherhamu pa 2016. kao slobodan igrač potpisao za varšavsku Legiju.

U Poljskoj je igrao godinu dana, kao i u Olympiakosu, a zatim se 2018. vratio u Gent, ujedno njegov rodni grad. S Anderlechtom je 2008. godine osvojio belgijski kup pa isto učinio s Gentom 2022. Uz to, s Anderlechtom je 2007. bio osvajač tamošnjeg superkupa. Od individualnih nagrada na Transfermarktu se ističe priznanje za najboljeg igrača poljske lige u sezoni 2016./2017.

Odjidja-Ofoe ima i tri nastupa za belgijsku reprezentaciju iz 2010. odnosno 2011. godine. Po minutu je dobio u prijateljskoj utakmici s Rusijom (2:0) i kvalifikacijskoj za Europsko prvenstvo s Azerbajdžanom (4:1), dok je 26 minuta igrao protiv Kazahstana (4:1), također u kvalifikacijama za Euro 2012.

Belgijac bi mogao biti karika koja nedostaje Hajduku

Odjidja-Ofoe je u prve dvije utakmice sezone, protiv Dinama u superkupu i prvenstvu, dobio 30 pa 20 minuta igre. Već se tu vidjelo da ima izvrstan pregled igre i da može primiti loptu u vrlo teškim pozicijama i razigrati suigrače.

Susret protiv Rijeke je započeo i tek se tu vidjelo što bi koncepcijski mogao donijeti Hajduku. Imao je slobodnu rolu u kojoj se vrlo često izvlačio na lijevo krilo. S obzirom na to da je vrlo snažan i teško mu je oduzeti loptu, u nekoliko navrata je zadržao loptu u toj zoni nakon promjene strane i razigrao Melnjaka.

To je Hajduku važno jer već dugo, od odlaska Stipe Biuka, igra s "lažnim krilom", uglavnom Janom Mlakarom koji se u fazi napada pretvara u drugu špicu i oslobađa stranu za dolaske Melnjaka. Hajduk sada ima još jedan način da koristi taj prostor.

Još je važnije to što Bijeli konačno imaju igrača koji može kreacijski rasteretiti Krovinovića i Livaju, koji voli tražiti rješenja u zadnjoj trećini terena, koji ima dobar udarac i koji se voli naći u šansi.

Odjidja-Ofoe je spojka između Krovinovića koji sad igra dublje u terenu. Tamo bivši igrač Benfice radi podcijenjeno dobar posao kao defenzivni veznjak. Ima pozicijsku inteligenciju i u HNL-u u kojem se očekuje da će šest klubova van najjače četvorke biti znatno slabiji, Hajduk većinu vremena može igrati s njima trojicom u ulogama kao što su imali protiv Rijeke.

Jedan potencijalni problem je jasan. Za drugi će Hajduk trebati sreće

Već protiv Rijeke se vidjelo koji će najveći Lekin izazov u vezi belgijskog veznjaka biti, uz fizičku spremu. Hajduk se u onim dijelovima utakmice u kojima nije imao loptu branio u 4-4-2 pri čemu su i Livaja i Odjidja-Ofoe dobili slobodu da se odmore.

Rijeka nije napadala s puno igrača niti je dobro otvarala napade i tek ćemo vidjeti hoće li si Hajduk moći dozvoliti luksuz da u derbijima ima dva igrača koja ne moraju igrati obranu. Ako će se puno trošiti i u toj fazi, Odjidja-Ofoe neće biti jednako efikasan u posjedu, a na Poljud je stigao zbog tog. Kad bi njih dvojica mogla blokirati prvu liniju pasa, već bi olakšali posao svom treneru.

Drugi problem su ozljede i Hajduk će po tom pitanju trebati imati sreće. Belgijac ima povijest ozljeda koljena i već na prvu loptu se u javnosti uvriježila maksima kako "će se nakon četiri kola opet potrgati".

I u takvom stanju je prošle sezone kao 33-godišnjak odigrao 44 utakmice. No, činjenica da je u njima skupio 2514 minuta, odnosno da je u prosjeku igrao 57 minuta sugerira da će ga se ipak morati dozirati.

Ako Leko uspije naći pravi balans u tom dijelu i dobije igrača koji će veći dio sezone biti spreman za ključne utakmice, Hajduk bi mogao napraviti puno ozbiljniji korak prema Dinamu nego prošle sezone.