Hajduk je skoro upropastio jednog od najboljih igrača. Sad mu se otvara nova šansa

Foto: Slavko Midzor/Pixsell

VIJEST o teškoj ozljedi Darija Melnjaka presjekla je sve navijače Hajduka. Morat će na operaciju križnog ligamenta i za njega je najvjerojatnije završena sezona. Čeka ga između šest i osam mjeseci pauze. Ozljedu je doživio u susretu protiv Slaven Belupa u Koprivnici.

U jednoj situaciji je osjetio kako mu je koljeno zaplesalo, ali je nastavio igrati. Bolovi su ipak postali prejaki i morao je izaći, a magnetska rezonanca pokazala je ozljedu križnog ligamenta koljena. Snažan je to udarac za Hajdukove šampionske ambicije jer se lijevi bek u zadnje dvije sezone prometnuo u jednog od ključnih igrača, a na zadnjem popisu je zaradio i pretpoziv Zlatka Dalića za ključne oglede u kvalifikacijama.

Melnjak je veliki miljenik navijača, no njegova ozljeda mogla bi otvoriti sasvim novu perspektivu igraču kojeg navijači u zadnje vrijeme najčešće kritiziraju. Filip Krovinović bi mogao i trebao preuzeti novu ulogu i podsjetiti sve koliko dobar može biti.

Hajduk ima samo jedan pravi ofenzivni mehanizam. On je nasljeđe Valdasa Dambrauskasa

Hajdukovi problemi u fazi napada su odavno i nadaleko opjevani. Poznato je koliko splitska momčad ovisi o inspiraciji i formi Marka Livaje i koliko pati kada njena desetka i kapetan nije na razini na koju nas je navikao.

U smislu organiziranog dolaska u zadnju trećinu i napada prostora u završnici, Hajduk i dalje ima jedan jedini mehanizam. On nije produkt ni rada Ivana Leke ni Mislava Karoglana koji je tu prekratko u oba navrata, već je riječ o nečemu što je uveo još Valdas Dambrauskas.

Litvanski trener je prepoznao motoričnost i smisao za prostor koji Melnjak posjeduje pa ga je maksimalno oslobodio u fazi napada i omogućio mu da dolazi u završnicu koliko god često to želi. To je do izražaja najbolje došlo u Kupu.

Melnjak je, naime, odlučio čak dva finala. Prošle sezone je zabio gol u 64. minuti kojim je Hajduk konačno slomio otpor Šibenika, a sezonu prije toga zabio je Rijeci dva pogotka i donio Bijelima prvi trofej nakon deset godina čekanja.

Spomenuti manevar se uglavnom sastojao od toga da Hajduk s nekoliko rotacija otvori prostor Melnjaku pri kojima je krilni napadač uglavnom odvlačio suparničkog beka. Melnjaku se tada otvarao prostor da napadne drugu stativu ili čak da se dijagonalno direktno sjuri prema golu. No, taj mehanizam imao je cijenu, a nju je uglavnom plaćao Krovinović.

Krovinović, žrtva prilagodbe i klupske politike

Ofenzivni bekovi ostavljaju puno prostora iza svojih leđa i šansu za suparnika u tranziciji. Zbog toga se Krovinović kod skoro svakog izlaska Melnjaka u završnicu morao zarotirati na lijevu stranu kako bi mu čuvao leđa.

Time je Hajduk igrača kojeg je doveo kao plemenitog i ofenzivnog veznog igrača koristio kao šesticu koja treba pokrpati rupe i čija je uloga svedena uglavnom na defenzivne dužnosti i prilagodbu stila igre suigračima.

*Poredak među centralnim veznjacima s barem 60 % odigranih minuta

Nije pomogla ni sportska politika kluba koja u četiri prijelazna roka nije uspjela dovesti igrača koji bi na poziciji zadnjeg veznog igrača mogao odigrati zadovoljavajuće u oba smjera. Doduše, Krovinović se sasvim solidno adaptirao, ali sad bi mogao imati šansu za pravi iskorak.

Hoćemo li vidjeti novog-starog Krovinovića?

Očekuje se kako će primarna zamjena za Melnjaka biti Bjelokošćanin Ismael Diallo. On je dosad uglavnom uskakao na stopersku poziciju i sigurno je da nema ni približno takve ofenzivne sklonosti kao ozlijeđeni as Bijelih.

To bi Krovinoviću moglo dati veću slobodu u posjedu i šansu da zaigra u zoni i ulozi za koju je i doveden. Ima sjajan pregled igre, velik raspon dodavanja i dobar šut. Sve to može biti od velike važnosti Hajduku.

Ostaje vidjeti hoće li Mislav Karoglan pomaknuti Krovinovića bliže golu. Ne treba zaboraviti ni silne muke koje Hajduk ima s krilnim igračima kojima kronično nedostaje konačnog učinka u vidu asistencija i golova. Nova-stara uloga Krovinovića bi mogla barem djelomično sakriti tu manu, jednu od najvećih koju ova momčad ima.