Hajduk je trpao tko je stigao. Onda je Leko prelomio i pokrenuo čudesan niz

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

HAJDUK je pod Ivanom Lekom grozno ušao u drugi dio ove sezone Supersport HNL-a koja je sada iza nas. U osam utakmica je imao četiri poraza i četiri pobjede. Slavio je Hajduk protiv Šibenika, Varaždina, Gorice i Osijeka u Kupu. Nijednom uvjerljivo, ali bodovi i prolazak u sljedeću fazu Kupa su upisani.

S porazima je bila potpuno druga priča. Istra je pregazila Hajduk s 3:0 u utakmici u kojoj je i sam Leko rekao da je njegova momčad mogla puno gore proći, Rijeka je s Poljuda odnijela tri boda pobjedom 2:1, Dinamo ga je deklasirao s 4:0 u derbiju na Maksimiru, a onda je četiri gola na Poljudu zabila Lokomotiva i slavila s 4:3.

Leko priznao pogrešku

Činilo se kao da Hajduk pod Lekom juri u propast i da mu prijeti totalni raspad. Onda su se stvari počele mijenjati. Dijelom zato što je Leko odlučio odustati od formacije s tri igrača u obrani, a onda i zato što je odustao od visokog presinga po svaku cijenu i vratio postavke igre na one s kojima je Hajduk i prije njega bio uspješan.

Osim toga, Hajduku su se počeli vraćati neki nogometaši koji su muku mučili s ozljedama, kao što je Sahiti, a neki su se tek uklopili i pokazali kolika su pojačanja, kao što je Benrahou. Sve to zajedno donijelo je totalni zaokret na Poljudu.

Sulud niz bez primljenog gola

Hajduk je vezao tri pobjede, nesretno remizirao s Istrom 2:2 i onda započeo povijesni niz utakmica bez primljenog gola. Minimalnom 1:0 pobjedom nad Slaven Belupom u polufinalu Kupa krenuo je niz od čak osam utakmica u kojima Hajduk nije primio pogodak.

U njih šest je pobijedio, bodove je dijelio samo s Goricom i Dinamom, dakle s dvije najbolje ekipe HNL-a u finišu sezone po broju osvojenih bodova. Sve ostale protivnike je apsolvirao relativno lako, baš kao i u posljednjoj utakmici Šibenik koji je u drugu ligu ispratio s tri gola u mreži i najavio da bi sljedeće sezone mogao biti jako ozbiljan konkurent Dinamu u borbi za naslov.