Hrvatska danas mora postići ono što je samo jednom uspjela na velikim natjecanjima

Foto: EPA

HRVATSKA večeras od 21 sat protiv Italije na Red Bull Areni u Leipzigu igra odlučujuću utakmicu za prolazak skupine na Euru. Uoči zadnjeg kola po skupinama Hrvatska je posljednja momčad grupe B s jednim osvojenim bodom u utakmicama protiv Španjolske (0:3) i Albanije (2:2). Iako postoje kombinacije prema kojima bi Hrvatska mogla proći u osminu finala s remijem, jasno je da protiv Italije jednostavno mora ići na pobjedu.

Hrvatskoj je do sada na velikim natjecanjima trebala pobjeda za prolazak skupine ukupno šest puta. Upisala je jednu pobjedu, jedan remi i četiri poraza. Skupinu na velikim natjecanjima je prošla sedam puta, a od toga je pet puta to osigurala prije zadnjeg kola, a dva puta joj je trebao remi u zadnjoj utakmici.

Prvi posrtaj protiv Ekvadora na SP-u 2002.

Europsko prvenstvo 1996. je bilo prvo veliko natjecanje na kojem je Hrvatska sudjelovala i odmah je prošla skupinu u kojoj su bili još Portugal, Danska i Turska. Hrvatska je tada u prvoj utakmici slavila 1:0 protiv Turske, a prvi gol u povijesti na velikim natjecanjima je zabio Goran Vlaović. U drugom kolu je svladala Dansku 3:0 i tako osigurala prolazak skupine prije zadnjeg kola. Miroslav Blažević je procijenio da u susretu za prvo mjesto protiv Portugala pošalje rezervni sastav te je izgubio 3:0, što je Hrvatsku u četvrtfinalu spojilo s Njemačkom od koje je ispala izgubivši 2:1.

Prva medalja na velikim natjecanjima osvojena je na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj. Hrvatska je osvojila brončanu medalju slavljem protiv Nizozemske 2:1 u susretu za treće mjesto. Kao i na prethodnom Euru, Hrvatska je slavila u prve dvije utakmice u skupini protiv Jamajke (3:1) i Japana (1:0), pa je susret s Argentinom u zadnjem kolu bio nebitan u kontekstu prolaska skupine i upisan je poraz 1:0.

Na Euro 2000. se Hrvatska nije kvalificirala, a na SP 2002. godine prvi put dolazi u situaciju da joj treba pobjeda u zadnjem kolu da bi prošla skupinu. U prvom kolu je izgubila 1:0 od Meksika pa potom šokantno slavila protiv Italije 2:1. To je značilo da Hrvatskoj treba pobjeda u zadnjem kolu protiv Ekvadora, osim u slučaju da Meksiko pobijedi Italiju kada bi joj bio dosta i remi. Hrvatska je izgubila od Ekvadora 1:0 i obje reprezentacije su otišle kući.

Slaven Bilić je prvi upisao sve tri pobjede u skupini

Na Euru 2004. godine Hrvatska je u prve dvije utakmice remizirala sa Švicarskom (0:0) i Francuskom (2:2). Uoči zadnjeg kola po skupinama Francuska je imala četiri boda, Engleska tri, Hrvatska dva, a Švicarska jedan. Hrvatskoj je u izravnom dvoboju protiv Engleske trebala pobjeda, ali je izgubila 4:2 iako je povela u 5. minuti utakmice, što je značilo da kao trećeplasirana ispada s Eura.

Na SP-u 2006. u Njemačkoj Hrvatska je prvo izgubila 1:0 od Brazila, a zatim u drugom kolu odigrala mršavih 0:0 protiv Japana. Uoči zadnjeg kola protiv Australije, Brazil je imao šest bodova, Australija tri, a Hrvatska i Japan po jedan, što je značilo da Hrvatska protiv Australaca mora ići na pobjedu. Susret je završio 2:2, a ostaje upamćen u povijesti jer je sudac Graham Poll na njoj napravio glupost i dodijelio tri žuta kartona Joeu Šimuniću prije nego što mu je pokazao crveni karton. Hrvatska je kao trećeplasirana s dva boda otišla kući.

Prvi put nakon bronce iz 1998. godine, Hrvatska je prošla skupinu na Euru 2008., ali ponovno tako da joj u zadnjem kolu nije trebalo ništa. Izabranici Slavena Bilića su pobijedili domaćina Austriju 1:0 u prvom kolu, a potom jaku Njemačku 2:1 u drugom kolu pa je zadnja utakmica skupine bila bez značaja jer je Hrvatska osigurala ne samo prolazak nego i prvo mjesto. Ipak je slavila i protiv Poljske 1:0 te tako prvi put upisala sve tri pobjede u skupini na velikim natjecanjima. Uslijedilo je dramatično ispadanje na jedanaesterce od Turske u četvrtfinalu.

Ante Čačić je prvi izbornik kojem je trebao remi u zadnjem kolu

Na SP 2010. se Hrvatska nije plasirala i to je zadnje veliko natjecanje koje je propustila. Na Euru 2012. nije prošla skupinu kada joj je trebala pobjeda u zadnjem kolu. U prvom kolu je pobijedila Irsku 3:1, a potom odigrala remi 1:1 protiv Italije. Uoči zadnjeg kola Španjolska i Hrvatska su imale po četiri boda, Italija dva, a Irska je bila bez bodova. Hrvatskoj je trebala pobjeda protiv Španjolske ili remi uz nadu da Italija neće izgubiti od Irske što se nije dogodilo. Hrvatska je izgubila 1:0, a Italija i Španjolska su na kraju igrale finale Eura.

Na SP-u 2014. godine Hrvatskoj je ponovno trebala pobjeda u zadnjem kolu po skupinama. U prvom kolu je izgubila od domaćina Brazila 3:1, a u drugom kolu ostvarila najveću pobjedu na velikim natjecanjima od 4:0 protiv Kameruna. Uoči zadnjeg kola Brazil i Meksiko su imali po četiri boda, Hrvatska tri, a Kamerun nula. Hrvatska je morala pobijediti Meksiko, a izgubila je 3:1 i otišla kući kao trećeplasirana u skupini.

Na Euru 2016. godine Hrvatska je prošla skupinu, ali opet joj nije trebala pobjeda u zadnjem kolu. Slavila je protiv Turske (1:0) i remizirala protiv Češke (2:2). Uoči zadnjeg kola Španjolska je imala šest bodova, Hrvatska četiri, Češka jedan, a Turska nula. Hrvatska je bila sigurna ako remizira sa Španjolskom koju je na kraju pobijedila 2:1 i uzela prvo mjesto u skupini. U osmini finala je ispala od Portugala nakon produžetaka i poraza 1:0.

Protiv Škotske se prvi i jedini put pobijedilo kada se to baš moralo

Od SP-a 2018. u Rusiji se ostvaruju sjajni rezultati, igralo se finale protiv Francuske (2:4). U skupini se pobijedilo Nigeriju 2:0, a potom sjajnom predstavom Argentinu 3:0. Hrvatska je uoči zadnjeg kola bila sigurna prva, ali je svejedno pobijedila Island 2:1. Uslijedile su dramatične pobjede protiv Danske, Rusije i Engleske i osvajanje srebrne medalje.

Na Euru 2021. godine Hrvatska je jedini put do sada pobijedila u zadnjem kolu kad joj je pobjeda trebala za prolaz skupine. U prvom kolu je Hrvatska izgubila od Engleske 1:0, a zatim remizirala protiv Češke (1:1). Hrvatskoj je za prolazak trebala pobjeda protiv Škotske u zadnjem kolu i to je uspjela slavivši 3:1. Kao drugoplasirana momčad skupine u osmini finala je igrala protiv Španjolske i izgubila 5:3 nakon produžetaka.

Na zadnjem SP-u 2022. godine u Kataru, Hrvatska je opet uzela medalju pobijedivši Maroko 2:1 u susretu za treće mjesto. U skupini je bilo jako škakljivo, ali Hrvatskoj opet nije trebala pobjeda u zadnjem kolu. U prvoj utakmici protiv Maroka se remiziralo 0:0, a potom je Hrvatska slavila 4:1 protiv Kanade. U zadnjem kolu protiv Belgije je bio dovoljan remi, što se i dogodilo, a susret je završen bez pogodaka. Uslijedile su pobjede na penale protiv Japana i Brazila, a u polufinalu je izgubila od Argentine 3:0.

Sve utakmice Hrvatske kada joj je trebala pobjeda u zadnjem kolu po skupinama:

SP 2002. Hrvatska - Ekvador 0:1

Euro 2004. Hrvatska - Engleska 2:4

SP 2006. Hrvatska - Australija 2:2

Euro 2012. Hrvatska - Španjolska 0:1

SP 2014. Hrvatska - Meksiko 1:3

Euro 2021. Hrvatska - Škotska 3:1

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.