Hrvatska je toliko moćna da je to dosadno, a dobila je veliko pojačanje

Foto: Hrach Khachatryan/Pixsell

HRVATSKA je pobijedila na gostovanju Armeniju 0:1 u četvrtoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. Jedini pogodak zabio je Andrej Kramarić u 14. minuti. Hrvatska je tako zasjela na prvo mjesto skupine D s 10 bodova, koliko ima i Turska, s tim da Turci imaju utakmicu više.

Bila je to od prve do posljednje minute "viktorija" na gol domaćina. Sličnu stvar vidjeli smo i prije par dana kada je Hrvatska deklasirala Latviju na Rujevici, a samo je loša konverzija i vrhunska partija Ognjena Čančarevića spasila Armeniju od goreg poraza od onog koji je doživjela Latvija.

Iako je riječ o reprezentacijama koje pripadaju trećem ešalonu, impresivno je kako Hrvatska plovi ovim kvalifikacijama. U svakom susretu dosad bila je bolja od suparnika za par golova razlike. U odnosu na neke prijašnje cikluse kada se momčad spašavala u zadnjim trenucima kvalifikacija, sada toga više nema. Hrvatska je rutiner koji igra odlično i na malim utakmicama pokazuje zašto je u vrhu.

Šutalo i Gvardiol su stvoreni za ovu reprezentaciju

Iz taktičke perspektive, utakmica nije bila pretjerano interesantna. Domaćin se pokušavao u kompaktnom 4-5-1 bloku braniti, ali je Hrvatska kreiranjem trokuta u ključnim zonama, prije svega uz liniju, lako stizala do završne trećine i imala je čak 26 udaraca.

Vrlo važnu ulogu u tome imaju Šutalo i Gvardiol koji savršeno pašu ovoj reprezentaciji. U posjedu joj omogućuju kontrolu ritma i mogućnost iznošenja lopte iz prve linije kakvu reprezentacija nikad nije imala.

Ništa manje nije impresivno ni ono što rade bez lopte. Zadnja linija je postavljena jako visoko i suparnik u teoriji ima puno prostora za kontranapad po osvojenoj lopti. No Šutalova iskakanja kojima prekida akciju u začetku i Gvardiolova brzina koja može pokriti ogroman prostor praktički anuliraju taj problem i suparnik je ponovno sveden na praktički nultu opasnost po gol.

Ivanušec je u posljednjih pola godine i u klupskom i u reprezentativnom dresu pokazao da može igrati ozbiljnu ulogu na ovoj razini. Okomit je, za razliku od ostalih veznjaka traži loptu između linija i koristi prostor koji Petković otvara svojim povlačenjem. Hrvatska je u njemu dobila veliko pojačanje koje prije deset mjeseci nije bilo ni na popisu za Svjetsko prvenstvo.

Utakmice reprezentacije u kvalifikacijama su postale dosadne. To je sjajna stvar

Iako se ta razina očekuje od momčadi koja u kontinuitetu dolazi do završnica velikih natjecanja, sve donedavno to nije bio slučaj. Već u zadnjim kvalifikacijama, onima za Katar, Hrvatska se mučila i s igrom i kadrom, a na turnir je otišla autogolom u samoj završnici posljednje utakmice u skupini.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo daju mnogo ležerniju situaciju u kojoj i drugoplasirana momčad ide direktno na turnir, ali Hrvatska je sve svoje zadaće odradila praktički besprijekorno. Kiks s Walesom bio je igra brojeva puno više nego stvaran problem, a Turska je pokazala koliku rutinu Dalićeva vrsta ima i protiv solidnih reprezentacija.

Utakmice Hrvatske u kvalifikacijama postale su jako dosadne. Dok god igra ovako, ne postoji nikakva stvarna prijetnja da poveže par loših rezultata, a samim time ne postoji ni tradicionalna tenzija i pritisak koje kvalifikacije nose.

To što su utakmice predvidljive i jednosmjerne je najbolja moguća vijest za navijače, ali i najveća pohvala za Dalića i igrače. Ne postoji puno reprezentacija koje mogu biti dosadne u pozitivnom smislu.

Danska, Srbija, Švedska, Poljska i Italija samo su neke od reprezentacija koje se muče u ovom ciklusu i visi im prolaz na Europsko prvenstvo koje igra praktički pola kontinenta. Ovakva Hrvatska je dimenzija više.