Hrvatska nema sreće?

Foto: EPA

HRVATSKA je remizirala s Albanijom 2:2 u drugom kolu Europskog prvenstva. Albanci su nakon jako lošeg prvog dijela Hrvatske vodili 1:0, a momčad Zlatka Dalića u drugom poluvremenu preokrenula je rezultat u dvije minute. Ipak, Hrvatska nije uspjela sačuvati vodstvo te je u 95. minuti primila pogodak za podjelu bodova.

Danas će drugi susret drugog kola skupine B odigrati Italija i Španjolska, a Hrvatska će neovisno o rezultatu te utakmice sigurno ostati posljednja u skupini s jednim bodom i gol-razlikom minus tri. Za prolazak u osminu finala Europskog prvenstva Hrvatskoj će sada definitivno trebati pobjeda protiv Italije u zadnjem kolu, a ni tada neće biti sigurna. Taj se susret igra u ponedjeljak u Leipzigu od 21 sat.

Hrvatska nema sreće?

Puno je kritika upućeno reprezentaciji i izborniku Daliću nakon poraza od Španjolske i remija s Albanijom. Hrvatska zaista ne izgleda dobro, a prvo poluvrijeme protiv Albanije bilo je ispod svakog nivoa. Međutim, napredna statistika sugerira da Hrvatska jednostavno nema sreće.

"Očekivani broj golova" ili skraćeno "xG" je obično jako dobar indikator toga koja je momčad igrom i stvorenim prilikama zaslužila pobjedu na utakmici. Ta statistika nije savršena i bolja je na uzorku više utakmica (primjerice, cijele sezone) nego samo na jednoj, ali je svakako znakovit pokazatelj događanja na terenu.

Prema podacima Sofascorea, najveći očekivani broj golova na jednoj utakmici Eura u Njemačkoj producirala je Turska u pobjedi 3:1 protiv Gruzije (xG 3,01), a potom slijede dvije utakmice hrvatske reprezentacije. Hrvatska je protiv Albanije imala 2,68 očekivanih golova, protiv Španjolske 2,38 očekivanih golova, a na kraju iz tih utakmica ima samo jedan bod i tešku situaciju u nastavku Eura.

Grafika: Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.