Jakirović će imati isti problem koji je imao i Bišćan

Foto: Goran Kovacic/Pixsell

IGOR BIŠĆAN više nije trener Dinama. Nakon poraza od Hajduka u prvenstvu i kiksa protiv Gorice te dramatičnog ispadanja iz kvalifikacija za Ligu prvaka, prvak Hrvatske mu se zahvalio na suradnji te je potpisan sporazumni raskid ugovora. Novi trener Plavih je Sergej Jakirović.

On u klub stiže u iznimno teškoj situaciji kao dodatan čin u igrama prijestolja na Maksimiru. Dinamo, iako ima utakmicu manje, već sad zaostaje za Hajdukom osam bodova, a slijedi mu težak derbi s Rijekom te dvomeč s praškom Spartom koji će ga poslati u Europa ligu ili stepenicu niže, u Konferencijsku ligu.

Dinamovi navijači su većinski podržali Bišćanov odlazak, a dolazak Jakirovića je izazvao oduševljenje na društvenim mrežama. Takva reakcija je potpuno očekivana, jer je Jakirović dosad imao vrlo uspješnu karijeru. No on će na klupi Dinama imati baš sve sportske probleme kao i njegovi prethodnici. Uz to će se boriti s potpuno suprotnom, ali suštinski identičnom stigmom kao i Bišćan.

Bilo je sasvim dovoljno argumenata za smijeniti Bišćana, ali zamjeraju mu se stvari koje su ispod pojasa

Ispadanje od AEK-a, suprotno onima koji su ga jedva dočekali, nije nikakva sramota ni iznimka za Dinamo, a posebno s tim nikakve veze nema "ulični Dinamo". U eri "najvećeg nogometnog maga Zdravka Mamića" je Dinamo na istoj ili nižoj stepenici kvalifikacija u Ligi prvaka ispao devet puta (uz nekoliko sličnih ili gorih ispadanja u Kupu UEFA-e i njegovim inačicama).

Bišćan je izgubio derbi na startu prvenstva, ali da je Petković zabio penal, utakmica bi vrlo vjerojatno bila riješena. Jedini pravi kiks je remi bez golova s Goricom na Maksimiru. Kad se podvuče crta, Bišćan po rezultatima nije zaslužio dobiti otkaz.

Njegov osnovni problem je bila nerealna slika o Dinamovoj transfer-politici. Držao je 15 milijuna eura mrtvog kapitala na klupi, uz grubu riječ je otpisao skupocjenog Boška Šutala i Drmića kojem je čak pretpostavio i 18-godišnjeg klinca koji tek treba stasati u seniorskog igrača.

Cijelo vrijeme je direktno ili indirektno prozivao upravu, iako do njegovog odlaska nije prodan nijedan nositelj igre i dovedena su tri igrača koja mogu, u najmanju ruku, dati dubinu kadru. Svesti rotaciju na 13 igrača je pogubno za igranje na više frontova, a Bišćan je i u samim vođenjima utakmice pokazao tvrdoglavost iz koje se moglo zaključiti da se to u budućnosti neće popraviti.

Uz sve te greške, koje se trebaju i moraju kritički sagledati, treba reći i da je dio nitkova, uglavnom onih koji podržavaju kriminal u Dinamu, Bišćanu od prvog dana nacrtao metu na leđa i zamjerali su mu stvari koje su potpuno ispod pojasa.

Licemjerno mu se uzimalo za zlo prijateljstvo sa Šimićem, iako je riječ o čovjeku koji je imao rezultat i u Rudešu i u Rijeci i u mladoj reprezentaciji. On je već sad vrlo dobar trener, a samo zato što je iz Dinama otišao uz loš dojam, ne znači da nekad neće postati odličan. No u ovom trenutku karijere nema ni komunikaciju ni gard ni reakciju potrebnu za biti dugoročan projekt kluba.

Jakirović je najbolje dostupno rješenje. To je bio i Bišćan

U trenutnim okolnostima, u kojima Dinamo nema vremena, Jakirović je najbolje moguće rješenje. Riječ je o treneru koji iza sebe ima povijesne rezultate u BiH ligi, a prošle sezone je pokazao da je i za HNL "marka" kada je od Rijeke, koja je bila skoro davljenik, napravio najbolju momčad lige u nastavku prvenstva.

Poznaje ligu, već ovog tjedna će igrati protiv bivšeg kluba, i vrijeme za prilagodbu, koje je sada Dinamu od najveće važnosti, ne bi trebalo biti predugačko. Treba pohvaliti upravu Dinama na promptnoj i kvalitetnoj reakciji. Kakva je, uostalom, bio i Bišćan.

Osim terapije kojom mora podići momčad nakon neviđenog šoka u Ateni i objasniti im da sezona tek počinje, ključni izazov bit će stabilizirati momčad na period duži od 50 minuta. Upravo se tada gasio Bišćanov Dinamo u svim utakmicama ove sezone i omogućavao suparniku da preuzme inicijativu i utrpa par golova. 

Iz te perspektive je upitna i sprema. Prema više izvora, dinamovci su odradili jake pripreme, ali nisu poštovali periodizaciju treninga i sve faze pripremnog ciklusa što je uz skraćenje rotacije i rezultiralo time da gube snagu.

Jakirović će imati isti problem i stigmu kao i Bišćan

Kao za svakog dosadašnjeg Dinamovog trenera, najveći upitnik ispred Jakirović je veličina pozornice. Očekivanja, pritisak, podmetanje nogu, pažnja i čekanje krivog koraka nigdje u Hrvatskoj nisu usporedivi s onim što se događa na Maksimiru ili Poljudu.

Od svih trenera koji u zadnjih dvadeset godina nisu uspjeli u Dinamu, vjerojatno ih je više smijenila nemogućnost prilagodbe na taj ambijent nego sami rezultati ili igra. No to je kocka koju klub poput Dinama uglavnom mora uzeti. Nema previše trenera u njegovom cjenovnom rangu koji imaju iskustvo vođenja velikih klubova, a posebno ne onih koji su slobodni.

Dodatni uteg na Jakirovićevim leđima mogao bi biti, ironično, Zdravko Mamić. Novi trener Dinama je njegov prijatelj, a to će mu u slučaju jednog ili dva kiksa napraviti bespotreban problem. Doći će tada red na novo histeriziranje, podjele i rovove. Ništa novo u Dinamu.